Ομιλία της Βουλευτή ΝΔ Καβάλας Αγγελικής Δεληκάρη για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας “Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας”
Τη σημασία της μεταρρύθμισης που κομίζει το ΣΝ του Υπουργείου Υγείας τόνισε κατά τη χθεσινή ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η Βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη.
Η κυρία Δεληκάρη σημείωσε πως ήδη από το 2019 έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τόσο σε επίπεδο νοσοκομείων όσο και στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
Ειδικότερα για το ψηφισμένο, πλέον, ΣΝ του Υπουργείου Υγείας η κυρία Δεληκάρη υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντική και θετική η θεσμοθέτηση κινήτρων σε νέους ιατρούς ώστε να ακολουθήσουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας, καθώς αυτό θα αυξήσει και τη «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού με ιατρούς που λείπουν αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα, η Βουλευτής αναφέρθηκε στα υπό σύσταση Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και στο πως θα ωφελήσουν πολλαπλώς το δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, όσο και στο κομμάτι της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης, αλλά και της ευκαιρίας στο νέους ιατρούς να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την Π.Φ.Υ.
Τέλος, η κυρία Δεληκάρη ζήτησε να στηριχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πέρα από τις όποιες κομματικές γραμμές και τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις, καθώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και με γνώμονα τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών Υγείας.
Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Δεληκάρη
Κύριε Πρόεδρε
Κύριε Υπουργέ,
Κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ,
Κύριοι Υφυπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον Έλληνα πολίτη σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας.
Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2019, συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας και εν μέσω πανδημίας μάλιστα, για να φτάσουμε σήμερα, λίγο πριν τα μισά της δεύτερης θητείας, για να συζητούμε στην ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμη νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί μια πραγματική, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση ή, εάν προτιμάτε, μια αναγκαία μεταρρύθμιση, όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η δημόσια υγεία δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας. Η δημόσια υγεία ξεκινά από τον προσωπικό ιατρό και τα Κέντρα Υγείας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δηλαδή. Η ανάταξή της, η ενίσχυσή της, και η αναμόρφωσή της, είναι μια εκ των ουκ άνευ συνθήκη, ώστε το κράτος να μας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στον κάθε ενδιαφερόμενο, στον πάσχοντα, στον ανήμπορο, σ’ αυτόν που έχει ανάγκη.
Ακούσαμε νωρίτερα την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, και δεν χρειάζεται να πω πως συμφωνώ με κάθε λέξη της. Είμαστε εδώ σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να αποδείξουμε πως μπορούμε να υπερβαίνουμε τις κομματικές γραμμές και τους ιδεολογικούς μας περιορισμούς, υπερψηφίζοντας νομοσχέδια που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Εισέρχομαι τώρα στα του νομοσχεδίου, τα οποία έχουν βέβαια ήδη αναλυθεί και συζητηθεί εκτενώς, τόσο σήμερα στη διάρκεια της διαδικασίας, όσο και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τις τοποθετήσεις των φορέων πάνω στις διατάξεις του.
Θα ήθελα να συνοψίσω και εγώ με τη σειρά μου ορισμένα σημεία που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του υπό ψήφιση νομοθετήματος.
Συμφωνούμε όλοι πως είναι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού κομβικός για την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ένας γιατρός που έχει όλο το ιστορικό ενός ασθενούς, που μπορεί να κατευθύνει υπεύθυνα τον ενδιαφερόμενο στις κατάλληλες και αναγκαίες συνάμα εξετάσεις. Ο προσωπικός ιατρός πρέπει να αποκτήσει τη θέση που αρμόζει στην αλυσίδα αυτή του συστήματος υγείας, να αποτελεί τον πρώτο και τον πιο σημαντικό σταθμό για τον πολίτη. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη όμως των ληπτών παροχών υγείας ως προς την εγγραφή σε προσωπικό ιατρό είναι αρκετά χαμηλά, στο 55%, και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη ιατρών στις ειδικότητες γενικής ιατρικής και εσωτερικής παθολογίας. Επομένως, είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να δώσει κίνητρα σε ιατρούς για να αποκτήσουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Στη χώρα μας το ιατροί των ειδικοτήτων αυτών αποτελούν μόλις το 6% του προσωπικού, σε αντίθεση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ανέρχεται στο 20%. Μάλιστα η παροχή κινήτρων δεν είναι κάτι πρωτοφανές, κάτι που απλώς το αποφασίσαμε μόνοι, αλλά είναι μια καλή πρακτική που εφαρμόζεται, με κάποιες παραλλαγές φυσικά και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που η κάθε χώρα έχει, στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στη Γαλλία.
Παράλληλα με τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού ιατρού, η δημιουργία των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, είναι ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Η μετατροπή των οκτώ Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά, είναι ένα βήμα για τη διασύνδεση των Ιατρικών Σχολών μας με τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τόσο η ιατρική κοινότητα των Α.Ε.Ι., όσο και οι ωφελούμενοι από τις παροχές των συγκεκριμένων υπό μετατροπή Κέντρων Υγείας θα βοηθηθούν πολλαπλώς. Αυξημένο επίπεδο περίθαλψης, διάχυση της επιστημονικής γνώσης, χρήση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δεν θα επεκταθώ περισσότερο, εξάλλου ήδη έχουν ειπωθεί πολλά και από την εισηγήτριά μας, την Μαρία Κεφάλα, τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό στις επιτροπές αλλά και σήμερα.
Θέλω να τονίσω όμως πως παρακολουθούμε μια διαρκή προσπάθεια για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από τις προσλήψεις που εξαγγέλλονται και υλοποιούνται, από τη συντήρηση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, από την αναμόρφωση θεσμών, όπως του προσωπικού ιατρού, που συζητάμε σήμερα, ώστε η προσβασιμότητα των πολιτών στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όσο και εξατομικευμένη παρακολούθηση να είναι καθολική και πιο εύκολη.
Κλείνοντας, σας καλώ να υπερψήφισετε το παρόν νομοσχέδιο, παραβλέποντας τις όποιες διαφωνίες, είναι πράξη ευθύνης προς τους συμπολίτες μας. Σας ευχαριστώ.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)