Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σχολίασε τις εξελίξεις με το περιεχόμενο της ΚΥΑ για την απλήρωτη επιδότηση εργασίας.
Ασκεί κριτική στα 6 Επιμελητήρια που βιάστηκαν να χαρούν και να συγχαρούν. Επιρρίπτει ευθύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες των Αθηνών ότι συνέταξαν την ΚΥΑ. Με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται μεγάλες αδικίες.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι συμβαίνει τώρα; Πως γίνεται τα 6 Επιμελητήρια να μην έχουν καταλάβει ότι έχει γίνει αυτό το λάθος στην ΚΥΑ; Υπάρχει ταυτόχρονα η αντίδραση της αντιπολίτευσης με τις δηλώσεις της κ. Ελευθεριάδου.
Απ: Υπήρχε βιασύνη στο να στέλνουμε συγχαρητήρια και να πανηγυρίζουμε. Το λέω αυτό για όσους βγήκανε και στέλνανε συγχαρητήριες επιστολές. Η ΚΥΑ βγήκε η οποία ήταν ένα αποτέλεσμα μιας αντίληψης των υπαλλήλων του υπουργείου. Ήταν προς την κατεύθυνση «να γλυτώσουμε τα χρήματα από τις δικαστικές αποφάσεις». Να μην ξεχνάμε ότι όλη η ιστορία ξεκίνησε όταν τέλη Φεβρουαρίου υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις (η πρώτη στην Καβάλα) οι οποίες δικαίωναν τις επιχειρήσεις. Οι οποίες προσέφυγαν για τη διεκδίκηση του κόστους μισθοδοσίας στο δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις οι οποίες δικαιώνανε σαφώς τις επιχειρήσεις. Υπήρξε μια αντίδραση της πολιτείας, η οποία αντίδραση κατέληξε σε αυτή την απόφαση. Η οποία ουσιαστικά τι κάνει; Βάζει ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις. Μόνο για αυτές οι οποίες προσέφυγαν στα δικαστήρια. Είναι περίπου στον αριθμό πενήντα σε όλη την περιφέρεια. Μιλάμε για ένα ποσό συνολικό το οποίο οφείλεται κοντά στα 250 εκατομμύρια. Άκουσα και πολύ προσεκτικά και την κ. Ελευθεριάδου η οποία όμως κοντή μνήμη. Ξεχνάει ότι η όλη ιστορία και η διαδικασία του αποτελέσματος που φτάσαμε εδώ έχει όνομα και επίθετο και είναι ο κ. Σταθάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης το 2015 που είχε καταργήσει την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας και δημιουργήθηκε όλη αυτή η ιστορία. Εγώ δεν θα χαϊδέψω κανέναν. Καθυστέρησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να δώσουν την επιδότηση και να πληρώσουν. Την ταφόπλακα την έβαλε όμως ο κ. Σταθάκης για το 12% στην περιφέρεια.
Λέει η κ. Ελευθεριάδου να μπει πλαφόν. Τι θα πει πλαφόν 200.000 ευρώ όταν υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία δικαιώνει τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις προσέφυγαν και δεν πρόκειται να μπει πλαφόν γιατί είναι άλλο το μέγεθος της επιχείρησης που έχει ένα άτομο προσωπικό και άλλο το μέγεθος της επιχείρησης που έχει 500 άτομα προσωπικό.
Ερ: Λέτε ότι τα Επιμελητήρια βιάστηκαν να ευχαριστήσουν την Κυβέρνηση χωρίς να διαβάσουν την ΚΥΑ. Μήπως ξεγελάστηκαν τα Επιμελητήρια, είναι 6 έμπειροι πρόεδροι των Επιμελητηρίων. Μήπως άλλαξε η ΚΥΑ:
Απ: Όχι. Δεν άλλαξε η ΚΥΑ. Είχα και εγώ την πληροφόρηση ότι πάει προς υπογραφή η ΚΥΑ. Την ίδια ώρα είδα και τον εδώ πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας αλλά και τους άλλους προέδρους να βγαίνουνε και να πανηγυρίζουν. Καλώς μεν αλλά προτού δούμε ακόμη την απόφαση! Η απόφαση λέει το εξής, στο άρθρο 2 ότι δεν ισχύει για τις υποθέσεις που έχουν παραγραφεί. Υπάρχει θέμα με τη διαδικασία που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ενισχυθεί από προσωπικό ο τοπικός ΟΑΕΔ για να αποδώσει, έστω αυτή τη πετσοκομμένη απόφαση. Μιλάω για το πρακτικό θέμα.
Ερ: Το προσωπικό του ΟΑΕΔ στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη είναι τόσο λίγο όπως λέτε εσείς, οπότε ότι και να πάει να συμψηφίσει ένας επαγγελματίας, δεν μπορεί να το φέρει εις πέρας.
Απ: Σας το λέω και ενόψει της φόρτωσης με διαδικασίες και εργασίες λόγω της πανδημίας. Να μιλήσουμε για εποχικά επιδόματα, να μιλήσουμε για επιδόματα ανεργίας, να μιλήσουμε για τα προγράμματα. Όλα αυτά έχουν μια διαδικασία η οποία είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει. Να μην θεωρούμε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει ο συμψηφισμός. Οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι η πλειονότητα δηλαδή πάνω από το 90%- 95% είναι μικρές επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια οι οποίες απασχολούν 5-10-15 άτομα προσωπικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσφυγή στα δικαστήρια δεν άξιζε κοστολογικά για το ποσό το οποίο θα έπαιρναν οι επιχειρήσεις. Μια επιχείρηση έχει να παίρνει 5 ή 10 χιλιάρικα ακόμη και 15-20 χιλιάρικα, η προσφυγή σε μια δικαστική διαμάχη η οποία τότε δεν ήξεραν που θα οδηγούσε, θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο κόστος αν σημειώσουμε και τις χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν στις επιχειρήσεις. Επίσης να θυμίσω ότι αυτά τα ποσά για όσες επιχειρήσεις έχουν αλλάξει τον ισολογισμό τους, έχουν φορολογηθεί. Στην ουσία έχει βγει μια ΚΥΑ η οποία διασφαλίζει κυρίως το κράτος.