Dark Mode Light Mode

«Η συντακτική συνέλευση του επαναστατικού λαού»

07/09/2014

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1970, στην Filadelfia, λαμβάνει χώρα η τελική ημέρα της ‘συντακτικής Συνέλευσης του επαναστατικού λαού’, μια συνάντηση που είχε ξεκινήσει τρεις ημέρες πριν και στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες ανθρώπων.

Το γεγονός, που γεννήθηκε με την πρόθεση να δημιουργήσει ‘μια συντακτική πράξη που θα χρησιμοποιηθεί από τον λαό και όχι από την κυρίαρχη τάξη’, διαρθρώθηκε σε στιγμές συζήτησης γύρω από διαφορετικές θεματικές, που ξεκινούσαν από την αυτοδιάθεση των εθνικών ομάδων, προχωρούσαν στα δικαιώματα των γυναικών και εκείνα των πολιτικών κρατουμένων, μέχρι τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων.

Η συνάντηση είδε μια πολυάριθμη παρουσία του Black Panther Party, αφροαμερικάνικης ομάδας που είχε ιδρυθεί το 1966, στις 15 οκτωβρίου, με στόχο να πολεμήσει τον καπιταλισμό με ισχυρή ρατσιστική μήτρα που καταδυνάστευε τις Ηνωμένες Πολιτείες , οι Μαύροι Πάνθηρες όντως είχαν κάνει δική τους μια μαρξιστική οπτική, επαναφέροντας την ρατσιστική διάκριση σε επίπεδο ταξικού αγώνα.

Αποφασισμένοι να θέσουν υπό κριτική το μεγαλύτερο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα (που τίθονταν όλο και περισσότερο υπό την αιγίδα του Δημοκρατικού Κόμματος), στις μη βίαιες παρουσίες που το διέσχιζαν οι Μαύροι Πάνθηρες αντέταξαν την αρχή της αυτοάμυνας.

Μπροστά στην καθημερινή κατανάλωση βίας επί των μαύρων από πλευράς αστυνομίας, αυτή η αρχή μεταφράζονταν κυρίως στην πρακτική του «patrolling», δηλαδή στο να ελέγχουν τις πράξεις των δυνάμεων της τάξης κρατώντας όπλα σε εμφανή θέση, έτσι ώστε να αποτρέπουν την αστυνομία από το να υποπέσει σε κακοποιήσεις προς τα έγχρωμα άτομα που ελέγχονταν ή προσάγονταν.

Το κόμμα γεννήθηκε στη βάση ενός προγράμματος διαρθρωμένου σε δέκα σημεία, που μιλούσαν για αυτοδιάθεση, δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην κατοικία, απαλλαγή από την στρατιωτική θητεία, τέλος στις βιαιοπραγίες της αστυνομίας στους δρόμους και τις φυλακές…..

Επίσης οι Μαύροι Πάνθηρες οργάνωναν εκστρατείες ευαισθητοποίησης και πραγματικής βοήθειας στις οικογένειες που συνωστίζονταν στα γκέτο των ηνωμένων πολιτειών, που γίνονταν θέατρο συνεχών εξεγέρσεων.

Η δράση της οργάνωσης δεν άργησε να ανησυχήσει τους θεσμούς κι έτσι μέσα σε λίγους μήνες οι Μαύροι Πάνθηρες κατέληξαν στο στόχαστρο του FBI, που ξεκίνησε να δρα με διεισδύσεις και συλλήψεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, το 1969, να δολοφονήσει τον αγωνιστή Fred Hampton.

Η ίδια η συντακτική Συνέλευση διεξήχθη μέσα σε κλίμα αναβρασμού. την Φιλαδέλφεια διαπέρασαν μεγάλες ταραχές, που έφεραν σε 17 συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας της 7ης σεπτεμβρίου, ενώ η αστυνομία επενέβη και στην New Orleans με τέτοια αγριότητα που επέφερε έναν νεκρό.

Τα συμβάντα στην Filadelfia έδειξαν τα όρια που συνδέονταν με την ιδέα πως μπορείς να ‘μεταρρυθμίσεις’ το καπιταλιστικό σύστημα και όχι να προχωρήσεις σε μια ριζική αλλαγή, έτσι ώστε ο Mumia Abu-Jamal, αγωνιστής των Μαύρων Πανθήρων-Pantere Nere που είχε πάρει μέρος, σχολιάζοντας το γεγονός να αναρωτηθεί: «ήταν πραγματικά διατεθειμένοι οι εκατομμύρια λευκοί, ανεξαρτήτως από τις πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις που ακολουθούσαν, να δεσμευτούν σε μια επανάσταση, μια επανάσταση που δεν επιβραβεύει το γεγονός πως έχουν λευκό δέρμα;».

Πάντως το γεγονός αξίζει να το θυμόμαστε για την πολύ μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε και για το γεγονός πως επικεντρώθηκε στη συζήτηση θεματικών στο όνομα των οποίων πολλοί άνθρωποι ξεχείλιζαν τους δρόμους και τις πλατείες με την πεποίθηση πως η αλλαγή δεν μπορούσε άλλο να περιμένει.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος infoaut.org

Προηγούμενο άρθρο

2.ooo άνθρωποι φορέσανε το καπελάκι τους στραβά με Κώστα Μπίγαλη στην Ερυθρού

Επόμενο άρθρο

Ο απολογισμός της KavalaExpo 2024 (φωτογραφίες)