Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εορτάζει celebra στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, μια ακρόαση που πιθανότατα θα είναι η τελευταία νομική πρόκληση του Τζούλιαν Ασάνζ για έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο αυτό, η σύζυγος του ιδρυτή του WikiLeaks, Στέλλα Ασάνζ, επέκρινε δριμύτατα την Ουάσινγκτον την Τρίτη.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια δίκη με πολιτικά κίνητρα εναντίον ενός δημοσιογράφου επειδή τις εξέθεσε να διαπράττουν εγκλήματα”, manifestó δήλωσε σε μια ομιλία της έξω από το κτίριο. «Δεν θα έπρεπε καν να μιλήσω για δικαιοσύνη σε αυτό το σημείο γιατί η χώρα που προσπαθεί να τον εκδώσει συνωμότησε για να τον δολοφονήσει», συνέχισε.
Πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό. «Ο Τζούλιαν χρειάζεται την ελευθερία του και όλοι χρειαζόμαστε την αλήθεια», δήλωσε η Στέλλα afirmó. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η δυνατότητα δημοσίευσης της αλήθειας και αποκάλυψης εγκλημάτων όταν διαπράττονται από τα Κράτη», τόνισε.
Προηγουμένως, δήλωσε, declaró ότι η κατάσταση υγείας του συζύγου της «βρίσκεται σε πτωτική τάση, σωματικά και ψυχικά». «Η ζωή του κινδυνεύει κάθε μέρα που παραμένει στη φυλακή και αν εκδοθεί, θα πεθάνει», εξήγησε.
Μία από τις αποδείξεις της κακής κατάστασης της υγείας του ήταν ότι, την πρώτη μέρα της δίκης, ο δημοσιογράφος δεν μπόρεσε να παραστεί στο χώρο. Το δικαστήριο ενημερώθηκε informado ότι ο Ασάνζ «δεν αισθάνεται καλά σήμερα» και δεν θα παραστεί στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε η δικαστής Βικτόρια Σαρπ. «Αποφάσισε να μην παραστεί αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης, για λόγους υγείας», πρόσθεσε.
Η περίπτωση Assange
Ο Ασάνζ κρατήθηκε στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου το 2019, αφού ο τότε πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín Moreno, επέτρεψε τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ο αυστραλός δημοσιογράφος παρέμενε σε καθεστώς ασύλου για επτά χρόνια, από τον Ιούνιο του 2012.
Τον ιούνιο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε την έκδοση του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται ότι δημοσίευσε στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων και εμπιστευτικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων άκρως επικίνδυνων για την Ουάσιγκτον σχετικά με τις δραστηριότητές της στους πολέμους Ιράκ και Αφγανιστάν.
Ένα δικαστήριο απέρριψε αρχικά το αίτημα έκδοσης, παραδεχόμενο ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να αυτοκτονήσει ή να υποβληθεί σε απάνθρωπη μεταχείριση στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον άσκησε έφεση κατά της απόφασης και προσέφερε διαβεβαιώσεις στο Λονδίνο ότι τα δικαιώματα του κατηγορουμένου θα γίνουν σεβαστά. Η αμερικανική δικαιοσύνη κατέθεσε συνολικά 18 κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ βάσει του Nόμου περί Kατασκοπείας και ζητά γι’ αυτόν 175 χρόνια ποινή φυλάκισης.
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος Haize Gorriak