Dark Mode Light Mode

Η Ταβέρνα “Σκάβαλα” στις παρυφές του όρους Σύμβολο στην Παλιά Καβάλα (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Η Παλιά Καβάλα είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό χτισμένο στις παρυφές του όρους Σύμβολο. Είναι ένας όμορφος τόπος με πανύψηλα πλατάνια, παλιές κρήνες, τρεχούμενα γάργαρα νερά και παραδοσιακές ταβέρνες.

Από το χωριό ξεκινούσε ο δρόμος του νερού όπου μέσα από περίτεχνα αυλάκια και γέφυρες, έφτανε έως το υδραγωγείο της Καβάλας (τις γνωστές καμάρες) για την ύδρευση της πόλης στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής.

Η Παλιά Καβάλα παλαιότερα υπήρξε για εμάς τους Καβαλιώτες η χαρά της γαστρονομίας, διέθετε πέντε εστιατόρια και ταβέρνες {ο «Βαής» που κρατούσε πάντα τα σκήπτρα, ο λαϊκός «Ζαφείρης», η «Αυστραλία» του ξενιτεμένου, ο ιστορικός «Πλάτανος» και τα νεοφερμένα «Σκάβαλα»} που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής για πολλές δεκαετίες.

Με τον ερχομό της οικονομικής ύφεσης και με τελειωτικό χτύπημα την απαγόρευση του καπνίσματος τα περισσότερα από αυτά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Απέμεινε μόνο ο “Πλάτανος” και η οικογενειακή ταβέρνα-ψησταριά «Σκάβαλα» του Χρήστου Μπιτζέλη, έτσι ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή της Παλιάς Καβάλας.

Η λέξη προέρχεται από τα πολλά σκάμματα που υπήρχαν εκεί, κυρίως μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Αυτά σώζονται έως σήμερα και είναι εύκολο να τα διακρίνει όποιος περιηγηθεί στις πλαγιές γύρω από το χωριό.

Όλα αυτά τα χρόνια η ταβέρνα συνεχίζει την πορεία της στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με τέχνη και αφοσίωση. Η μαστοριά στο ψήσιμο, η ποιότητα των κρεατικών και οι μεγάλες μερίδες δικαιώνουν την καλή της φήμη.

Ξεκινήσαμε με πανσετούλα και χωριάτικο λουκάνικο για προθέρμανση, συνεχίσαμε για κυρίως με την επική μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και κλείσαμε με τα λιχούδικα και μελωμένα παϊδάκια του. Τις ημέρες των εορτών θα βρείτε και πολλά εορταστικά πιάτα ανάμεσα τους το μοσχάρι με μέλι και σουσάμι, το κότσι με πορτοκαλί, μέλι και βασιλικό κα.

Ευχάριστο το σέρβις, τιμές που δεν σε φοβίζουν και ζεστή ατμόσφαιρα από την ξυλόσομπα που μπουμπουνίζει όλη μέρα. Η κάβα είναι ελλιπής μια και η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει μόνο τους οίνους του αξιολογότατου τοπικού οινοποιού Κώστα Λαλίκου. Info: Ταβέρνα «Σκάβαλα», Παλιά Καβάλα, τηλ: 2513 008940, λειτουργεί μόνο Σάββατο και Κυριακή 11:00 π.μ-12:00 π.μ. 

Προηγούμενο άρθρο

Στον Κεχρόκαμπο μαθητές «ανεβάζουν» Αίσωπο σε άπταιστα ποντιακά (video)

Επόμενο άρθρο

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού ανοίγει το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου