Dark Mode Light Mode

Η ταβέρνα «του Κωσταντάκη» μαγειρεύει θαύματα από το 1950 στη Νέα Πέραμο Καβάλας

Φωτογραφία αρχείου

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης

Ξεκίνησε σαν καφενείο, από έναν ερασιτέχνη ψαρά


Την ταβέρνα «του Κωσταντάκη» στη Νέα Πέραμο την άνοιξε πριν πολλά χρόνια ένας πρόσφυγας, σήμερα τη συνεχίζει άξια ο εγγονός. Ο«Κωσταντάκης» είναι μια, εκ πρώτης όψεως, παλαιάς κοπής ταβέρνα στη Νέα Πέραμο, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1950 ως καφενείο με μεζέ από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, τον Κωνσταντίνο Τάσση.

Οι θαμώνες αποκαλούσαν τον καφετζή Κωσταντάκη κι εκείνος σέρβιρε τους μεζέδες του με το καμάρι και την σοφία του λιτού, πρόσφυγας κι ο ίδιος και ερασιτέχνης ψαράς που την ψαριά της ημέρας την τηγάνιζε υποδειγματικά. Και αυτό το υποκοριστικό του παππού έδωσε το όνομα του μαγαζιού. Γρήγορα όμως από καφενείο μετατράπηκε σε ταβέρνα και σήμερα την διαχειρίζεται ο εγγονός του Κωσταντάκη.

Από τις αρχές του 2000, όταν χορταίναμε τις βουτιές στους Αμμολόφους καβαλούσαμε τις μηχανές μας και πηγαίναμε στον Κωσταντάκη, για να πιούμε τα ούζα μας και να απολαύσουμε την εξαίσια πίνα σκορδοβούτυρο που έφτιαχνε, και τους φρέσκους αχινούς του.

Η πίνα είναι ένα μακρόστενο όστρακο που βρίσκεται σφηνωμένο κάθετα στον αμμώδη βυθό της θάλασσας. Αφού την επεξεργαζόταν κατάλληλα ο Κωσταντάκης έκοβε τη σάρκα σε κύβους και την τηγάνιζε σε μια ντελικάτη σος σκόρδου.

Για να είναι πιο εντυπωσιακό το πιάτο, καθάριζε το ένα όστρακο της πίνας και τοποθετούσε μέσα τον μαγειρεμένο μεζέ. Ποτέ δεν μας έφτανε μόνο μια, ήταν το must του καλοκαιριού. Σήμερα δεν φτιάχνει άλλο πίνες γιατί απαγορεύτηκε η αλιεία τους, έχει όμως πάντα φρέσκο ψαράκι για τηγάνι: γαύρο, μαρίδα, μπακαλιαράκια-όνειρο, κουτσομούρα, μπαρμπουνάκι, όπως και καλαμάρια, χταπόδια όλο γλύκα!

Η ψαρόσουπά του είναι πολύ δημοφιλής, ποτέ δεν περισσεύει και ποτέ δεν αρκείσαι στο ένα μπολ που σερβίρει, θέλεις κι άλλο. Τα μεζεδάκια του είναι μερακλίδικα. Δοκιμάστε χωρίς δισταγμό τις σαρδέλες σε αμπελόφυλλα, φάβα με καπνιστή ρέγγα, το χταπόδι μπουγιουρντί (μια συνταγή δική του), τους νοστιμότατους κολοκυθοανθούς του, τα σαρμαδάκια αμπελόφυλλο με δυνατή σκορδαλιά.

Μαρινάρουν ωραία και ελαφριά τον γαύρο, και τα χρυσοτηγανισμένα σκυλάκια με τη σκορδαλιά τους ανήκουν στα πιάτα με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ευγενική και πρόθυμη η ομάδα του σέρβις, αλλά επειδή το μαγαζί, συχνότερα από τα άλλα της περιοχής, είναι γεμάτο, η ομάδα τότε χρειάζεται ενίσχυση, για να περιορισθεί η αναμονή του πελάτη.

Εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Ταβέρνα Κωσταντάκης, Μεγάλου Αλεξάνδρου 41, Νέα Πέραμος, Καβάλα, 2594 021339, ώρες λειτουργίας 12:30-10:30, Τρίτη κλειστά.

πηγή: Athens Voice

Προηγούμενο άρθρο

Παρέμεινε στον πίνακα διεθνών διαιτητών  η Αναστασία Μυλοπούλου

Επόμενο άρθρο

Καβάλα, Σμαραγδής, Ιμαρέτ, Χατζημανουήλ, Μικρασιατική Τραγωδία – Τί σχέση μπορεί να έχουν