Dark Mode Light Mode

Η Τέχνη είναι Ειρήνη

Φωτο 2: Όλες οι ομάδες επί σκηνής (ΑλΜΑ, Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι, Ελληνικό Θέατρο Βελγίου, Θεατρική Ομάδα Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών, ΘΕΣΠΙΣ, ΝΟΤΑ THEATRALE, Ομογενειακή Θεατρική Σκηνή, Y-Grec). Στο κέντρο, η Βούλα Καγιάσα.

Οι οκτώ Ελληνικές Θεατρικές Ομάδες των Βρυξελλών, όπως κάθε χρόνο, έσμιξαν τις δυνάμεις τους στις 27-28 Μαρτίου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024, με το συλλογικά οργανωμένο έργο του Γιώργου Γαλίτη «Τα ραδίκια ανάποδα», και αποθεώθηκαν επί δύο ημέρες σε μια κατάμεστη θεατρική αίθουσα.

Πρόκειται για κωμωδία «επικηδείων» μονολόγων, που ανταποκρινόταν στην επιθυμία όλων των ομάδων για ένα «ενιαίο» έργο, σε συνέχεια ανάλογων σπονδυλωτών παραστάσεων από το 2018 που πήραν την πρωτοβουλία αυτήν.

Φωτο 1: Η Αγγελική Καλλιάνου (ομάδα Y-Grec) διαβάζει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2024.

Τρία σημεία άξια θαυμασμού:

1) Η προβολή μέσα από την εκδήλωση του φετινού φιλειρηνικού μηνύματος της Παγκόσμια Οργάνωσης Θεάτρου που συνέταξε ο Νορβηγός δραματουργός και λογοτέχνης (νόμπελ Λογοτεχνίας 2023) Jon Fosse. Ένας ύμνος στην Ειρήνη και την διαφορετικότητα που πρέπει να υπηρετεί η Τέχνη, που έκλεινε ως εξής: «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα, όπως ακριβώς ο πόλεμος και η ειρήνη είναι αντίθετα – είναι τόσο απλό. Η τέχνη είναι ειρήνη.» (ολόκληρο το μήνυμα στα Ελληνικά και άλλες 20 γλώσσες εδώ: www.world-theatre-day.org/messageauthor.html). Σημειωτέον, ότι το πρώτο μήνυμα του θεσμού συνέταξε το 1962 ο Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ζαν Κοκτώ, ενώ το 2001 ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, μοναδικός Έλληνας που τιμήθηκε με τον τρόπο αυτό.

2) Η ευφυής και θαυμαστή συνεργασία οκτώ ζωντανών και ιδιαίτερα παραγωγικών ομάδων συμπατριωτών μας, που, παρ’ ό,τι δημιουργούν ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους και παράγουν αξιόλογο έργο ανεξάρτητα μεταξύ τους εδώ και χρόνια, μερικοί απ’ αυτούς πάνω από σαράντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους την 27η Μαρτίου κάθε χρόνου σε μια από κοινού παράσταση άριστων προδιαγραφών και ποιότητας, μακριά από κάθε ανταγωνιστική λογική, ναρκισσισμούς και αλαζονεία. Γιατί το μεράκι, ο ενθουσιασμός που γεννά η δημιουργία και η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς δεν αφήνουν άλλο περιθώριο.

3) Μια απ’ τις οκτώ ομάδες, από τις πιο αξιόλογες και ευφάνταστες, είναι της Καβαλιώτισσας Βούλας Καγιάσα με το όνομα NOTA THEATRALE (www.notatheatrale.com) από το 2012. Το φάσμα των ποικίλων δραστηριοτήτων της ομάδας, εκτός από θεατρικές παραστάσεις (κάποιες σε κείμενα της ίδιας), περιλαμβάνει διοργάνωση σεμιναρίων, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα. Η Βούλα είναι εκπαιδευτικός και σκηνοθέτις, με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Τέχνη του ζωντανού θεάματος/Τμήμα Επιστημών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο ULB Βρυξελλών), ενώ εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως συνεργάτης της ενημερωτικής-ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Newsville.be στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τμήμα, έχει πάρει συνεντεύξεις από τους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά και Γιάννη Σμαραγδή, με αφορμή την προβολή των νέων τους ταινιών στις Βρυξέλλες.

Βασίλης Λιόγκας

Προηγούμενο άρθρο

Νέα «επίθεση» της Αφρικής προ των πυλών -Από Τετάρτη ομαλοποιείται η κατάσταση

Επόμενο άρθρο

Τις καμένες λάμπες στην Καβάλα αντικαθιστά (και) ο Αντιδήμαρχος!