Dark Mode Light Mode

Η τελευταία ληστεία των Butch Cassidy και Sundance Kid

Cassidy – Το ψευδώνυμο εμπνεύστηκε από έναν κλέφτη βοοειδών.

21/09/2024

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 1900

Ο Robert LeRoy Parker, γνωστός και με το ψευδώνυμο Butch Cassidy, ο χαρισματικός ηγέτης της ΄Άγριας Συμμορίας’, «Wild Bunch», γεννήθηκε στο Beaver στις 13 απριλίου 1866 και ήταν ένας από τους πιο διάσημους ληστές της Δύσης.

Όταν ο Ρόμπερτ ήταν οκτώ ετών, η οικογένειά του είχε ένα μεγάλο ράντσο έξω από το Σίρκλβιλ της Γιούτα, Circleville, nello Utah. Εδώ, κατέστη ένας έμπειρος καουμπόι και ήταν ένας παιχνιδιάρης μεγάλος αδερφός για τα μικρότερα αδέρφια του.

Ενώ εργαζόταν σε ένα κοντινό ράντσο ως έφηβος, ο Ρόμπερτ γνώρισε έναν άντρα που θα άλλαζε για πάντα την πορεία της ζωής του. Ο Μάικ Κάσιντι, επαγγελματίας καουμπόι, παράνομος, κλέφτης βοοειδών, φαίνεται να έχει «κατηχήσει» τον ανήσυχο Ρόμπερτ στην κερδοφόρα επιχείρηση της κλοπής βοοειδών. Σε ηλικία 18 ετών, πιθανότατα φυγαδευμένος λόγω των εγκλημάτων που διέπραξε με τον Κάσιντι, έφυγε από το σπίτι της οικογένειας.

Ο Ρόμπερτ σύντομα θα έμπαινε σε μια ζωή εγκληματικότητας στην Άγρια Δύση. ζωοκλοπές και άλλα μικροεγκλήματα. Αλλά το 1889, θα ιππεύσει στα μεγάλα λιβάδια, ληστεύοντας με επιτυχία την τράπεζα San Miguel Valley στο Telluride με τους συνεργάτες Matt Warner και Tom McCarty.

Ο Μπουτς και οι φίλοι του κατασκεύαζαν επίσης ειδικές δερμάτινες τσάντες για να μεταφέρουν τα λάφυρα και προετοίμαζαν λεπτομερώς διαδρομές διαφυγής εκ των προτέρων, υποστηριζόμενοι από ομάδες αντικατάστασης φρέσκων αλόγων.

Αυτή η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια θα γινόταν χαρακτηριστικό των ληστειών που διέπραξε το Mucchio Selvaggio, η Άγρια Συμμορία. Με την είσοδό του στο σοβαρό έγκλημα, ο Ρόμπερτ άλλαξε το όνομα για να προστατευτεί.

Επέλεξε το Κάσιντι προς τιμήν του μέντορά του Mike Cassidy, αλλά το Butch δεν ήταν προσωπική του επιλογή. Είπε κάποτε σε έναν φίλο: «Έπιασα δουλειά στο Rock Springs σε κρεοπωλείο όταν χρειάστηκε να ξεκουραστώ για λίγο. Ο Ματ Γουόρνερ μου έδωσε το παρατσούκλι Μπουτς αστειευόμενος”.

Το 1896, μετά από ένα πέρασμα στη φυλακή, ο Κάσιντι επέστρεψε στους παλιούς του κόσμους. Ήταν λίγος καιρός μετά την απελευθέρωσή του, όταν ο Κάσιντι συνάντησε έναν στωικό πρώην καουμπόη που ονομαζόταν Χάρι Λόνγκαμπαου-Harry Longabaugh, γνωστό και ως Sundance Kid, ο οποίος τέθηκε εκτός νόμου. Ο Κάσιντι είχε τώρα μια ομάδα παράνομων συνεργατών, ακολούθων, που τους άρεσε να ληστεύουν τράπεζες και τρένα και επίσης να στήνουν γιορτές.

Χάρη στον Cassidy και τον προσεκτικό σχεδιασμό, η Άγρια Συμμορία- Wild Bunch έφερε εις πέρας πολλές επιτυχημένες ληστείες. Η φήμη του Cassidy και της Wild Bunch αυξήθηκε περισυλλέγοντας έναν εκπληκτικό μέσο όρο 35.000 $ ανά ληστεία.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η ομάδα πιθανότατα λήστεψε μόνο τέσσερις τράπεζες, τέσσερα τρένα εξπρές και ένα γραφείο μισθοδοσίας από τις εταιρείες άνθρακα, σύντομα κατηγορήθηκαν για κάθε ληστεία στα βορειοδυτικά.

Ήταν ο σχολαστικός σχεδιασμός του Κάσιντι που έκανε τις ληστείες του τόσο επιτυχημένες. Ελάχιστα έμεναν στην τύχη. Ο Μπουτς και μερικά επιλεγμένα μέλη της συμμορίας περνούσαν μέρες, μερικές φορές εβδομάδες, αναζητώντας μια τοποθεσία ληστείας και την καλύτερη οδό διαφυγής.

Με σύνεση, πάντα επέλεγαν τους καλοκαιρινούς μήνες για όλες τις βελτιώσεις τους, όταν ο καιρός ήταν ευνοϊκός για τη φυγή τους. Οι ισχυρές σιδηροδρομικές εταιρείες εξαπέλυσαν το κυνήγι στην πίστα της Wild Bunch. Ο ντετέκτιβ του Pinkerton, Charlie Siringo, ακολούθησε τη συμμορία σε όλη τη Δύση.

Το 1900, μερικοί από την Wild Bunch ήταν στο Τέξας  και αποφάσισαν να βγάλουν ένα επίσημο πορτρέτο για αστείο. Αυτή η φωτογραφία των Sundance Kid, Will Carver, Ben Kilpatrick, Harvey Logan (Kid Curry) και Cassidy ήταν ένα λάθος βήμα, σπάνιο για αυτόν.

Λέγεται πως ένας πράκτορας, ο Wells Fargo αναγνώρισε τους παρανόμους όταν η φωτογραφία εμφανίστηκε στο παράθυρο του στούντιο του φωτογράφου στο Φορτ Γουόρθ-Fort Worth. Σύντομα βρίσκονταν σε αφίσες αναζήτησης σε όλη τη Δύση.

Η τελευταία ληστεία βοήθησε στη χρηματοδότηση μιας νέας ζωής για τον Κάσιντι και τον Σάντανς στη Νότια Αμερική. Το 1900, ο Κάσιντι φαίνεται να έχει κουραστεί από τη ζωή στο τρέξιμο, διαφεύγοντας. Η Άγρια Συμμορία πραγματοποίησε την τελευταία της μεγάλη ληστεία στην First National Bank στη Winnemucca της Νεβάδα στις 19 σεπτεμβρίου 1900.

Αυτή η ληστεία μπορεί να ήταν για να χρηματοδοτήσει μια νέα ζωή στη Νότια Αμερική, μακριά από τους ντετέκτιβ του Πίνκερτον. Το 1901, ο Cassidy και ο Sundance Kid αγόρασαν ιδιοκτησία στην Cholila της Αργεντινής, με ψεύτικα ονόματα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν το δίδυμο κατηγορηθεί για ληστείες τραπεζών στη Νότια Αμερική. Στις 6 νοεμβρίου 1908, το ζευγάρι λέγεται ότι έκλεψε μισθούς από μια εταιρεία εξόρυξης των ταχυμεταφορών στο San Vicente της Βολιβίας.

Λίγες μέρες αργότερα, βολιβιανό ιππικό περικύκλωσε το σπίτι όπου διέμεναν. Εκείνο το βράδυ, στρατιώτες άκουσαν δύο πυροβολισμούς από το εσωτερικό του σπιτιού και βρήκαν τους δύο άνδρες νεκρούς με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι. Οι άνδρες θάφτηκαν σε ένα κοντινό νεκροταφείο των αυτόχθονων.

Όταν επέστρεψε η είδηση ​​στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την οποία ο Cassidy και ο Sundance είχαν σκοτωθεί, κανένας από τους φίλους τους δεν φαινόταν να πίστευε ιδιαίτερα την ιστορία. Οι θεάσεις του Cassidy ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως.

Ο ανιψιός του Μπουτς, ο Μπιλ Μπέτενσον-Bill Betenson στο βιβλίο Μπουτς Κάσιντι επισημαίνει περίπου 20 καλά τεκμηριωμένες θεάσεις του Κάσιντι μετά το 1908. Το 1925, ο Κάσιντι, οδηγώντας ένα λαμπερό νέο Ford και επιδεικνύοντας το χαμόγελο σήμα κατατεθέν του, λέγεται ότι επισκέφτηκε την οικογένεια στη Γιούτα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δύο πτώματα που πιστεύεται ότι ήταν ο Κάσιντι και ο Σάντανς εκτάφηκαν στη Βολιβία. Οι εξετάσεις DNA που έγιναν από τον Κλάιντ Σνόου-Clyde Snow, κορυφαίο ιατροδικαστή ανθρωπολόγο, διαπίστωσαν ότι δεν ήταν οι Κάσιντι και Σάντανς. Σύμφωνα με τον Bill Betenson, η οικογένειά του γνώριζε ακριβώς πού ήταν θαμμένος ο Cassidy μετά τον υποτιθέμενο πραγματικό θάνατό του το 1937.

Δείτε “The Mysterious Lives of Butch Cassidy And The Sundance Kid“:

Mιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος      infoaut.org

Προηγούμενο άρθρο

Ο Ακροπόταμος απο ψηλά (video)

Επόμενο άρθρο

Ενέργειες Γιάννη Πασχαλίδη για τις καταστροφές των σταφυλιών