Dark Mode Light Mode

Η Θάσος επενδύει στον τουρισμό της: Στο 70% οι προκρατήσεις με νέες τουριστικές αγορές από το 2025

Με προκρατήσεις που ξεπερνούν το 70% και με περισσότερα από 30 καινούρια τουριστικά καταλύματα, υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο η Θάσος, η οποία θα φιλοξενήσει και νέες τουριστικές αγορές από το 2025, ενισχύοντας τον αεροπορικό της τουρισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Οι πρώτοι μεμονωμένοι τουρίστες έφτασαν στο νησί όπου κυριαρχεί ο οδικός τουρισμός την περίοδο του Πάσχα ενώ από αρχές Μαΐου καταφθάνουν και οι οργανωμένοι επισκέπτες, με τους φορείς κι επαγγελματίες του τουρισμού να προσδοκούν σε μια δυναμική σεζόν με καλύτερες επιδόσεις από πέρσι.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ThessToday.gr o Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θάσου, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θάσου και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιάννης Μαρκιανός, οι προκρατήσεις για Ιούλιο-Αύγουστο κυμαίνονται άνω του 70% και «αισιοδοξούμε ότι μαζί με τις επισκέψεις του Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα επίπεδα του 2023».

Νέες αγορές από το 2025

Αν και ο οδικός τουρισμός κυριαρχεί στη Θάσο με τους Ρουμάνους να διατηρούν τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς και ο δήμος του νησιού έχουν βάλει πλώρη να ενισχύσουν τον αεροπορικό τουρισμό μέσω του αεροδρομίου της Καβάλας.

Από το 2025 μάλιστα το νησί θα υποδεχτεί, σύμφωνα με τον κ. Μαρκιανό, τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες ενώ ταυτοχρόνως ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες αγορές των Βαλκανίων μέσω αεροπορικών πτήσεων.

«Μας ενδιαφέρουν όλες οι αγορές-στόχοι με ιδιαίτερη έμφαση σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το νησί της Θάσου αλλά οι τουρίστες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εύρεσης καταλυμάτων για διαμονή, το οποίο και προσπαθούμε να λύσουμε», εξήγησε στο ThessToday.gr ο κ. Μαρκιανός.

Επισημαίνεται δε, ότι η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία του νησιού είναι πάνω από 50% (με συμπληρωματικά εισοδήματα από ελαιοκαλλιέργειες, παραγωγή μελιού και μάρμαρο), καθώς οι οδικές αφίξεις αποτελούν το 70% της συνολικής τουριστικής κίνησης του νησιού, με τη Ρουμανία να χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη αγορά κατέχοντας μερίδιο πάνω από 50%.

Ακολουθούν Βουλγαρία και Σερβία ενώ σημαντικό ποσοστό έχουν οι επισκέπτες με οργανωμένα πακέτα διακοπών από Αγγλία και Γερμανία. Από την άλλη, η εγχώρια αγορά έχει μικρότερο μερίδιο στον τουρισμό με τον κ. Μαρκιανό ωστόσο να τονίζει πως το 2023 αυξήθηκαν οι επισκέψεις των εγχώριων τουριστών.

«Η Θάσος αποτελεί προορισμό για όλα τα βαλάντια, με περισσότερα από 30 δρομολόγια ημερησίως την καλοκαιρινή περίοδο και πρόσβαση από δύο λιμάνια (Καβάλα και Κεραμωτή). Δεν πρέπει να ξεχνάμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ότι είμαστε νησί με τους τουρίστες να το έχουν αγκαλιάσει.

Μας ενδιαφέρει να αυξηθούν οι επισκέψεις από την εγχώρια αγορά, η οποία βέβαια πρέπει να κάνει έγκαιρα τις κρατήσεις για διαμονή κι όχι, ως είθισται την τελευταία στιγμή, με συνέπεια να δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμο κατάλυμα», πρόσθεσε ο κ. Μαρκιανός.

Επενδύσεις μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ σε καταλύματα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο τουριστικό επενδυτικό ενδιαφέρον, υπογράμμισε ότι εμφανίζεται έντονο για το νησί τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, ιδίως τους Βαλκάνιους αγοραστές, με την πλειοψηφία των επενδύσεων να αφορά σε καταλύματα μικρής δυναμικότητας (10 δωματίων κατά μέσο όρο).

Για το 2024, πάνω από 30 νέα καταλύματα εισέρχονται στην τουριστική αγορά της Θάσου, ενώ πολλά είναι ακόμη αυτά που προγραμματίζονται να κατασκευαστούν. Το ύψος των επενδύσεων σε καταλύματα κυμαίνεται μεταξύ 400.000 ευρώ και 1-1,5 εκατ. ευρώ και στο επίκεντρο των ενδιαφερομένων βρίσκεται η Σκάλα Ραχωνίου, μια νεοαναπτυσσόμενη περιοχή της Θάσου, όπως δήλωσε ο κ. Μαρκιανός, αλλά και η Χρυσή Ακτή.

Σημειώνεται ακόμη ότι το νησί διαθέτει 40.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 30.000 αντιστοιχούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι 10.000 σε καταλύματα τύπου Airbnb. «Η Θάσος χρειάζεται επίσης και ξενοδοχειακές μονάδες μεγαλύτερης δυναμικότητας», διευκρίνισε ακόμη.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο, απάντησε πως και οι τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό ζητώντας από την κυβέρνηση να διευκολύνει τις διαδικασίες πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Έμφαση και στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο Δήμος Θάσου ξεκίνησε πρόσφατα συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό την αναβάθμιση του τουριστικού κλάδου στο νησί με όρους συμπερίληψης. Μέσω αυτής της συνεργασίας θα ενισχυθεί η διαφοροποίηση αλλά και η ανθεκτικότητα του τουρισμού στη Θάσο.

«Εκτός από το μοντέλο Ήλιος-Θάλασσα που πρεσβεύει το νησί μας και αποτελεί προτεραιότητα στον τουρισμό, κάνουμε σημαντικές προσπάθειες ώστε να αναδείξουμε και τις ορεινές περιοχές του νησιού που προσφέρουν καταπληκτικές ομορφιές, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες σε νέους επαγγελματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με εναλλακτικές μορφές τουρισμού», είπε καταλήγοντας ο κ. Μαρκιανός.

πηγή: thesstoday.gr

Προηγούμενο άρθρο

 Η Φαίδρα Μιχαηλίδου του Αστέρα σε προπονητικό διήμερο της Εθνικής Κορασίδων

Επόμενο άρθρο

Προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω παραβίασης λογαριασμών στο Facebook