Dark Mode Light Mode

Η τιμή του ρεύματος παραμένει ακριβή! (συνέντευξη)

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας Παναγιώτης Κωνσταντινίδης μίλησε στην Πρωινή.

Για τις αυξημένες καταναλώσεις των ημερών λόγω χρήσης κλιματιστικού. Είναι σίγουρος. Η τιμή του ρεύματος δεν μειώθηκε. Προτείνει λήψη μέτρων στις οικίες και στις επιχειρήσεις μιας και υπάρχουν όπως εξηγεί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.

Η συνέντευξη

Ερ: Θα πληρώσουμε ακριβό το ρεύμα με τη συνεχή και χωρίς σταματημό λειτουργία των κλιματιστικών λόγω του παρατεταμένου καύσωνα;

Απ: Δυστυχώς, για ένα είδος πρώτης ανάγκης που είναι η ηλεκτρική ενέργεια τα τιμολόγια πώλησης των εταιριών είναι πάρα πολύ ακριβά. Μιλάμε για είδος πολυτελείας. Οι πολίτες θα πρέπει πάντοτε μιλώντας με επαγγελματίες, να κάνουν εξοικονόμηση της ενέργειας. Τοποθετώντας βασικά στα σπίτια και στις επιχειρήσεις μας, λαμπτήρες LED έναντι των ενεργοβόρων συμβατικών λαμπτήρων. Να χρησιμοποιούμε ηλικιακούς θερμοσίφωνες μιας και η χώρα μας έχει πολύ ηλιοφάνεια για να ζεσταίνουμε το νερό μας. Να έχουμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α,  κλιματιστικά, ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κλπ. Αποτρέποντας έτσι τα υψηλά τιμολόγια. Όσοι μπορούνε και το επιτρέπει το σπίτι ή η επιχείρηση, να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στέγης με τη μέθοδο του Net Metering εξασφαλίζοντας έτσι την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό  προς όφελος της κατοικίας ή της επιχείρησης.

Ερ: Με το κλιματιστικό τι γίνεται; Πόσο καταναλώνει το κλιματιστικό; Είναι ίδια η κατανάλωση σε όλα τα μοντέλα, σε όλους τους τύπους, σε όλες τις θερμοκρασίες;

Απ: Όχι. Αν δεν είναι ενεργειακής κλάσης Α το κλιματιστικό μας και δεν είναι inverter -δηλαδή αν είναι παλιάς γενιάς- είναι ενεργοβόρο. Δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πολύ. Να τα χρησιμοποιούμε μόνο τις ώρες που έχει πολύ ζέστη. Τις άλλες ώρες να τα έχουμε κλειστά. Διαφορετικά θα βλέπουμε πολύ υψηλούς λογαριασμούς. Της νέας γενιάς αποδίδουν  το 1/3 της ισχύς που απορροφούν, οπότε είναι πολύ πιο καλά. Ένα κλιματιστικό που απορροφά από το δίκτυο 2 κιλοβάτ αποδίδει στην οικία μας, 6 κιλοβάτ.

Ερ: Αυτό που λέει το κράτος ότι στην αγορά του ρεύματος  τα τιμολόγια έχουν λογικευτεί και το ρεύμα είναι φθηνό όπως παλιά δεν είναι αλήθεια;

Απ:  Εγώ δεν το νιώθω. Τα τιμολόγια σε σχέση με παλαιότερα έτη είναι πολύ πιο ακριβά απ` ότι θα έπρεπε. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος έχει αντίθετη άποψη. Εγώ πάντως δεν το νιώθω. Έχουν γίνει προσπάθειες με τις μειώσεις και όλα αυτά τα μπόνους που δίνει το κράτος αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η ενέργεια δεν έχει πάει στα επίπεδα που ήταν.

Ερ: Τι λογαριασμούς ακούτε ότι παίρνουν οι πολίτες, και τι λογαριασμούς παίρνουν οι επαγγελματίες;

Απ: Αυτό που ακούμε και που το βιώνουμε όλοι μας και εμείς που είμαστε επαγγελματίες της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ότι είναι πάρα πολύ ακριβά και στις επιχειρήσεις και στις κατοικίες. Θα έπρεπε να γίνουν πιο μεγάλες προσπάθειες για να μειωθεί η τιμή της ενέργειας. Ένα είδος πρώτης ανάγκης, έχει καταντήσει είδος  πολυτελείας. Αν είναι δυνατόν!

Ερ: Τη δροσιά θα την πληρώσουμε ακριβά στο σπίτι και στο διαμέρισμα.

Απ: Δυστυχώς ναι. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους καταναλωτές μας, ότι όσο αναγκαία είναι η ηλεκτρική ενέργεια άλλο τόσο επικίνδυνη είναι. Όταν δεν παίρνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις μας. Πολύ προσοχή στις εγκαταστάσεις. Πρέπει να ελέγχονται τακτικά όπως ορίζει η νομοθεσία από πιστοποιημένους ηλεκτρολόγους έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η εγκατάσταση μας είναι ασφαλής για χρήση. Να έχουμε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη, στον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Πριν από λίγες ημέρες θρηνήσαμε στη Ν. Ηρακλείτσα ένα θύμα από την ηλεκτρική ενέργεια. Ο αριθμός των θυμάτων από ηλεκτροπληξία στη χώρα μας είναι πολύ υψηλός.  Όλα αυτά γιατί δεν ελέγχονται οι εγκαταστάσεις μας.

Προηγούμενο άρθρο

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το νερό της θάλασσας…

Επόμενο άρθρο

Πρόστιμο τουλάχιστον 100 ευρώ για τα παλιά έπιπλα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη