Κάτι σαν ευχάριστη έκπληξη. Από αυτές που μια κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη.
Ο σύλλογος Γονέων -Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων Αυτισμού Καβάλας μπαίνει μπροστά, δημιουργεί αυτός το πρώτο τοπικό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αυτισμό. Σημαντικός συμπαραστάτης η Περιφέρεια ΑΜΘ. Όπως και η τοπική κοινωνία. Συζητήσαμε με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Δώρα Καγιάννη (φωτογραφία).
Η συνέντευξη
Ερ: Πόσο πρόσφατος είναι ο σύλλογος Γονέων -Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων Αυτισμού Καβάλας; Ποια είναι η ιστορία του συλλόγου;
Απ: Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2018. Ξεκίνησε τη δράση του από το 2019. Μας βρήκε ο κορωνοϊός αλλά μετά συνεχίζαμε πολύ δυναμικά, κάνοντας συνεχείς δράσεις που αφορούσαν την τοπική κοινωνία και τα μέλη μας. Φτάσαμε στο σημείο να έχουνε τα παιδιά μας μια θέση στην κοινωνία.
Ερ: Το πρόβλημα με τον αυτισμό πόσο εκτεταμένο είναι; Πώς το αντιμετωπίζουν οι γονείς; Υπάρχει μια επιφύλαξη; Διστάζουν να το πουν προς τα έξω;
Απ: Σήμερα δεν είναι όπως παλαιότερα. Ο αυτισμός είναι πλέον σε πολλά σπίτια. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν καταστάσεις, είτε τα παιδιά να είναι σε φάσμα λειτουργικό, είτε σε δυσκολότερες περιπτώσεις. Οπότε αν δεν είναι μέσα στο σπίτι μας, θα είναι στο γείτονα, θα είναι στο σχολείο. Αυτό είναι κάτι που ευαισθητοποιεί και δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε ή να ενημερωθούνε μόνοι τους πολλοί που μας αναζητούν τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά δικαιώματα των παιδιών τους, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην υγεία. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά έχουν κατακτηθεί πολλά δικαιώματα. Ο γιος μου είναι τώρα 28 χρονών και σίγουρα δεν είναι ίδιες οι καταστάσεις που ήτανε πριν 20 χρόνια. Δεν είναι ιδανικές οι καταστάσεις ακόμη, δεν είναι εύκολος ο αυτισμός. Όταν λέμε φάσμα εννοούμε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτές έχουνε να κάνουνε με τους κοινωνικούς κανόνες, οπότε εκεί χρειάζεται εκπαίδευση. Μπορεί να μην θεραπεύεται ο αυτισμός αλλά εκπαιδεύεται. Κάθε άτομο μπορεί να ενταχθεί κοινωνικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Ερ: Η είδηση είναι ότι χρηματοδοτείται για να λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Καβάλα Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αυτισμό. Πείτε μας πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και που έχει φτάσει σήμερα.
Απ: Η πρωτοβουλία ξεκίνησε εδώ και χρόνια, αναζητώντας αρχικά έναν χώρο που θα είναι προσβάσιμος όπως ζητά η πολιτεία και οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Βρέθηκε ένας τέτοιος χώρος από τον πρώην ΟΑΕΔ και είναι στις παλιές εργατικές κατοικίες. Μας παραχωρήθηκε για τα επόμενα χρόνια και έτσι εμείς μπήκαμε στα διαδικαστικά επόμενα βήματα. Μιας και είχαμε το χώρο. Βγήκε η πρόσκληση από την Περιφέρεια ΑΜΘ να χρηματοδοτηθούν οι ανάλογες δομές. Καταθέσαμε πρόταση που έγινε δεκτή. Ήταν καλή απ` ότι φαίνεται και έτσι θα χρηματοδοτηθούμε για μια τριετία για τα λειτουργικά. Είναι πολύ σημαντική αυτή η τριετία για την ίδρυση μιας τέτοιας δομής.
Ερ: Από εδώ και πέρα ποια είναι τα επόμενα βήματα; Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Πότε το περιμένουμε ως πραγματικότητα, αυτό το κέντρο διημέρευσης;
Απ: Έχουμε χρονοδιαγράμματα. Δεν είμαστε επιχειρηματίες να έχουμε τα χρήματα και όλα αυτά. Για αυτό υπάρχουν οι δράσεις και η οικονομική ενίσχυση που ζητάμε από τους συμπολίτες μας και από επαγγελματίες. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλους του χρόνου να μπορέσουμε να έχουμε τελειώσει το κτηριακό κατασκευαστικό, για να μπούμε στη διαδικασία απορρόφησης του προγράμματος από την Περιφέρεια.
Ερ: Ποιος θα προσλάβει το προσωπικό;
Απ: Εμείς αλλά να τελειώσουμε πρώτα το κτηριακό ή να είμαστε προς το τέλος. Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει αυτό το κέντρο το 2026.
Ερ: Πόσα άτομα θα μπορούν να φιλοξενούνται εκεί;
Απ: Είναι δυναμικότητας 35 ατόμων. Είναι μεγάλο. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να κάνουνε δυο βάρδιες και πρωί και απόγευμα. Δεν αποκλείονται ούτε ανήλικα άτομα, εννοείται ούτε ενήλικες. Οπότε η διπλή βάρδια θα βοηθήσει πάρα πολύ. Βέβαια στην πράξη και εμείς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν όλα αυτά που σας προανέφερα.