Dark Mode Light Mode

«Η Τουρκία χρωστά μια συγνώμη και αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων» (φωτογραφίες)

Γεμάτη από κόσμο ήταν το απόγευμα της Παρασκευής η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στη Μεγάλη Λέσχη.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων, μία εκδήλωση που προετοίμασε και πραγματοποίησε με τον καλύτερο τρόπο η Αρμενική Κοινότητα Καβάλας. Φέτος συμπληρώνονται 107 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, η οποία έλαβε χώρα το 1915.

Οι Αρμένιοι που ζουν και εργάζονται στην Καβάλα από δεκαετίες, δεν είναι καθόλου λίγοι και μάλιστα παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα. Συμμετέχουν στα κοινά και συχνά πραγματοποιούν τις δικές τους εκδηλώσεις. Τις περισσότερες φορές για να μην ξεχαστεί η γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής κατάφεραν να συνδέσουν το χθες, το σήμερα και κυρίως το αύριο της τοπικής κοινωνίας. Έχοντας ως πρωταγωνιστές του γεγονότος τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το μουσικό σύνολο κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας παρουσίασε άριστο πρόγραμμα. Με την ευθύνη των εκπαιδευτικών (όπως αναγράφονταν στο έντυπο προγράμματος της εκδήλωσης) Αναστασίου Δέλλιου και Ελευθερίου Τριανταφύλλου.

Κάπως έτσι οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και οι νέοι έμαθαν. Μετά το καλωσόρισμα στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με τα γεγονότα του 1915. Στη συνέχεια μίλησε η κ.Μαρί Καλαϊτζιάν. Αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων και όσα ακολούθησαν σχετικά με την αναγνώριση της.

Μίλησε για ένα ειδεχθές έγκλημα. Αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων ως την πρώτη του 20ου αιώνα. Θυμήθηκε ότι η Κύπρος αναγνώρισε πρώτη η γενοκτονία των Αρμενίων. Το 1996 έκανε το ίδιο η Ελλάδα ενώ πέρυσι η γενοκτονία να αναγνωρίστηκε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γενοκτονίες δεν έχουν ημερομηνία παραγραφής, είπε η κ. Καλαϊτζιάν. Μιλώντας για την Τουρκία έστειλε μήνυμα γενεάς πρωτοβουλίας από την πλευρά της, αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και διατύπωσης συγνώμης. Τη συγνώμη τη χρωστάει η Τουρκία, είπε η κ. Καλαϊτζιάν.

Αμέσως μετά μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της διατήρησης της συνολικής μνήμης. Ελλάδα και Αρμενία – είπε ο Αλέξης Πολίτης- αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχουν ακόμη πολλά κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως τις γενοκτονίες. Όπως υπάρχουν και εκατομμύρια άνθρωποι που μεγαλώνουν δίχως να αντιλαμβάνονται την αξία της ισόβιας καταγγελίας αυτών που σήκωσαν άλικα κύματα στον ρου της ιστορίας. Κι είναι χρέος μας απέναντι στην μνήμη αυτών που χάθηκαν κι αυτών που ξεριζώθηκαν.

Ακόμη και απέναντι στην ίδια την παγκόσμια ιστορία, είναι χρέος μας να μην αφήσουμε ούτε να ξεχαστούν ούτε να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα. Για εμάς τους Καβαλιώτες είναι κάτι περισσότερο, αφού δεν ήταν ούτε λίγοι ούτε άσημοι οι Αρμένιοι της Διασποράς που κόσμησαν και κοσμούν την προσφυγούπολή μας».

Εκτός από τους προαναφερθέντες στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης. Ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρανάς- Μαρκόπουλος, εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης, εκπρόσωπος της εκκλησίας της Αρμενίας, ο επικεφαλής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα κ. Δημήτρης Μπαντέκας, αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων κτλ. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Φυσικά τηρήθηκαν όλα τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Προηγούμενο άρθρο

Η πεζοπορία του ΦΟΚ και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού

Επόμενο άρθρο

Απαισιόδοξη η Δήμητρα Τσανάκα καθώς εντοπίζει κουσούρια σε όλα τα κτίρια της Καλαμίτσας