Dark Mode Light Mode

Η ζωγραφική πηγάζει από την ψυχή του γλύπτη Δημοσθένη Σωτηρούδη (συνέντευξη)

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (13/1) η έκθεση ζωγραφικής του συμπολίτη Δημοσθένη Σωτηρούδη. Γλύπτης μεν αλλά από την ψυχή του πηγάζει η ζωγραφική. Με έντονα χρώματα. Συζητήσαμε μαζί του για το γεγονός.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για την έκθεση που ετοιμάσατε στο ισόγειο της Μ.  Λέσχης;

Απ:  Βασικά εκθέτω αυτή τη στιγμή την τελευταία μου δουλειά που δημιούργησα τα 4 τελευταία χρόνια.  Ζωγραφική, όχι γλυπτική. Βγαίνουν τα χρώματα, όλα τα χρώματα, αυτό προσπάθησα να κάνω και αυτό βγαίνει. Αυτό νομίζω ότι θα προχωρήσει και άλλο. Ο  Μάνος Στεφανίδης αναφέρεται ιδιαίτερα θετικά σε αυτή τη δουλειά μου. Είναι λάτρης της δουλειάς μου. Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Ο Στεφανίδης είναι καθηγητής συνταξιούχος του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

Ερ: Πόσοι πίνακες εκτίθενται και σε ποιο μέγεθος;

Απ: Οι περισσότεροι πίνακες είναι μικρού μεγέθους. Είναι 131 κομμάτια. Θεωρώ ότι είναι εντυπωσιακοί.  Μικροί μεν αλλά εντυπωσιακοί δε.

Υπάρχουν και μεγάλοι πίνακες αλλά είναι το καταστάλαγμα από τους μικρούς.

Ερ: Είστε περισσότερο γνωστός ως γλύπτης.

Απ:  Ναι αλλά η ζωγραφική πηγάζει μέσα από τη ψυχή μου. Όλη η φιλοσοφία μου που υπάρχει μέσα από τη ζωή, βγαίνει στη ζωγραφική τώρα.

Ουσιαστικά θυμίζουν τα γλυπτά μου.

Ερ:  Είναι ο χώρος κατάλληλος της Μ. Λέσχης;

Απ: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το φωτισμό ειδικά. Προσπάθησα να κάνω ότι μπορούσα καλύτερο γιατί έχω και μεγάλη εμπειρία στις εκθέσεις.

Έχω ασχοληθεί με πάρα πολλά μουσεία. Το πάτωμα επίσης κάνει μεγάλη ζημιά. Πρέπει να είναι μονόχρωμο. Σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο. Το προτέρημα είναι ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο.

Ερ: Τι άλλο κάνει αυτή την εποχή ο Δημοσθένης Σωτηρούδης;

Απ: Συνεχίζω ακάθεκτος. Δεν σταματάω καθόλου. Η έμπνευση δεν σταματάει. Αυτό με κρατάει στη ζωή.

*Έκθεση ζωγραφικής Δημοσθένη Σωτηρούδη «Χρωματικές παραλλαγές». Μεγάλη Λέσχη, 13-27 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας 11 πρωί με 1 μεσημέρι και 6.30 το απόγευμα με 9 το βράδυ.

* Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης, γεννημένος στα Πετρωτά Έβρου, ζει και δημιουργεί στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελευθέρα Σχολή Καλών Τεχνών και στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στη Στουτγκάρδη και, μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καβάλα το 1975. Έχει εργασθεί ως μουσειακός γλύπτης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έβαλε τη σφραγίδα του για το στήσιμο πολλών εκθέσεων μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες με πιο πρόσφατο το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου. Στη γλυπτική έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος έκφρασης με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα. Υλικά του η χυτή πέτρα και το μέταλλο που μετουσιώνονται σε ρευστές αλλά στιβαρές μορφές με υπαρξιακή ένταση.

Οι δημιουργίες του έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις 33 ατομικές εκθέσεις του ενδεικτικά αναφέρουμε: Παιδαγωγική Ακαδημία του Ρόιτλινγκεν, Πανεπιστήμιο Γέιλ, Γκαλερί Ζυγός, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κατσίγρα Λάρισας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

Κρούσματα ευλογιάς σε 33 από τις 40 κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Νέστου! (συνέντευξη)

Επόμενο άρθρο

Ξανάρχισαν χθες και προχθές τα δωρεάν τεστ για τον Covid