Dark Mode Light Mode

Ιδιωτικοποίηση στο νερό μέσω των συνενώσεων των ΔΕΥΑ- Συνέντευξη Χρήστου Ασλανίδη

Συγκροτήθηκε σε σώμα πριν από λίγες μέρες το νέο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καβάλας.

Ο Χρήστος Ασλανίδης είναι ο νέος πρόεδρος. Οι εκλογές στο σωματείο είχαν μια μικρή ιδιαιτερότητα λόγω δύο παρατάξεων και ψηφοδελτίων. Το αποτέλεσμα των εκλογών έβαλε πανηγυρικά τα πράγματα στη θέση τους.

Κατόπιν τούτου το σωματείο ασχολείται με τα σοβαρά, βασικότερο των οποίων είναι το μέλλον της ΔΕΥΑ Καβάλας. Και των ΔΕΥΑ γενικότερα. Ο κ. Ασλανίδης εκτός από πρόεδρος είναι κι ένας έμπειρος εργαζόμενος της επιχείρησης που αμέσως ξεκαθαρίζει τις απόψεις τόσο τις δικές του όσο και των συναδέλφων του.

Η συνέντευξη

Ερ: Πότε έγινε η εκλογική διαδικασία στο σωματείο; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Απ: Πριν δυο εβδομάδες έγινε η εκλογική διαδικασία και την προηγούμενη Δευτέρα συγκροτηθήκαμε σε σώμα. Οι εκλογές έγιναν φυσιολογικά, στην ώρα τους. Είχαμε κάποια εσωτερικά θέματα, κατέβηκε δεύτερο ψηφοδέλτιο αλλά αυτό δεν έγινε για πρώτη φορά. Δεν ήταν ενιαίο το ψηφοδέλτιο στις εκλογές. Συνήθως ήταν ενιαίο αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που κατέβηκε και δεύτερο. Η παράταξη μας πήρε την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μαζί της, οπότε δικαιωθήκαμε για αυτό που κάναμε. Γιατί είχαμε κάποιες αντιδράσεις σε ορισμένα θέματα.

Ερ: Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι από πλευράς εργαζομένων όπως την ξέραμε. Μάλλον έχετε λιγοστέψει στον αριθμό;

Απ: Στις εκλογές ψηφίσαμε 90 άτομα, σήμερα που μιλάμε είμαστε 88. Μεσολάβησαν δύο συνταξιοδοτήσεις. Επί Λευτέρη Αθανασιάδη ήταν 120 άτομα και φτάσαμε στα 180 άτομα με τον Στάθη Εριφυλλίδη, όταν είχαμε πάρει και την αρμοδιότητα της Νέας Καρβάλης. Με τη συνένωση με τον πρώην Δήμο Φιλίππων ήμασταν κοντά στα 110 άτομα. Σήμερα είμαστε 90 και συνεχώς μειωνόμαστε.

Ερ: Το μεγάλο θέμα για σας είναι με το νερό, αν ιδιωτικοποιηθεί ή όχι. Τι αισθάνεστε ότι θα γίνει;

Απ: Η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε δυο φορές να ιδιωτικοποιήσει τις επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι δυο επιχειρήσεις πολύ μεγάλες. Στο Συμβούλιο Επικρατείας η πρωτοβουλία της κρίθηκε ότι ήταν αντισυνταγματική. Οπότε έγινε μια «ντρίμπλα». Να ξεκινήσουμε τις συνενώσεις. Κι όπως εκτιμώ αν γίνουν οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ, μετά να περάσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Θα ενώσουμε τις χρεωκοπίες μας; Αυτό λέει η κυβέρνηση, ότι οι ΔΕΥΑ είναι χρεωκοπημένες. Σε πρώτη φάση λένε ότι θα γίνουν συνενώσεις σε επίπεδο Νομού ενώ μετά θέλουν σε επίπεδο Περιφέρειας. Τι θα εξυπηρετήσει; Τι θα κερδίσουμε; Οι εργαζόμενοι οι δικοί μας που συνεχώς μειώνονται, θα πηγαίνουνε να εργάζονται στην παραλία Οφρυνίου ή στο Αγίασμα…

Ερ: Που είμαστε σε αυτό το στάδιο; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για τις συνενώσεις ΔΕΥΑ εντός Νομού;

Απ: Δεν έχουμε κάποια νέα πληροφόρηση πάνω σ’ αυτό. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή καμία ενημέρωση. Μας είχαν πει ότι θα το βλέπανε μετά τις Ευρωεκλογές.

Ερ: Σε τι κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑ Καβάλας;

Απ: Η ΔΕΥΑ Καβάλας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όμως μια κατάσταση η οποία δεν προχωράει. Πρέπει η κεντρική διοίκηση να ξαναστήσει τις ΔΕΥΑ και να δει ποια είναι τα προβλήματα τους. Χρηματοδοτήσεις δεν παίρνουν από πουθενά οι ΔΕΥΑ. Λειτουργούν από τα χρήματα των καταναλωτών. Απ’ ότι μαζέψουνε. Δεν υπάρχει καμία επιχορήγηση. Με αποτέλεσμα αν πρέπει να δούμε έσοδα-έξοδα και υπάρχει διαφορά, αυτό το βάρος θα το πληρώσουνε οι καταναλωτές. Δεν υπάρχει καμία επιχορήγηση.  Φταίνε κι οι Δήμαρχοι οι οποίοι δεν έχουν πιέσει τη κεντρική κυβέρνηση να μειώσει τα τιμολόγια του ρεύματος. Είναι γνωστό ότι στη ΔΕΥΑ πληρώνουμε ρεύμα σα να είναι οικιακό. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Η ΔΕΥΑΚ είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη βιομηχανία στο Νομό. Είναι δυνατό να πληρώνει οικιακό ρεύμα; Να χρεώνεται με οικιακό τιμολόγιο; Έχουμε και τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος κι έτσι έχουμε φθάσει σε αυτή την κατάσταση.

Προηγούμενο άρθρο

Θάσος: Η επιθυμία του για ψήσιμο επέφερε... «καμπάνα» 2.250€!

Επόμενο άρθρο

«Κάναμε ότι μπορέσαμε καλύτερο για να έχουμε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα»