Το απόγευμα της Κυριακής στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας έγινε μια ακόμη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Τούτη τη φορά για να ενημερωθούν οι βουλευτές του Νομού. Ανταποκρίθηκαν οι 3. Ο κ. Λαζαρίδης είχε αντιπρόσωπο λόγω – όπως είπε ο αντιπρόσωπος- ασθένειας. Ο στόχος επετεύχθη. Αυτό είναι το συμπέρασμα των διοργανωτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Χατζηχρήστο, οι βουλευτές πείσθηκαν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αλλάξει.
Συνέντευξη Θόδωρου Χατζηχρήστου
Ερ: Ποιοι ήσασταν στην Ομοσπονδία, στη συζήτηση που είχατε το βράδυ της Κυριακής για το φορολογικό;
Απ: Για ακόμη μια φορά ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση. Με συμμετοχή απ’ όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς, τα Επιμελητήρια. Όλοι ήταν παρόντες και περιμένανε να δούνε πως θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση. Ήταν στη συζήτηση και οι τρεις βουλευτές, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Πασχαλίδης και η κα Δεληκάρη. Εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι απουσιάζει λόγω θέματος με τη υγεία του. Ήταν και ο κ. Καββαθάς, ο οποίος είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Μαζί με τον κ. Παπαργύρη που είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΚΕ.
Ερ: Το υπερασπίστηκαν το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο οι βουλευτές της Καβάλας;
Απ: Η διαδικασία ήταν πρώτα να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση. Όλα τα Επιμελητήρια, οι Επιστημονικοί Φορείς όπως είναι οι δικηγόροι, ο ιατρικός σύλλογος, οι φαρμακοποιοί. Από εκεί και μετά, εκ μέρους της Ομοσπονδίας έκανε την τοποθέτηση του ο κ. Καββαθάς. Με σεβασμό οι βουλευτές άκουσαν όλα αυτά που τους θέσαμε. Ο Σύλλογος Λογιστών Καβάλας έδειξε την εφαρμογή που έφτιαξε με το πώς υπολογίζεται μ’ αυτό τον τρόπο ο φόρος που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Όταν τους δώσαμε το λόγο να μας πουν και αυτοί την άποψη τους, είχαν καταλάβει πάρα πολύ καλά για τι πράγμα μιλάμε. Αυτό που μας είπανε είναι ότι θα γίνουν προσπάθειες από την πλευρά τους σαν Καβαλιώτες βουλευτές. Προσπάθειες να υπάρξουν διορθώσεις γιατί αντιλήφθηκαν μ’ όλα αυτά τα παραδείγματα απ’ όλους τους κλάδους το μεγάλο πρόβλημα και ότι όλη η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι λάθος.
Ερ: Δηλαδή δεν το υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο; Το συζητάνε, πιέζονται και μεταφέρουν τις πιέσεις στα Υπουργεία;
Απ: Αυτό ήταν και το νόημα της συνάντησης αυτής. Έπρεπε και αυτοί να καταλάβουν όπως κατάλαβαν. Όλοι οι επαγγελματίες για αυτό ήταν εκεί και για αυτό ήταν την Τετάρτη στην απεργία. Πρέπει να το επικοινωνήσουμε και να καταλάβουν με τι περί τίνος πρόκειται. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο, να πει ο κάθε κλάδος τα προβλήματα που θα επιφέρει αυτό το νομοσχέδιο και είναι πάρα πολλά. Μίλησα με την κ. Δεληκάρη, η οποία είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου και δεν μπορεί να γνωρίζει ορισμένα πράγματα. Όταν τα άκουσε, εξεπλάγην και μου είπε ότι πρέπει να γίνει κάτι. Όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα ή ακόμη να αποσυρθεί ως φιλοσοφία όλο αυτό το νομοσχέδιο.
Ερ: Όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν στη Βουλή, τι θα γίνει;
Απ: Πολιτικά δεν το συζητήσαμε το θέμα. Αυτό όμως που είπαν είναι ότι λήγει η δημόσια διαβούλευση και θα υπάρξει τουλάχιστον ένα 15νθήμερο ώστε να έρθει στην ολομέλεια. Σε αυτό το 15νθήμερο θα γίνουν διάφορες επιτροπές και διάφορες συσκέψεις για να διορθωθεί το νομοσχέδιο.
Ερ: Πόση ώρα κράτησε αυτή η εκδήλωση;
Απ: Ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ. Πέτυχε γιατί κατάλαβαν οι βουλευτές μας, το πρόβλημα. Το είδαν στην πραγματικότητα, άκουσαν παραδείγματα και εκεί ήταν που άρχισαν να ανησυχούν και να λένε ότι όντως κάτι πρέπει να γίνει. Μιας και υπάρχουν αρκετά λάθη.
Ερ: Αν χρειαστεί έτσι όπως βλέπετε την κατάσταση στην Καβάλα, μπορεί να γίνει άλλη απεργία, άλλη συγκέντρωση;
Απ: Αυτό θα το εκτιμήσουμε με βάση τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ που ήταν στη συζήτηση είναι σε ετοιμότητα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα παρθούν και οι αποφάσεις.