Διπλή η ιδιότητα του κ. Ηλία Καλανταρίδη. Καθηγητής μέσης εκπαίδευσης σε σχολείο του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν ή όχι αναλώσιμα στα σχολεία; Μας απαντά πολύ συγκεκριμένα.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως είναι τα πράγματα στα σχολεία του Δήμου Καβάλας; Τι εικόνα έχετε στο σχολείο που εργάζεστε και τι ακούτε από συναδέλφους (καθηγητές, διευθυντές); Συνάδελφος σας κατήγγειλε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα…
Απ: Και βέβαια έχει δίκαιο ο συνάδελφος. Είναι γεγονός αυτό που αναφέρει στο κείμενο του όσο και αν θέλει να το αρνείται η διοίκηση. Καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση αλλά έτσι συμβαίνει όταν δεν φροντίζεις να κάνεις αυτά τα οποία οφείλεις να κάνεις. Υπάρχουν ανάγκες φοβερές. Εγώ δεν θα σας πω σ’ όλα τα σχολικά συγκροτήματα. Θα σας πω όμως στα περισσότερα. Βεβαίως μιλάω και με συναδέλφους, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές σχολικές μονάδες. Έχω το παράδειγμα της δικής μου σχολικής μονάδας. Αυτήν τη στιγμή πολύ απλά θα σας πω ότι το Γυμνάσιο Κρηνίδων δεν έχει χαρτί υγείας, δεν έχει τόνερ για τα δυο του φωτοτυπικά. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει φωτοτυπίες και αναγκάζεται να καταφύγει σε άλλες λύσεις. Δεν έχει σαπούνι στις τουαλέτες, δεν έχει χειροπετσέτες. Χρειαστήκαμε κάποια χρήματα για να προμηθευτούμε κάποια έξτρα κλειδιά. Σας θυμίζω ότι το σχολείο μας έχει μετακομίσει- έχει επιστρέψει στην έδρα του μετά από καιρό- και οι ανάγκες οι δικές μας είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με άλλες σχολικές μονάδες. Οι ανάγκες προκύπτουν σε καθημερινή βάση. Αυτά λοιπόν τα χρήματα έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια των διευθυντών, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχει και το σχετικό ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση από τις 13 Ιουνίου για το τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι προκειμένου οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να έχουν στα χέρια τους 500 ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες. Από τις 13 Ιουνίου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι κύριες ανάγκες στα σχολεία παρουσιάζονται όταν ανοίξουν αυτά, μετά από μια μεγάλη περίοδο όπου ήταν κλειστά. Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Μιχαλάκη και της κας Χατζηφραντζή, ότι είχαμε πει τους διεθυντές κλπ. Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που είπανε στους διευθυντές είναι ότι φροντίσετε να ξοδέψετε τα χρήματα τα οποία έχετε αυτήν τη στιγμή στα χέρια σας. Μιλάμε για τον Μάιο και τον Ιούνιο, πριν διαλυθούν οι σχολικές επιτροπές- ξοδέψτε τα γιατί θα σας τα πάρουμε πίσω. Μια σχολική μονάδα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να έχει στο ταμείο της από μηδέν ευρώ αφού τα ξόδεψε λόγω των αναγκών που είχε… Μπορεί να έχει και 500 ευρώ γιατί περίσσεψαν κάποια. Δεν είναι το ίδιο. Δεν ειπώθηκε ότι ξέρετε ότι τον Σεπτέμβριο δε θα σας δώσουμε να έχετε τα χρήματα, τα οποία απαιτείται να έχετε για να καλύψετε τις έκτακτες ανάγκες. Αυτό δεν ειπώθηκε όσο και αν θέλει η διοίκηση να καλύψει, να κουκουλώσει όλη αυτή την υπόθεση.
Ερ: Τί απάντησαν στον διευθυντή σας που πήγε στον Δήμο και είπε ότι το σχολείο δεν έχει χαρτί υγείας και χειροπετσέτες και άλλα;
Απ: Στάλθηκε ένα mail από τον Δήμο σ’ όλες τις σχολικές μονάδες που ζητάει από τα σχολεία να του πουν ποιες είναι οι απολύτως έκτακτες ανάγκες του. Αυτό συνέβη πρόσφατα, στις 18 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχει γίνει μια προσπάθεια να καλυφθούν κάποιες ανάγκες εκ των έσω. Πάρε από εδώ, δώσε εδώ κτλ. Για παράδειγμα στην περίπτωση των Κρηνίδων από την Αντιδημαρχία που υπάρχει εδώ, έγινε μια προσπάθεια. Κάποια καθαριστικά, κάποια υλικά να έρθουν. Γιατί το σχολείο σε μας έπρεπε να καθαριστεί από την αρχή. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά που έγιναν δεν φτάνουν. Υπάρχουν σχολεία τα οποία δεν έχουν απουσιολόγια, όσο και να το αρνείται ο κ. Μιχαλάκης. Στο σχολείο μου χρειαστήκαμε κάποια κλειδιά για κάποιες αίθουσες. Αυτά τα κλειδιά τη πλήρωσα εγώ ή ο διευθυντής. Χρειαστήκαμε να πάρουμε κάποια άλλα πράγματα πάλι εκ των έσω. Χρειάστηκε να καθαριστούν κάποια καθίσματα στα οποία κάθονται οι καθηγητές. Δεν είχαμε τα λεφτά. Ζητήθηκε από τους καθηγητές, να τα βάλουν από την τσέπη τους. Και οι άνθρωποι τα βάλανε!