Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Lucy, οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας καρδιαγγειακών παθήσεων, που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με τον γενικό τίτλο “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ‘ΔΑΥΙΔ’ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ.
Στην ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καρδιολόγου, Δαυίδ Συμεωνίδη, μίλησαν διεκεκριμένοι συνάδελφοι του εκλιπόντος και μεταξύ αναφέρθηκαν στη πρόοδο που παρατηρείται στη θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, στο παρόν και το μέλλον της παιδιοκαρδιολογίας, στη διαχείριση αρρυθμιών, στον προαγωνιστικό έλεγχο του αθλητή, στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του θωρακικού άλγους και στην αντιμετώπιση του εμφράγματος μυοκαρδίου σε επαρχιακό νοσοκομείο.
Οι εργασίες της διημερίδας “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ‘ΔΑΥΙΔ’ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ” θα συνεχιστούν αύριο (26/5), με ενημερωτικές διαλέξεις για τους πολίτες της Καβάλας, της Ελευθερούπολης και της Θάσου. Η θεματολογία τους αφορά την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία και τη στεφανιαία νόσο, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη διατροφή και την έλλειψη άσκησης.
Χαιρετισμός Θόδωρου Μουριάδη
“Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος». Η ρήση του Ιπποκράτη, δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της ιατρικής κοινότητας, αλλά και της Καβαλιώτικης κοινωνίας.
Στο λόγο του πατέρα της Ιατρικής, αποτυπώνεται σε αδρές γραμμές και με μεγάλη σαφήνεια, ο χαρακτήρας, η επιστημονική επάρκεια και το συνολικό αποτύπωμα του Δαυίδ Συμεωνίδη. Αν και διακρίθηκε και τιμήθηκε πολλάκις για όσα επιχείρησε να προσφέρει στον δικό του περιβάλλον, οικογενειακό, φιλικό και κομματικό, παρέμεινε ταπεινός, ευπροσήγορος και μειλίχιος, αρνούμενος τα φώτα που θαμπώνουν και την εφήμερη δόξα.
Η παρακαταθήκη του δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, για τον ασθενή και τον συνάδελφο που ποτέ δεν είδε με την υπεροψία του φτασμένου Καρδιολόγου. Μπήκε στις καρδιές όλων μας, γιατί έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω από κάθε πρόβλημα που είχαν οι κάτοικοι των χωριών του Παγγαίου, όπου υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός, και άφησε το στίγμα του σε όργανα και φορείς, όταν κλήθηκε να καταθέσει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ανησυχίες του, τόσο για το λειτούργημα του, όσο και για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Η αναφορά μου στον Δαυίδ Συμεωνίδη δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός ακόμη επικήδειου. Άλλωστε, οι άνθρωποι που αλλάζουν τις ζωές μας και υπήρξαν παράδειγμα προς μίμηση δεν φεύγουν ποτέ. Τους συναντάς τις στιγμές που επισκέπτεσαι τους χώρους τους, που συγκρίνεις πρόσωπα και γεγονότα, που διαπιστώνεις ότι η παρακαταθήκη τους βρίσκεται μέσα στις επιλογές των διαδόχων του.
Η σημερινή ημερίδα, επί παραδείγματι, αποτελεί, ως ένα βαθμό, τη συνέχεια της δικής του παρουσίας στα πράγματα. Λογικά, ο στόχος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας είναι διπλός. Από τη μια πρέπει να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο, και από την άλλη να βάλουμε στην καθημερινότητα μας συνήθειες και κανόνες που θα μας προστατέψουν από τις παγίδες της κακής διατροφής, του καπνίσματος και της ελλιπούς σωματικής άσκησης.
Κατά την άποψη μου, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία, και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τις εξελίξεις στον τομέα της Ιατρικής, καθώς και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ή που να απευθυνθεί, για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που κρύβει η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος. Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας για την εξαιρετική πρωτοβουλία του και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας”.
πηγή: Δήμος Καβάλας