Dark Mode Light Mode

Ήπιο καμπανάκι για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 8.00 το απόγευμα το Δημοτικό συμβούλιο με 14 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Πολλοί πιστεύουν ότι η συζήτηση για την κάλυψη του κενού στη μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, είναι το κυριότερο θέμα της σημερινής συνεδρίασης. Είναι αλήθεια ότι η συνεδρίαση αυτή προκρίθηκε γι΄ αυτόν τον λόγο ,για την έκδοση ψηφίσματος, με σχετικό με την μητρόπολη περιεχόμενο.

Υπάρχουν ωστόσο δύο θέματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η επικαιροποίηση παλιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την εγκατάσταση μεταναστών προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και η έγκριση του απολογισμού του Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2016.

Η εισήγηση που έχουν στα χέρια τους οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι 26 σελίδων, υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου.

Στην εισήγηση γίνεται μία σύγκριση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου Καβάλας, από το 2012 μέχρι και το 2016. Το κείμενο του Γ. Χατζηκωνσταντίνου μοιάζει με ένα ήπιο καμπανάκι κινδύνου που ενεργοποιείται για να ληφθεί υπόψη από τη διοίκηση κι από τις δημοτικές παρατάσεις της αντιπολίτευσης.

Ναι μεν διαπιστώνεται ικανοποιητικότατη κατάσταση του Δήμου Καβάλας, αλλά υπάρχουν προβλήματα με κύριο το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ ανείσπρακτα ίδια έσοδα.

Από τους πίνακες που τίθενται υπόψη των δημοτικών συμβούλων, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να ξεχωρίσουν. Για παράδειγμα οι δαπάνες των αιρετών που το 2012 πλησίαζαν τις 400.000 ευρώ, το 2016 ήταν 215.000 ευρώ.

Ο Δήμος Καβάλας πλήρωσε το 2015 566.000 ΕΜΦΙΑ, αλλά το 2016 464.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχουν τα έξοδα καλλιτεχνικών, αθλητικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σ΄ αυτή την κατηγορία το 2012 ο Δήμος Καβάλας πλήρωσε 16.000 ευρώ, αλλά το 2016 120.000 ευρώ.

Στις επιχορηγήσεις είναι ολοφάνερο ότι ο Δήμος Καβάλας στηρίζει τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, τη Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη, το Δημοτικό Ωδείο και φυσικά τις σχολικές επιτροπές. Τα χρήματα του κράτους δεν επαρκούν. Έτσι το 2016 ο Δήμος Καβάλας έδωσε 1.000.000 ευρώ στη Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη, 200.000  ευρώ στο Δημοτικό Ωδείο, 115.000 ευρώ στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και 125.000 ευρώ στη δευτεροβάθμια σχολική Επιτροπή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι νούμερο της χρηματοδότησης από το Δήμο Καβάλας της Δημωφέλεια. Το 2016 πήρε από το Δήμο Καβάλας 1.100.000 ευρώ, όταν το  ποσό αυτό το 2012 ήταν 25.000 ευρώ και το 2013 12.000 ευρώ.

Η κα Τσανάκα είναι ολοφάνερο ότι χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τη Δημωφέλεια, εκτινάζοντας τα νούμερα σε μεγάλο ύψος.

Τέλος στην κατηγορία των έργων μέσω του τεχνικού προγράμματος οι δαπάνες κατασκευής κτηρίων έργων ιδιοκτησίας δήμου, φτάνουν το 2016 στο ποσό των 38.000 ευρώ, οι δαπάνες πάγιων εγκαταστάσεων στις 431.000 ευρώ, οι επισκευές και συντηρήσεις ξεχωρίζουν στο ποσό των 2.300.000 ευρώ.

Άλλες αξιοσημείωτες παρατηρήσεις του εισηγητή είναι οι ακόλουθες:

1)Τα τακτικά έσοδα του Δήμου Καβάλας αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων παρουσιάζοντας ανά έτος, μία σταθερή αύξηση, που τον βοηθά να σχεδιάζει και να προγραμματίζει για το μέλλον.

2)Υπάρχει αδυναμία του Δήμου να μισθώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του λόγω της οικονομικής κρίσης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων.

3)Τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα παρουσιάζουν μία πτώση από το έτος 2013 που οφείλετε στην μείωση των συντελεστών καθαριότητας καθώς και στους ανείσπρακτους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των τελών καθαριότητας στο Δήμο.

4)Τα έσοδα από λοιπά τέλη και δικαιώματα παρουσιάζουν μία αυξητική πορεία από  το 2009 έως το 2016.

5)Αύξηση των εσόδων από τα δικαιώματα χρήσης του κολυμβητηρίου, από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το τέλος ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών, και το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

6)Τα έσοδα από μισθώματα ακινήτων παρουσιάζουν μια σταθερή πορεία στην διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

7) Οι τακτικές επιχορηγήσεις ως πηγή εσόδων παρουσιάζουν μία αύξηση από 35,87% το 2015 σε 40,35% το 2016.

8)Τα έσοδα από πρόστιμα – προσαυξήσεις κατά το έτος 2016 αντιπροσωπεύουν το 1,27% των εσόδων και στην διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών παρουσιάζουν μία σταθερή αύξηση που οφείλετε στα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. της πολεοδομίας καθώς και των φορολογικών διατάξεων τα οποία αποδίδονται από το ΥΠ.ΕΣ. Παρατηρώντας τα έσοδα από τα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. διαπιστώνουμε ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας προκάλεσε μεγάλη πτώση στην εισπραξιμότητα αυτής της κατηγορίας εσόδων.

9)Μεγάλη οικονομική αστοχία αποτελούν οι δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων άρδευσης το κόστος των οποίων δεν καλύπτονται από τα τέλη άρδευσης.

10) Ο Δήμος παρότι σε απόλυτα νούμερα εισπράττει λιγότερα τακτικά έσοδα από όσα προϋπολογίζει, εντούτοις ως ποσοστό των συνολικών εσόδων, οι εισπράξεις από τα τακτικά έσοδα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις προϋπολογισμένες (67,70% έναντι π/υ 55,32%). Αυτό δείχνει ότι ο Δήμος διαθέτει σταθερούς οικονομικούς πόρους για την άσκηση πολιτικών, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των σκοπών του.

11)Ο Δήμος θα πρέπει να ενισχύσει τα ίδια τακτικά του έσοδα έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί με σταθερούς πόρους το θεσμικό του έργο. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (πληθυσμός), η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής και η βελτίωση της ικανότητας είσπραξης των τελών.

 

Προηγούμενο άρθρο

Οι απολύσεις συνεχίζονται στη ΒΦΛ -Νέα ερώτηση Χ. Θεοχάρη

Επόμενο άρθρο

Άκαρπη σύσκεψη στο Λιμεναρχείο