04/12/2024
«Γνώρισα τον Jaime Castillo Petruzzi το 2004 στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Λίμα, Castro-Castro, όπου δίδασκα ιταλικά σε κοινούς και πολιτικούς κρατούμενους και ο Jaime ήταν φυλακισμένος μαζί με άλλους αντάρτες του MRTA, του Επαναστατικού Κινήματος Tupac Amaru.
Εγώ προερχόμουν από την ανταγωνιστική ιταλική και ευρωπαϊκή αριστερά η οποία ανέκαθεν είχε ένα ιδιαίτερο βλέμμα για οτιδήποτε σχετίζεται με τη λατινοαμερικανική ήπειρο.
Ο Jaime έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2016 για να μπορέσει να βγει από τη φυλακή και να επιστρέψει στη Χιλή, με την οικογένειά του. Στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο τον υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό όλοι όσοι δεν είχαν ξεχάσει τον αγώνα του αντάρτη Jaime, με το παρατσούκλι «Torito» γιατί ήταν δυνατός, μεγαλόσωμος και θαρραλέος σαν ταύρος.
Τον Ιανουάριο του 2024 συμφωνήσαμε μια συνέντευξη μέσω Skype, αυτός από το Σαντιάγο της Χιλής και εγώ από το Ντόρσετ-Dorset του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η συνέντευξη αγγίζει τα κύρια σημεία της ζωής του Jaime: τη στράτευση, την παρανομία, την εξορία, την φυλακή, προσφέροντας μια εις βάθος ματιά και από μέσα για τα αντάρτικα κινήματα που εμφανίστηκαν στη λατινική Αμερική τον περασμένο αιώνα.
η ISABELLA LORUSSO δημοσίευσε δύο δοκίμια για τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο Voci dal POUM και Donne Contro – Φωνές από το POUM και Γυναίκες Εναντίον. τα μυθιστορήματα La Maga και Senza pelle-Η Μάγισσα και Δίχως δέρμα. Με τον Sensibili alle foglie, Donne d’Albania (2023) και Trelew (2024). Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στο Wimborne.
ο JAIME FRANCISCO SEBASTIÁN CASTILLO PETRUZZI Γεννήθηκε στις 11 οκτωβρίου 1956 στο Λινάρες, στη νότια Χιλή. Σήμερα ζει στο Σαντιάγο της Χιλής. Σε αυτή τη συνέντευξη αφηγείται τα κυριότερα αποσπάσματα της ζωής του.
“Storia di un guerrigliero latino-americano”
ο πρώην mirista [στρατευμένος στο χιλιανό Mir] που επέστρεψε στη Χιλή πριν από σχεδόν τρία χρόνια και βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην αντάρτη που εξέτισε περισσότερα από 20 χρόνια φυλάκισης στο Περού. Τον κατηγορούν ότι εξέδωσε «εκφράσεις που υποκινούν την υπονόμευση της δημόσιας τάξης». 19 Φεβρουαρίου 2020 |
SANTIAGO.- Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την επιστροφή του στη Χιλή, το όνομα του Jaime Francisco Sebastián Castillo Petruzzi βρίσκεται και πάλι στην κοινή γνώμη και στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Το πρώην μέλος του MIR και συνδεδεμένος με το Επαναστατικό Κίνημα Túpac Amaru (MRTA), αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελίας από το Υπουργείο Εσωτερικών βάσει του Νόμου για την Κρατική Ασφάλεια σχετικά με το έγκλημα που τιμωρεί όσους «απολογούν ή προπαγανδίζουν δόγματα, συστήματα ή μεθόδους που υποστηρίζουν το έγκλημα ή τη βία σε οποιαδήποτε από τις μορφές τους, ως μέσα για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών αλλαγών ή μεταρρυθμίσεων».
ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ η κυβέρνηση μήνυσε τον πρώην mirista που συνδέεται με το Túpac Amaru μέσω του νόμου περί κρατικής ασφάλειας Σύμφωνα με την αγωγή, που παρουσιάστηκε από τον δικηγόρο Eduardo Riquelme και η οποία είχε ήδη κηρυχθεί παραδεκτή από το 7ο Εγγυητικό Δικαστήριο του Σαντιάγο, ο Castillo Petruzzi που αποκαλείται και «Torito» θα είχε διαπράξει το εν λόγω έγκλημα στις 16 ιανουαρίου, στο San Antonio No. 434, δήμο του Σαντιάγο, στα πλαίσια της κυκλοφορίας του βιβλίου «Chem Ka Rakiduam, pensamiento y acción de la CAM» – «Chem Ka Rakiduam, σκέψη και δράση του CAM».
«Ο Don Jaime Francisco Sebastián Castillo Petruzzi διατύπωσε, ενώπιον μιας ομάδας ανθρώπων, διάφορες εκφράσεις που υποκινούν την υπονόμευση της δημόσιας τάξης.
Μίλησε για ανταρτοπόλεμο, φθορές και δολιοφθορές και έθεσε την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια ανώτερη στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις Χιλιανές Κρατικές Δυνάμεις με σκοπό να κάνουν να καταρρεύσει «η ραχοκοκαλιά της Άμυνας του Κράτους», με τα δικά του λόγια, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη των πολιτικών τους ιδεωδών», αναφέρει η καταγγελία.
Αλλά η ιστορία του Καστίγιο, τώρα 61 ετών, έχει πολλά περισσότερα στοιχεία, μεταξύ των οποίων η καταδίκη σε περισσότερα από είκοσι χρόνια φυλάκισης για τρομοκρατία στο Περού.
23 χρόνια έγκλειστος
Ο Castillo Petruzzi έγινε μέλος του MIR στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ήδη το 1973, με το πραξικόπημα, ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου σπούδασε και είχε έρθει σε επαφή με ακτιβιστές που αργότερα θα συμμετάσχουν στη δημιουργία του MRTA.
Χρόνια αργότερα, αφού πέρασε από το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα, ο πρώην mirista εγκαταστάθηκε στο Περού, και έγινε μέλος της κεντρικής επιτροπής του MRTA, σύμφωνα με περουβιανά μέσα ενημέρωσης.
Ο Καστίγιο, διευκρίνισε η εφημερίδα El Comercio, ήταν «ένας από τους υπεύθυνους για τις απαγωγές που διεξήγαγε η τρομοκρατική οργάνωση», ο οποίος συνελήφθη το 1993 στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αλακράν»-«Operación Alacrán» και μετά τη διάσωση του επιχειρηματία Ραούλ Χιραόκα Τόρες-Raúl Hiraoka Torres.
«Το να αποκαλούνται τρομοκράτες είναι προσβολή. Είναι το αντίθετο αυτού που είμαστε και θέλαμε να γίνουμε. Τρομοκρατία υπάρχει όταν παρεμβαίνει ο άμαχος πληθυσμός παρά τη θέλησή του και προκαλείται φθορά.
Τόσο το MIR όσο και το MRTA δεν είχαν ως πολιτική να περιλαμβάνουν τον άμαχο πληθυσμό στις πολιτικές αντίστασης τους. Έχουμε εκπαιδευτεί να σεβόμαστε τους νόμους του πολέμου».
Ο Jaime Castillo μιλώντας προς την La Tercera. «Οι απαγωγές ήταν μέρος των καθηκόντων εφοδιασμού της οργάνωσης (…). Εμείς τις αποκαλούσαμε κατακρατήσεις.
Μην ξεχνάτε ποτέ έναν προβληματισμό του Μπέρτολτ Μπρέχτ: «Η ληστεία μιας τράπεζας είναι αδίκημα, αλλά η ίδρυσή της είναι μεγαλύτερο έγκλημα». Υπήρξαν δύο φορές που οι σύντροφοι οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με αυτά τα καθήκοντα δεν ήξεραν πώς να ελέγξουν την κατάσταση και προκάλεσαν το θάνατο των κρατουμένων.
Δεν θυμάμαι τα ονόματα. Οι David Ballón και Pedro Miyasato λένε-. Δολοφονήθηκαν. Ήταν εγκλήματα. εγώ λέω ήταν κακή διαχείριση. «Δεν ήταν ποτέ στη σκέψη της οργάνωσης πως ένας κρατούμενος θα πέθαινε», είπε ο Καστίγιο πριν από μερικά χρόνια, ο πρώην αντάρτης καταδικάστηκε, μαζί με άλλους τρεις χιλιανούς, σε ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατία.
Οι υπόλοιποι χιλιανοί μεταφέρθηκαν στη φυλακή Yanamayo, στην πόλη Puno, τέσσερις χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κατάσταση oδήγησε σε καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις ενώπιον της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία, από την πλευρά της, παρέπεμψε την υπόθεση στο Διαμερικανικό Δικαστήριο του Σαν Χοσέ-San José.
Το 1999, το τελευταίο ακύρωσε την προηγούμενη δίκη για έλλειψη βασικών εγγυήσεων και παραβίαση της δέουσας διαδικασίας, και δύο χρόνια αργότερα τα τακτικά δικαστήρια άφησαν την ποινή του Καστίγιο στα 23 χρόνια, η οποία έληξε στις 14 οκτωβρίου 2016.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ Βίντεο: Η ομιλία κατά του Κράτους που έκανε ο πρώην μιρίστα και που οδήγησε την Κυβέρνηση να υποβάλει καταγγελία
Πηγή: Emol.com – https://www.emol.com/noticias/Nacional/2020/02/19/977096/Ex-mirista-discurso-contra-Estado.html
Την ίδια μέρα ο πρώην μιρίστα εκδιώχθηκε από το Περού. Στις 14:00 έφυγε από τη φυλακή Castro Castro, στο San Juan de Lurigancho, και στις 17:00 πήρε ένα αεροπλάνο για το Σαντιάγο.
«Η απέλαση καθορίζει την απαγόρευση επιστροφής στη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Σωφρονιστικού Ινστιτούτου, Κάρλος Βάσκεθ-Carlos Vásquez, ενώ η τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μαρισόλ Πέρεθ-Marisol Pérez διαβεβαίωσε πως ελπίζει «να μπει στο αεροπλάνο, να πάει στη χώρα του και να μην επιστρέψει ποτέ».
Ήδη στο αεροδρόμιο του Σαντιάγο χρειάστηκε να απαντήσει σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο για σχεδόν δύο ώρες και στη συνέχεια μπήκε στη χώρα. Μετά την επιστροφή του, η La Tercera τον ρώτησε αν θεωρούσε την MRTA τρομοκρατική οργάνωση.
Και για να είναι ακόμη πιο ακριβής, αν θεωρεί τον εαυτό του τρομοκράτη. Ο Καστίγιο απάντησε: «Το να αποκαλούμαστε τρομοκράτες είναι προσβολή. Είναι το αντίθετο αυτού που είμαστε και θέλαμε να γίνουμε.
Τρομοκρατία υπάρχει όταν παρεμβαίνει ο άμαχος πληθυσμός παρά τη θέλησή του και προκαλείται ζημιά. Τόσο το MIR όσο και το MRTA δεν είχαν μια πολιτική συμπερίληψης του άμαχου πληθυσμού στις πολιτικές τους αντίστασης. Έχουμε εκπαιδευτεί να σεβόμαστε τους νόμους του πολέμου».
Πηγή: Emol.com – https://www.emol.com/noticias/Nacional/2020/02/19/977102/Jaime-Castillo-mirista-mira-Gobierno.html
Μιχάλης ‘Μίκε’ Μαυρόπουλος αέναη κίνηση