Πολύ κοντά σε αποζημιώσεις συνολικού ποσού άνω των 10 εκ ευρώ βρίσκονται 200 και πλέον εργαζόμενοι και πρώην εργαζόμενοι (οι περισσότεροι) των Πετρελαίων. Την περασμένη Δευτέρα το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε δύο αποφάσεις που δικαιώνουν έναν πολυετή δικαστικό αγώνα, ο οποίος ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ’90.
Τα Πετρέλαια τότε διέκοψαν την λειτουργία τους κι όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν κι αποζημιώθηκαν από την NAPC. Άπαντες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας οι ομαδικές απολύσεις τους να ακυρωθούν. Βασικό επιχείρημα τους το ότι δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από τον ισχύοντα εκεί την περίοδο νόμο, σχετική άδεια του Νομάρχη Καβάλας.
Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δέχονται το άκυρο όλων των απολύσεων, υποχρεώνουν την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων και την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Οι αποφάσεις ναι μεν δεν είναι τελεσίδικες, είναι ταυτόχρονα άμεσα εκτελεστές. Οι δύο αποφάσεις αφορούν 50 περίπου εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν και σήμερα στα Πετρέλαια.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ίδια προσφυγή στη δικαιοσύνη όσων στο μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν.
Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται πέραν των 200 ατόμων. Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες, οι δικαστικές αποφάσεις θα κοινοποιηθούν άμεσα στα ΕΛΠΕ ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται οι αποζημιώσεις που προβλέπονται. Η δικηγόρος Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου που χειρίστηκε την υπόθεση, υπολογίζει το ποσό που πρέπει να πληρωθεί σε όσους δικαιώθηκαν (ή είναι πολύ πιθανό να δικαιωθούν) στα 10 εκ ευρώ τουλάχιστον. Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι τόκοι για το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και είναι περίπου 20 χρόνια!
Αρχικά η υπόθεση ανατέθηκε σε δύο δικηγόρους των Αθηνών.
Η κ. Ελευθεριάδου ανέλαβε τους πιο πρόσφατους χειρισμούς, από το 2015 και μετά.
Η επιτυχία της (σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις) έγκειται στο ότι πρώτη φορά θεωρείται συνυπεύθυνη των γεγονότων του 1999 και η εταιρία των Ελληνικών Πετρελαίων. Από το 1999 έως το 2015 υπήρξαν διάφορες δίκες και αποφάσεις. Ουδέποτε είχε επιδοθεί στις εταιρίες η απόφαση που επιδίκαζε τις αποζημιώσεις. Εξ αυτού του λόγου τα ΕΛΠΕ (από το 2015 και μετά) έθεταν και θέμα παραγραφής. Κάτι που με τις πρόσφατες αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας δεν ισχύει.
Η κ. Ελευθεριάδου μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή, εξηγώντας τις αποφάσεις της Δευτέρας αλλά και το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο Βαγγέλης Παππάς που το 1999 ήταν πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Πετρέλαια, χαρακτήρισε την εξέλιξη «… θεαματικό γεγονός υπέρ των τότε απολυμένων». Σε γενικές γραμμές οι δύο δικαστικές αποφάσεις μοιάζουν ανέλπιστες για όσους τις περίμεναν, σίγουρα «βάζουν» δύσκολα στα ΕΛΠΕ.
Είναι βέβαιο ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να εμποδίσει την εκτέλεση τους όμως οι αποφάσεις της Αθήνας είναι πολύ συγκεκριμένες για τις ευθύνες της στα γεγονότα του 1999. Τότε ουσιαστικά είχε χρεοκοπήσει η κοινοπραξία που εκμεταλλεύονταν το πετρέλαιο στον κόλπο της Καβάλας. Τα ΕΛΠΕ είχαν μικρό μερίδιο στην κοινοπραξία (35%), γεγονός που κατά το δικαστήριο δεν απαλλάσσει την εταιρία από την ευθύνη των παράνομων απολύσεων.
*Φωτογραφία των κινητοποιήσεων στα Πετρέλαια εκείνη την εποχή.