Dark Mode Light Mode

Ιστορικής σημασίας τα κτίρια του ΔΕΔΔΗΕ στη συνοικία του Βύρωνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα το δημοτικό έργο στο Βερούλειο στάδιο, στη συνοικία του Βύρωνα. Κοντά σε αυτήν την σημαντική παρέμβαση, μικρής έκτασης εργασίες εκτελούνται στα κτήρια του ΔΕΔΔΗΕ. Το οικόπεδο είναι γειτονικό του γηπέδου, μαζί με τα κτίρια ιστορικό όσο και το δημοτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αν και σήμερα κτίρια και οικόπεδο ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ, η ιστορία είναι πολύ παλιά. Αρχίζει από την περίοδο αμέσως μετά τον πόλεμο. Τότε το πρώτο ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη το διαχειρίζονταν και το μοίραζε σε τμήματα της ο Δήμος Καβάλας! Αργότερα η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στη ΔΕΗ. Την ίδια τύχη είχαν οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται πίσω από τη δυτική πλευρά του γηπέδου.

Πρόκειται για αρκετά μεγάλο οικόπεδο, μέσα στο οποίο βρίσκονται δύο βασικά κτίρια. Το ένα που είναι το μεγαλύτερο, ήταν το πρώτο ηλεκτρικό εργοστάσιο της πόλης. Το διώροφο κτίσμα (πίσω από την δυτική εστία του γηπέδου) φιλοξενούσε τις διοικητικές υπηρεσίες. Προ 10ετίας τα κτίρια συντηρήθηκαν και βάφηκαν. Σήμερα είναι και τα δύο σε σχετικά καλή κατάσταση. Στο μεγαλύτερο κτίριο εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης υδρορροών και σοβάδων. Θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Την εποχή του Λευθέρη Αθανασιάδη και του Στάθη Εριφυλλίδη ο Δήμος Καβάλας διεκδίκησε και το οικόπεδο και τα κτίσματα. Κάποια στιγμή έγιναν διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν ποτέ και πουθενά. Η ΔΕΗ τότε, ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα εξασφάλισαν οριστικά την παρουσία τους στην περιοχή. Οι εγκαταστάσεις σήμερα λειτουργούν ως κεντρική αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ στην πόλη της Καβάλας. Αυτό ωστόσο είναι το λιγότερο.

Μέσα στα δύο κτίσματα που είναι πολλών δεκαετιών, υπάρχει εξοπλισμός που με κατάλληλες ενέργειες θα μπορούσε να φιλοξενήσει ακόμη και μουσείο ηλεκτρισμού. Π.χ. στο μεγάλο κτίριο υπάρχει μια γερανογέφυρα ηλικίας 60 και πλέον ετών. Το ίδιο κτίριο έχει μοναδικής τεχνικής σκεπή με γυάλινη οροφή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει δεξαμενή νερού, στην οροφή του μεγάλου κτιρίου.

Με τον προαναφερθέν τρόπο- μέσω των Δήμων- ο ηλεκτρισμός έφθασε στην ελληνική επαρχία τη δεκαετία αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Υποδομές όπως οι συγκεκριμένες υπήρχαν σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις. Κατεδαφίστηκαν. Στην Καβάλα και στην Κρήτη βρίσκονται τα μοναδικά κτίρια που θυμίζουν εκείνη την εποχή και περίοδο. Τώρα λοιπόν του η Καβάλα αναζητά τρόπους τουριστικής ανάπτυξης, τώρα μάλλον είναι η ώρα για ένα ακόμη μουσείο. Της ιστορίας του ηλεκτρισμού. Αρκεί φυσικά να πεισθεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Ακούμε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς. Ποιος ξέρει; Ίσως τώρα να είναι η ώρα μιας νέας προσπάθειας. Το δημοτικό έργο στο Βερούλειο ίσως γίνει η αφορμή για μια επιπλέον παρέμβαση στην περιοχή, στο οικόπεδο και στα κτίρια του ΔΕΔΔΗΕ.

Προηγούμενο άρθρο

Συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την πυροπροστασία

Επόμενο άρθρο

Πρέπει να κάνουν υπομονή οι πρώην συμβασιούχοι των Δήμων Καβάλας- Παγγαίου