Ακόμη και τα ειδικά, τοπικά στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το γενικότερο συμπέρασμα.
Αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Καβάλα. Το «πως και γιατί» το συζητήσαμε με τον συμπολίτη ιδιώτη γιατρό –παθολόγο- Μιχάλη Σωτηρόπουλο. Οι απαντήσεις του σε όλες τις ερωτήσεις ήταν κατατοπιστικές αφού ήταν πολύ συγκεκριμένες.
Η συνέντευξη
Ερ: Πείτε μας αν έχει αλλάξει κάτι με τον κορωνοϊό στο Νομό μας; Τι πληροφορίες έχετε; Τι εικόνα έχετε;
Απ: Ο κορωνοϊός πλέον δεν αποτελεί μια πανδημία. Έχει μπει στην ενδημική του φάση. Αυτό σημαίνει ότι όποτε αλλάζουν, όποτε έχουμε καινούργια στελέχη τότε θα έχουμε και αύξηση στα περιστατικά. Αυτό και με βάση τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες και άλλες συνθήκες και δεδομένα. Έτσι λοιπόν τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα λόγω του τουρισμού, τώρα που υπάρχει καύσωνας και μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους κλιματιζόμενους… Με τον αέρα να μην ανανεώνεται αλλά να ανακυκλώνεται, προφανώς θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση.
Ερ: Εδώ στην Καβάλα την έχουμε αυτή τη αύξηση;
Απ: Ναι, βέβαια. Όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη τη χώρα έχουμε τουλάχιστον 30% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Η αύξηση είναι ανάλογη και σχετική και με την τουριστική κίνηση. Ας πούμε ότι στο Ηράκλειο η αύξηση στις δυο τελευταίες εβδομάδες στα λύματα ήταν 100% ενώ στην Ξάνθη ήταν 22%. Γιατί στην Ξάνθη έχει λιγότερο τουρισμό. Έχει σχέση και ο τουρισμός αλλά και οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Ερ: Τα κρούσματα είναι ήπια;
Απ: Ναι ακριβώς. Συνήθως είναι ήπια. Βέβαια με τα κλασσικά συμπτώματα του covid- 19. Πονόλαιμος, αλλαγή στη φωνή μας, ρινική καταρροή ή μπορεί να κάνει και πυρετό. Συνήθως χαμηλός πυρετός. Περνάει μετά από 2-3 μέρες. Δεν είναι βαριά περιστατικά. Δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας (νοσοκομεία κτλ), δεν έχουμε τέτοια θέματα. Μέσα σε δυο εβδομάδες είχαμε 30% αύξηση στα περιστατικά. Είχαμε γύρω στις 700 εισαγωγές την εβδομάδα ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχαμε 220 εισαγωγές την εβδομάδα.
Ερ: Είναι πιο ψύχραιμος και ο κόσμος. Δεν έχει την ανησυχία που είχε.
Απ: Η νόσος είναι στην ενδημικής φάση. Δεν είναι πλέον πανδημία. Πρέπει να προβληματίζονται οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αλλά και πάλι ξέρουμε πια να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους. Όταν πηγαίνουν σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να πλένουν καλά τα χέρια τους . Κυρίως όταν νιώσουν περίεργα, να μην το αποδώσουν στο κλιματιστικό ή στο κρύο νερό που ήπιανε. Να κάνουν ένα τεστ και αν είναι θετικοί να απευθυνθούν αμέσως στο γιατρό. Πλέον έχουμε τα αντιιικά φάρμακα τα οποία αν τα προμηθευτούνε και τα ξεκινήσουνε γρήγορα θα έχουνε μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη.
Ερ: Εσείς κάνατε πρόσφατα και άλλο εμβόλιο για τον Covid 19;
Απ: Ναι γιατί είχα να αντιμετωπίσω πολλά κρούσματα. Πέρασε πάνω από 1 χρόνος από τον τελευταίο μας εμβολιασμό. Οπότε καλό θα ήταν σιγά- σιγά να το σκεφτούμε. Βέβαια να επιλέξουμε να κάνουμε το καινούργιο εμβόλιο, για τις καινούργιες μεταλλάξεις, θα έρθει τον Οκτώβριο αλλά και αυτά τα εμβόλια που τώρα κυκλοφορούν προκαλούνε μια διασταυρούμενη ανοσία. Και τουλάχιστον αν αρρωστήσεις δεν θα είναι τόσο βαριά η νόσηση. Αυτοί που έχουν πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να εμβολιαστούν. Έχουμε όμως πλέον πολλά όπλα στη διάθεση μας και ο καθένας μπορεί να κρίνει πιο είναι το καλύτερο.