Στο νομό Καβάλας πρόκειται να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Το πρόγραμμα αδειοδοτήθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος & ενέργειας και ειδικότερα από τη γενική γραμματεία περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία έρευνα με θέμα τα θαλασσοπούλια που δεν θα εξελιχθεί μόνο στην Καβάλα και στη Θάσο. Επιλεγόμενες περιοχές για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι ο Ευβοϊκός και ο Σαρωνικός Κόλπος, η Γυάρος, η Σκύρος, η Κάρπαθος και η Κάσος.
Η επιστημονική έρευνα έχε ως θέμα τη διατήρηση των θαλασσοπουλιών στις ελληνικές θάλασσες και ειδικότερα του Αιγαιόγλαρου, του Θαλασσοκόρακα, της Αρτέμης, του Μύχου, του Υδροβάτη. Πρόκειται για πτηνά που είναι ανώτεροι θηρευτές με εξαιρετικά μεγάλη κινητικότητα, τα οποία περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα, ταξιδεύοντας συχνά εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πληθυσμοί πολλών ειδών θαλασσοπουλιών μειώνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα πουλιών, αντιμετωπίζοντας ένα ευρύ φάσμα απειλών τόσο στους χερσαίους τόπους αναπαραγωγής τους, όσο και στη θάλασσα. Αποτελούν έτσι σημαντικότατους δείκτες της κατάστασης του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
Στόχος της έρευνας είναι η αναγνώριση νέων αναπαραγωγικών αποικιών, η παρακολούθηση γνωστών αποικιών θαλασσοπουλιών, η καταγραφή της κατανομής τους και η εφαρμογή της τηλεμετρίας για την αναγνώριση θαλάσσιων σημαντικών περιοχών για τα πουλιά στην ανοιχτή θάλασσα. Η έρευνα περιλαμβάνει αφθονία και κατανομή θαλάσσιας ορνιθοπανίδας στις ελληνικές θάλασσες, με την εφαρμογή μεθόδων απογραφής της ελληνικής ακτογραμμής, για την εκτίμηση των αναπαραγόμενων πληθυσμών των θαλασσοπουλιών, της κατανομής και πυκνότητας των θαλασσοπουλιών στο θαλάσσιο χώρο, γύρω από τις αποικίες τους αλλά και στις μεταναστευτικές στενωπούς.
Περιλαμβάνει επίσης τηλεμετρία με τον εντοπισμό των περιοχών μετανάστευσης, των περιοχών ξεκούρασης, παρακολούθηση αναπαραγωγικής επιτυχίας και παραγωγικότητας, δηλαδή απογραφή αναπαραγωγικών πληθυσμών και άμεση καταμέτρηση φωλιών και αναπαραγωγικών παραμέτρων πάνω στις αποικίες. Η έρευνα θα διεξαχθεί από έμπειρο κι εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η άδεια που έδωσε το υπουργείο στα μέλη της εταιρείας για τη διενέργεια της έρευνας αφορά στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, με την προϋπόθεση οι ερευνητές να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών των περιοχών όπου θα δράσουν. Γι’ αυτό εξάλλου κι έχει ενημερωθεί αναφορικά με τη διεξαγωγή της έρευνας το δασαρχείο Καβάλας και το δασαρχείο Θάσου.