Πραγματοποιήθηκε χθες στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ με ικανοποιητική προσέλευση φοιτητών, ημερίδα που οργάνωσε το γραφείο πρακτικής άσκησης που ουσιαστικά ήταν ένας απολογισμός στην πρακτική άσκηση που έγινε μέσω του ΤΕΙ Καβάλας, το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016.
Στην ημερίδα μίλησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πρακτική άσκηση, οι εκπρόσωποι των φορέων, επιχειρηματίες, καθηγητές και οι ίδιοι οι σπουδαστές που είχαν την εμπειρία εξάμηνης πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση αναφέρεται σε τελειόφοιτους φοιτητές του ΤΕΙ. Κατά την προηγούμενη περίοδο 2015 – 16, αυτοί που έκαναν πρακτική άσκηση ήταν 214, ενώ με το νέο ΕΣΠΑ κάθε χρόνο θα έχουν την ευκαιρία πρακτικής άσκησης περίπου 250 τελειόφοιτοι του ΤΕΙ Καβάλας.
Για τη διαδικασία της πρακτικής άσκησης στην ημερίδα ακούστηκαν μόνο καλά λόγια. «Έχω κρατήσει τέσσερεις εργαζόμενους στην επιχείρησή μου», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγ. Τσατσούλης, που δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία με το ΤΕΙ και ως επικεφαλής του μεγάλου τοπικού φορέα. Σύμφωνα με τον κ. Τσατσούλη η πρακτική άσκηση είναι μία ευκαιρία. Αν τα παιδιά είναι τυχερά θα πιάσουνε δουλειά, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ευκαιρίες υπάρχουν στην αγορά, καλώντας τους φοιτητές να τις κυνηγήσουν. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά η πρακτική άσκηση είναι ένα επιπλέον όπλο στην αγορά εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Νάσος Μητρόπουλος είπε ότι η πρακτική άσκηση είναι μία πετυχημένη δραστηριότητα που προσπαθεί να επεκταθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάλεσε τους επαγγελματίες να προσέξουν τους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση και να εκμεταλλευτούν τα ταλέντα που υπάρχουν ανάμεσα τους. Συνεχάρη όλη την ομάδα του ΤΕΙ Καβάλας που ασχολείται με την πρακτική άσκηση, δηλαδή το γραφείο πρακτικής άσκησης του ΤΕΙ Καβάλας.
Φοιτήτρια λογιστικής που πέρασε για έξι μήνες με πρακτική άσκηση από την ΔΕΥΑ Καβάλας, είπε ότι επέλεξε την πρακτική άσκηση μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς πληρώνεται ο απόφοιτος του ΤΕΙ ή του πανεπιστημίου καλύτερα σε σχέση με τον ΟΑΕΔ. «Στην ΔΕΥΑΚ έμαθα πάρα πολλά», είπε η φοιτήτρια, και βέβαια δεν έκρυψε την επιθυμία της αν μπορούσε να παραμείνει στην ΔΕΥΑΚ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο υπεύθυνος του γραφείου πρακτικής άσκησης καθηγητής Νίκος Θερίου είπε συγκεκριμένα: «Όλοι γνωρίζουμε πλέον, όλοι οι φορείς που μεσολαβούν και πανεπιστήμιο και φοιτητές, φορείς παραγωγής, ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που φέρνουνε σε επαφή το πανεπιστήμιο με την πράξη. Ως εκ τούτου δίνουμε μεγάλο βάθος και οπωσδήποτε, τουλάχιστον όσον αφορά τα ΤΕΙ, η πρακτική άσκηση από την ίδρυσή τους, με τον 1404/83 έμπαινε σαν κεντρικό θέμα στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων».