Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Πέμπτης ασχολήθηκε εκτενώς με τα θέματα της Kαλαμίτσας και παρά το ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε σαν διαμαρτυρία η παράταξη της πρώην Δημάρχου.
Λίγα λεπτά προ της έναρξης της συνεδρίασης έγινε γνωστή η απόφαση της ίδιας παράταξης να απέχει. Μία διαμαρτυρία για το γεγονός ότι για την Καλαμίτσα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν από την ημερήσια διάταξη το θέμα τέθηκε κατ’ επανάληψη από δημοτικούς συμβούλους που έκαναν κριτική στη διοίκηση Μουριάδη.
Την ισχυρότερη και εμφανώς λαϊκίστικη κριτική έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος. Επαναλαμβάνοντας όσα είχε δηλώσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια έθεσε και πάλι το θέμα του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Ζήτησε μία ακόμη φορά να εκμεταλλευτεί ο Δήμος τη συγκυρία της παρουσίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να λυθεί η εκκρεμότητα.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος έθεσε θέμα ψυχολογικού πολέμου σε βάρος εργαζόμενης, η οποία όπως είπε και εξ αυτού του λόγου αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να αποχωρήσει από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Ο Βαγγέλης Παππάς σχολίασε το γεγονός της φωτιάς τα Πετρέλαια. Τα πράγματα είπε δεν είναι απλά, θα μπορούσαν σημείωσε να εξελιχθούν πολύ χειρότερα.
Τόνισε μάλιστα ότι ο Δήμαρχος Καβάλας δέχτηκε επίθεση από την εταιρεία. Δήλωσε επίσης ότι εκείνο το βράδυ ο Δήμαρχος Νέστου ενημερώθηκε να είναι σε ετοιμότητα, για πιθανή μετακίνηση πολιτών του! «Δεν υπάρχουν υψηλά στάνταρ στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, κινδυνεύουμε συνεχώς» είπε ο Βαγγέλης Παππάς.
Ο Άρης Βέρρος ζήτησε να επανέλθουν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσεις. Τώρα που όπως σημείωσε τα μέτρα για την Πανδημία χαλαρώνουν. Ζήτησε επίσης αντίγραφο των εγγράφων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ. Πρότεινε τη Μεγάλη Εβδομάδα στους οικονομικά αδύναμους πολίτες της Καβάλας να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια από το Δήμο.
Ο Χρήστος Ποτόλιας είπε για τη φωτιά στα πετρέλαια ότι «… χωρίς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει ασφάλεια». Σχολιάζοντας όσα είχαν ακουστεί για την Καλαμίτσα είπε ότι υπάρχουν πολλά … αίματα για αυτή την υπόθεση. Ο κ. Ποτόλιας είπε επίσης όλες οι διοικήσεις του Δήμου και οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την Καλαμίτσα. «Στηριχτείτε στη δυναμική του λαού. Δείτε το παράδειγμα της Καλαμαριάς» κατέληξε.
Ο Κώστας Κουνάκος ζήτησε να μην υπάρχει κινδυνολογία για το περιστατικό στα Πετρέλαια και όλοι να περιμένουν το πόρισμα της έρευνας που θα ακολουθήσει. Ο Νίκος Μαυρίδης έκανε κριτική στη διοίκηση για την υπόθεση της Καλαμίτσας τονίζοντας ότι το θέμα έπρεπε να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο.
Τόνισε επίσης ότι σε ένα από τα έγγραφα της ΕΤΑΔ προς το Δήμο Καβάλας διαπίστωσε ότι από την πλευρά της εταιρίας του δημοσίου δεν υπάρχει η στοιχειώδης ευγένεια που θα έπρεπε να υπάρχει. Ο Γιώργος Γουνελάς ζήτησε να γίνουν κι άλλοι προπονητικοί χώροι όπως αυτός στο Πάρκο Φαλήρου (χορηγία της ΔΕΔΑ).
Ζήτησε ο Δήμος Καβάλας να επιδιώξει και να έχει ίδιες χορηγίες για ίδιες παρεμβάσεις και έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ίδιος προπονητικός χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας. Ο Θέμης Καλπακίδης ζήτησε το πόρισμα για το περιστατικό στα Πετρέλαια να είναι αντικειμενικό και να λάβει γνώση του ο Δήμος Καβάλας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος άρχισε να απαντά στις ερωτήσεις. Πολλές φορές έχοντας νέο διάλογο με τους δημοτικούς συμβούλους. Για τα θέματα που αφορούν την Καλαμίτσα χαρακτήρισε ψευδοδιλήμματα τα επιχειρήματα του κ. Μάκη Παπαδόπουλου.
Σχολίασε το παρελθόν των διαπραγματεύσεων του με την ΕΤΑΔ λέγοντας ότι αρχικά αυτές ήταν αποκαρδιωτικές. Θυμήθηκε ότι αρχικά η ΕΤΑΔ ζητούσε ελάχιστο ποσό 80.000 ευρώ το έτος. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι «Με τη βοήθεια των βουλευτών και του επικεφαλής του Υπερταμείου τα χρήματα που ζητάει η ΕΤΑΔ μειώθηκαν από τις 80 στις 50.000 ευρώ.
Πετύχαμε επίσης τα τρία πρώτα χρόνια τα χρήματα να είναι 25.000 ευρώ. Δεν θα έχουμε έσοδα μόνο από τα τρία καταστήματα. Δεν θα μπει στην παραλία εισιτήριο. Αρχίσαμε ήδη την εκπόνηση μελετών. Η Καλαμίτσα θα είναι ένα στολίδι για την Καβάλα και τον τουρισμό.
Δεν υπάρχει οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τους ίδιους όρους παραχωρήθηκαν εκτάσεις της ΕΤΑΔ και στο Δήμο Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή για την Καλαμίτσα δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Εμείς δουλεύουμε ήδη εκπονώντας μελέτες που θα ζητήσουν χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ ή και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τα καταστήματα της πλαζ υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι ιδιώτες».
Ο Λεωνίδας Παππάς παρενέβη στη συζήτηση σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομιμότητας σχετικά με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και όσα έχουν προηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Δεν έχω καμία αμφιβολία, πράξατε νόμιμα» είπε ο Χρήστος Ποτόλιας επί του διαδικαστικού της υπόθεσης.
Για το θέμα των πετρελαίων ο Δήμαρχος είπε στο δημοτικό συμβούλιο: «Βλέπω και είδα εκείνο το βράδυ μία δεξαμενή χωρίς πετρέλαιο που πήρε φωτιά. Εγώ έβαζα και βάζω διάφορα ερωτήματα. Με ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών. Ρωτώ και δεν καταδικάζω κανέναν. Ζητώ να ερευνηθούν όσα θέματα θέτουν οι απολυμένοι των Πετρελαίων. Περιμένω το πόρισμα που θα υπάρξει».
Ο κ. Μουριάδης συμφώνησε να δημιουργηθεί στον ανοιχτό περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας ένα ακόμη προπονητικό σημείο σαν αυτό του Πάρκου Φαλήρου. Με την πρώτη ευκαιρία είπε θα γίνει διαβούλευση για το χώρο της λαϊκής στις Κρηνίδες. Απέκλεισε αυτή να μεταφερθεί στον πεζόδρομο, εκεί που λειτουργούσε προ του δημοτικού έργου.
Σημείωσε τέλος ότι υπάρχουν νεότερα για το έργο ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ειδικότερα έκανε γνωστό ότι πρόκειται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Υπάρχει τόνισε προώθηση της πρωτοβουλίας γενικώς και σύνταξη των τευχών δημοπράτησης- ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών. Ο κ. Μουριάδης φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και αυτό έγινε για πρώτη φορά, για την δημοπράτηση του έργου. Που όπως είπε θα χρηματοδοτηθεί 50% από το κράτος και τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι χρήματα του αγωγού ΤΑΡ.