Dark Mode Light Mode

Καλή χρονιά για τους μηχανικούς το 2022

Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τους μηχανικούς. Το ξέραμε από καιρό, το επιβεβαιώνουμε τώρα με αφορμή το τέλος του ίδιου έτους. Το δηλώνει ξεκάθαρα κι ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης. Τα καλά νέα αφορούν τις σύντομες διαδικασίες στην έκδοση των περισσότερων οικοδομικών αδειών. Τη λειτουργία ακόμη καλύτερα των ΥΔΟΜ σε Καβάλα- Παγγαίο και Νέστο και φυσικά το πρόγραμμα Εξ Οικονομώ. Το οποίο υλοποιήθηκε και υλοποιείται και στο Ν. Καβάλας, με πάρα πολλούς δικαιούχους. Το μήνυμα του κ. Παυλίδη δεν είναι μόνο μήνυμα ικανοποίησης. Είναι και μήνυμα υπέρ των περαιτέρω βελτιώσεων. Αυτό, ισχυρίζεται, μπορεί να γίνει με ακόμη περισσότερους ιδιώτες μηχανικούς. Το σκεπτικό του είναι απλό. Αφού δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες, ας γίνει το εναλλακτικό. Η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο.

Η συνέντευξη

Ερ: Μπορούμε να πούμε ότι το 2022 ήταν ένα έτος όπου οι άδειες στο νομό μας, έβγαιναν πιο γρήγορα και ακόμη ήταν ένα έτος για το νομό Καβάλας προγράμματος Εξοικονομώ.

Απ: Έτσι ακριβώς. Είναι αποτέλεσμα βέβαια ενεργειών και προσπαθειών πολλών ετών. Το πρόγραμμα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών το γνωρίζετε όλοι. Είχε ξεκινήσει το 2018 και από εκεί και πέρα όλο αυτό το διάστημα μέσα από διαβούλευση και συνεχή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, έχει επέλθει αλλαγή στον τρόπο έγκρισης των αδειών και αυτό έχει βοηθήσει να τρέξουν όλα τα πράγματα πιο γρήγορα.

Ερ: Σήμερα μια οικοδομική άδεια πόσο γρήγορα βγαίνει και μιλάμε πάντα για τα δικά μας, τα Καβαλιώτικα δεδομένα;

Απ: Πλέον επειδή έχουμε πάει στο καθεστώς των προεγκρίσεων έχει αλλάξει το πλαίσιο. Κάποιος καταθέτει την αίτηση και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μια εβδομάδα ή δυο εβδομάδες για τέτοιους χρόνους μιλάμε, παίρνει την προέγκριση και ξεκινάει τη δραστηριότητα του.  Με ευθύνη του μηχανικού. Επομένως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν.

Ερ: Αυτό γίνεται στο 100% των νέων αιτημάτων; Των νέων φακέλων ή υπάρχουν και κάποιοι παραδοσιακοί που πάνε με το προηγούμενο τρόπο;

Απ: Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες, όπου προϋποθέτει να πάρεις έγκριση κι από άλλες υπηρεσίες. Όταν δηλαδή χρειάζεται γνωμοδότηση από το Δασαρχείο, εκεί πέρα υπάρχει μια καθυστέρηση γιατί θα πρέπει να πάρεις ακριβώς  την έγκριση από τον άλλον φορέα.

Έχουμε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις που καθυστερούν ενδεχόμενα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ερ: Οι Πολεοδομίες (Υπηρεσίες Δόμησης) των υπόλοιπων Δήμων και του Δήμου Καβάλας σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα;

Απ: Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Μην ξεχνάμε που ήμασταν και που είμαστε τώρα.  Στην Καβάλα έχουν αποκατασταθεί τα πράγματα και ως Μητροπολιτικός Δήμος η ροή είναι πάρα πολύ καλή. Ο Δήμος Παγγαίου λειτουργεί αποτελεσματικά, δεν έχουμε προβλήματα εκεί.Ο Δήμος Νέστου μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού του έχει καταφέρει να συστήσει και εκεί υπηρεσία δόμησης. Έχει ξεκινήσει να εκδίδει άδειες. Έχει μεταφέρει και το απαραίτητο αρχείο άρα εκεί η υπηρεσία είναι λειτουργική. Αυτό έχει βοηθήσει και την Καβάλα στο να βελτιώσει τη λειτουργικότητα της. Από εκεί και πέρα ο Δήμος Θάσου εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την Καβάλα, ωστόσο και εκεί τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί. Προβλήματα υπάρχουν, δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν.

Ερ:  Η είδηση θα είναι όταν και ο Δήμος Θάσου, κάνει τη δική του υπηρεσία δόμησης. Θα γίνει αυτό μέχρι το 2024;

Απ: Δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Δεδομένο ότι ο νόμος έτσι όπως ισχύει τώρα δίνει αυτή τη δυνατότητα μόλις μέχρι το τέλος του έτους. Σε δυο ημέρες λήγει αυτή η προθεσμία επομένως δεν είναι εφικτό να συμβεί. Αν αργότερα υπάρξει άλλη μεταβατική διάταξη που θα δίνει ξανά τη δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργήσουν τη δική τους υπηρεσία δόμησης, είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό. Με τα σημερινά δεδομένα κλείνει στο τέλος του 2022 ο κύκλος για τις νέες υπηρεσίες δόμησης.

Ερ: Ποιο είναι το βασικότερο εμπόδιο για το Δήμο Θάσου; Μήπως η έλλειψη προσωπικού;

Απ:  Ασφαλώς. Είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από προσωπικό στο Δήμο Θάσου. Το αντιμετωπίζει και σε μια σειρά από άλλες επιτροπές που πρέπει να συσταθούν για να λειτουργήσει. Έχουμε επιτροπές ετοιμόρροπων κτιρίων, επιτροπές εναντίωσης για τους δασικούς χάρτες. Είναι διάφορα διαδικαστικά στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι των υπηρεσιών οι οποίοι πρέπει να είναι ταυτόχρονα και στην κεντρική υπηρεσιακή τους θέση και σε άλλες επιτροπές. Δεν είναι εφικτό αυτό να συμβαίνει και για αυτό το ΤΕΕ συνδράμει με ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα των νομών.

Ερ:  Αυτά τα λεγόμενα συμβούλια τα ΣΥΠΟΘΑ, συνεδριάζουν, λειτουργούν;

Απ: Συνεδριάζουν. Από εκεί που είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αδυναμία συνεδριάσεων, τώρα πλέον λειτουργούν. Το αρχιτεκτονικό συμβούλιο δουλεύει σε πάρα πολύ κανονική  βάση, σχεδόν εβδομαδιαία. Τα ΣΥΠΟΘΑ όχι τόσο συχνά, αλλά ωστόσο  υπάρχει προγραμματισμός πλέον , έχει γίνει καταγραφή των υποθέσεων και έχει μπει σε μια σειρά.

Ερ: Έτσι όπως μας τα λέτε με εξαίρεση τη Θάσο πήγαν όλα  τα υπόλοιπα πολύ καλύτερα το 2022.

Απ: Ασφαλώς. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα και έχουμε πολλά περιθώρια να βελτιωθούμε και γίνεται μεγάλη προσπάθεια και συνεννόηση,  αλλά ναι είμαστε καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά.

Ερ: Εσείς τι στόχο έχετε;  Που λέτε ότι βασικά χρειάζεται αυτή η βελτίωση;

Απ: Στο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιτροπές αυτές. Θα πρέπει από τη στιγμή που η υποστελέχωση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αν και υπάρχει μια προκήρυξη και θα γίνουν προσλήψεις μηχανικών το 2023… Βασικό είναι λοιπόν  η κάλυψη αυτών των θέσεων και από εκεί και πέρα με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όπου αυτό είναι εφικτό και με τη συμμετοχή ιδιωτών μηχανικών. Είναι κάτι που το εξετάζουμε γενικότερα σε όλη τη χώρα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πελέ: Όταν πήγε στην Ξάνθη καβάλα σε μηχανή -Για να εγκαινιάσει το αθλητικό κέντρο

Επόμενο άρθρο

«Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι» για την αξιοποίηση Διόνυσου- παλιού Νοσοκομείου