Dark Mode Light Mode

Καλοκαίρι με ιώσεις και υψηλή νοσηρότητα

Ιδιώτης παιδίατρος αλλά και αντιπρόεδρος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας η Δέσποινα Ιατρού.

Ανέλαβε να μας περιγράψει το Καλοκαίρι, το φετινό Καλοκαίρι, από την υγειονομική του πλευρά. Τα λόγια της αφορούν το τι ισχύει σήμερα και τις οδηγίες για να το αντιμετωπίσουμε.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως είναι τα πράγματα από υγειονομικής πλευράς αυτό το Καλοκαίρι στο Νομό Καβάλας;

Απ: Είναι ένα καλοκαίρι το οποίο παρουσιάζει αρκετές ιώσεις και νοσηρότητα υψηλή που σχετίζεται με αυτές. Ως παιδίατρος θα πω ότι τα παιδάκια πολύ συχνά επισκέπτονται τους γιατρούς τους για λόγους όπως είναι οι ιωσούλες. Μέσα σ’ αυτές κυρίως ο Covid. Αλλά και άλλες οι οποίες συχνά εμφανίζονται την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως φαρυγγιτίδες αλλά και πολλές πνευμονίες που είχαμε φέτος. Πράγματι το φετινό ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα καλοκαίρια. Είναι λίγο πιο έντονο αλλά διαχειρίσιμο.

Ερ: Πως εκδηλώνεται ο κορωνοϊός στα παιδιά το καλοκαίρι που διανύουμε; Διαρκεί δυο, τρεις μέρες το πολύ;

Απ: Κατά κύριο λόγο τα προεξάρχοντα συμπτώματα είναι ο πυρετός, που στα παιδάκια μπορεί να είναι αρκετά υψηλός. Επίμονος ειδικά το πρώτο 24ωρο. Τα μεγαλύτερα παιδιά δηλαδή αυτά που μπορούν να το νιώσουν και να το εκφράσουν, είναι αυτό που λένε ότι μπορεί να πονάει ο λαιμός τους καταπίνοντας ή να έχουν και έναν ήπιο βήχα. Το κυριότερο είναι ο πυρετός που φυσικά θορυβεί τους γονείς οι οποίοι άμεσα επικοινωνούν με το γιατρό, οπότε συστήνουμε ξανά να γίνεται ένα τεστ ώστε να επιβεβαιώνουμε αν πράγματι είναι θετικά ως προς τον ιό. Η αντιμετώπιση δεν είναι τέτοια έτσι ώστε να πανικοβάλει γονείς και παιδιά.  Απλά το κάνουμε για να ξέρουμε τι συμβαίνει και να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες. Φυσικά και εξετάζουμε αυτά τα παιδάκια.

Ερ: Θέλουμε να ακούσουμε τις οδηγίες και τις συμβουλές σας για την παρατεταμένη ζέστη και τα κλιματιστικά. Το ρόλο που παίζουν.

Απ: Θεωρώ ότι οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν ή οδηγούν σε όλη αυτή την εμφάνιση των ιώσεων που είπαμε, είναι κατά κύριο λόγο η υψηλή θερμοκρασία, η κλιματική αλλαγή που οδήγησε σε παρατεταμένους καύσωνες και άρα οδήγησε και οδηγεί σχεδόν όλους μας σε κλιματιζόμενους χώρους. Όπου ο αέρας δεν ανανεώνεται. Φυσικά παίζει ρόλο και ο συνωστισμός γιατί είναι καλοκαίρι και όλοι βγαίνουμε και πηγαίνουμε σε διάφορους χώρους που υπάρχει πολύς κόσμος. Οι μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπων που γίνονται από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα. Εννοώ τον τουρισμό. Εννοείται ότι είμαστε χαλαροί σε μέτρα πρόσληψης και αυτοπροστασίας, λόγω του καλοκαιριού. Είναι λογικό αυτό. Όλα αυτά οδηγούν, είναι παράγοντες της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται.

Προηγούμενο άρθρο

"Ο Μάγκας" της Πηνελόπης Δέλτα | Καβάλα 12 Αυγούστου στο Φρούριο

Επόμενο άρθρο

Εκλογές στο Επιμελητήριο: Οι απόψεις και οι προσεγγίσεις του Βασίλη Λεμονίδη