Dark Mode Light Mode

Καλός ο τουρισμός αλλά χρειαζόμαστε επενδύσεις!

Ο συμπολίτης δικηγόρος και Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Χάρης Δαλκίτζης συμμετείχε στην προετοιμασία και στην υλοποίηση του πρόσφατου αναπτυξιακού συνεδρίου για το μέλλον της ΑΜΘ. Ήταν εκ των ομιλητών στην πρώτη του μέρα. Καλός ο τουρισμός αλλά χρειαζόμαστε και επενδύσεις, αυτό είναι το μήνυμα του. Για να έχουμε επενδύσεις πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές ενώ θα πρέπει να ικανοποιεί τους επενδυτές το ανθρώπινο δυναμικό στους 5 νομούς, τονίζει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Η συνέντευξη

Ερ: Ποιο θέμα αναπτύξατε στην ομιλία σας και τι είπατε;

Απ: Η εισήγηση η δική μου ήταν στην αρχή του συνεδρίου. Η θεματική μας ενότητα εκ των πραγμάτων είχε ένα πιο γενικό χαρακτήρα και αφορούσε ειδικότερα τις αναπτυξιακές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πώς δηλαδή θα πρέπει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αναπτυχθεί, σε ποιους τομείς θα πρέπει να δώσει κάποια βάση. Τι θα πρέπει να γίνει σε ένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ερ: Πολλοί λένε ότι αυτά τα πράγματα είναι και λίγο θεωρία. Δεν έχουμε πράξεις αμέσως μετά τα συνέδρια. Μετά από κάθε συζήτηση για την ανάπτυξη.

Απ: Νομίζω ότι η αξία τέτοιων συνεδρίων αναπτυξιακών είναι αφενός να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα έχουνε κάποια σημασία και σε κάθε περίπτωση το σημαντικό σε αυτού του είδους τα συνέδρια -όπως και σε κάθε συνέδριο- είναι κάποιος να το παρακολουθήσει. Να παρακολουθήσει τις θεματικές ενότητες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αρμοδιότητα του. Κάτι θα πάρεις κάθε φορά. Αν παρακολουθήσεις μια ενότητα στην οποία θα μιλήσουν κάποιοι καθηγητές, θα μιλήσουν κάποιοι οι οποίοι έχουνε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουνε μεγαλύτερη εμπειρία,  κάποιο κέρδος θα υπάρξει. Η περιοχή μας μολονότι έχει ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε αυτό το οποίο χωλαίνει είναι το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης. Θα πρέπει να ενισχυθούν και οι υποδομές, θα πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και κυρίως μέσω από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο τουρισμός είναι σημαντικό οικονομικό μέγεθος στην περιοχή μας αλλά οφείλω να πω ότι ο τουρισμός πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά σε μια οικονομία και όχι αποκλειστικά. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε ουσιαστικά είναι οι επενδύσεις. Για να έχουμε επενδύσεις θα πρέπει να μιλήσουμε και για μια βιομηχανική πολιτική κάποια στιγμή. Να μιλήσουμε για έλευση αναπτυξιακών κινήτρων, με την ενίσχυση των υποδομών, με την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά συνολικά αν θέλουμε να προχωρήσουμε όπως πρέπει.

Ερ: Έχει αλλάξει κάτι; Φαίνεται να λύνονται κάποια προβλήματα ή είμαστε ακόμη στις ευχές;

Απ: Καταρχάς στο ζήτημα των υποδομών αρχίζουν και υλοποιούνται κάποια έργα από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Υλοποιούνται και προκηρύσσονται. Αυτό είναι μια καλή αρχή. Άλλωστε αυτό το οποίο κοιτάνε οι υποψήφιοι επενδυτές είναι κυρίως δυο πράγματα. Το επίπεδο των υποδομών και το ανθρώπινο δυναμικό. Όσον αφορά το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, τη δεξαμενή ταλέντων εμείς έχουμε σίγουρα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχουμε 40 χιλιάδες προπτυχιακούς φοιτητές και 5 χιλιάδες με τα πτυχία τους. Το επίπεδο των υποδομών είναι αυτό το οποίο χρειάζεται να το υποστηρίξουμε. Νομίζω ότι οι κινήσεις μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως πράγματα και από την κεντρική εξουσία. Ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο με επενδυτικά, ελκυστικά κίνητρα. Αντιλαμβάνεστε  ότι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα της Περιφέρεις αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθρο

Το τοπικό αποτέλεσμα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Επόμενο άρθρο

Η αγορά του Νομού μετά την τουριστική περίοδο