Dark Mode Light Mode

«Καλός ο τουρισμός αλλά η Ελλάδα πρέπει να παράγει»

Έμπειρος λογιστής και φοροτεχνικός ο Βασίλης Παρχαρίδης, κλήθηκε από την Πρωινή να σχολιάσει την πορεία και της οικονομίας και της αγοράς στη διάρκεια του φετινού Καλοκαιριού.

Ας πούμε ότι είμαστε στο ξεκίνημα του. Κάποια πράγματα φαίνονται, ισχύουν όπως τα προηγούμενα Καλοκαίρια. Αυτά είναι το θέμα της συζήτησης με τον κ. Παρχαρίδη. Μαζί με τις γνωστές πρωτοβουλίες του κράτους, των προηγούμενων και της νέας Κυβέρνησης.

Η συνέντευξη

Ερ: Βοηθάει και φέτος το Καλοκαίρι την τοπική οικονομία ο τουρισμός;

Απ: Σαφώς και βοηθάει. Πιστεύω και σε τοπικό επίπεδο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Πάμε καλά στον τουρισμό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε διάρκεια. Υπάρχουν μερικοί αστάθμητοι παράγοντες στον τουρισμό. Είμαστε μια τουριστική περιοχή η οποία κυρίως στηρίζεται στους Βαλκάνιους, αν κάτι δεν πάει καλά στις Βαλκανικές χώρες θα έχουμε σοβαρό θέμα. Ευτυχώς προς το παρόν όλα πάνε καλά. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπου το μετεωρολογικό δελτίο μιλούσε για κακοκαιρίες, δεν υπήρχε κόσμος. Εκείνες τις ημέρες δεν ήρθαν. Προφανώς ακούσανε ότι θα έχουμε κακοκαιρίες, θεομηνίες. Βλέπαμε εκείνες τις ημέρες τα καταστήματα να είναι άδεια. Στην περιοχή της παραλίας του Οφρυνίου η τουριστική  οικονομία εξαρτάται κατά ένα τεράστιο ποσοστό από τους Βούλγαρους.

Ερ: Μπορεί να υπάρξει έτσι ανάπτυξη; Μπορεί κάποια χώρα, μια περιοχή, να αναπτυχθεί μόνο με τον τουρισμό;

Απ: Πρώτα πρώτα τον τουρισμό να τον συνδέσουμε και με την οικοδομική δραστηριότητα. Διότι 9 στα 10 συμβόλαια που γίνονται στην περιοχή μας, οι αγοραστές είναι ξένοι και συγκεκριμένα  κυρίως Βούλγαροι.

Ερ: Αρκεί αυτό το πράγμα;

Απ: Μακροπρόθεσμα δε νομίζω. Γιατί σε τελευταία ανάλυση αν δεν παράγουμε, αν δε στηριχθούν οι επιχειρήσεις παραγωγής είτε είναι του πρωτογενή, είτε του δευτερογενή τομέα, θα έχουμε θέμα. Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από προϊόντα που παράγουν άλλες χώρες. Μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία έχει ήλιο, έχει καλό κλίμα, είναι απαραίτητο να παράγει. Δε γίνεται αυτό. Εισάγουμε τρόφιμα, εισάγουμε κρέατα.

Ερ: Έρχεται τώρα η νέα κυβέρνηση και λέει ότι θα κάνει ένα καινούργιο νομοσχέδιο στα βήματα των προηγούμενων. Σωστά σκέφτεται όσον αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών;

Απ: Η στήριξη των νοικοκυριών είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν μπορεί σε μια χώρα -επίσημα- να έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους. Από την άλλη μεριά οι περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Δηλαδή και ο χώρος της εστίασης και η οικοδομή κλπ. Άρχισαν οι Αλβανοί σιγά- σιγά να φεύγουν από την Ελλάδα! Γιατί οι συνθήκες εδώ δεν είναι καλές, είναι καλύτερες στο εξωτερικό, οπότε θα έχουμε θέμα. Δεν μπορεί με τα επιδόματα να συντηρούμαστε. Όλες οι φορολογικές δηλώσεις που κάνουμε στο διάστημα αυτό έχουν μέσα επιδόματα. Δεν είναι πράγματα αυτά. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι σε ηλικία που μπορεί να παράγει, να δουλέψει, δεν μπορεί να περιμένει τα επιδόματα της πολιτείας.

Ερ: Έρχονται οι επαγγελματίες, τα αφεντικά και λένε ότι δεν φταίμε μόνο εμείς. Φταίνε και αυτοί που τεμπελιάζουν.

Απ: Κάποιος ο οποίος αν εργάζεται θα του δίνουνε μισθό 650, 700 ή 800 ευρώ ,για ποιο λόγο να πάει να δουλέψει όταν από επιδόματα θα μαζέψει τουλάχιστον τα μισά χρήματα; Επίσης υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα αλλά δε θέλουν ένσημα, για να μην χάσουν τα επιδόματα. Οπότε αυτό είναι σοβαρό θέμα για τις επιχειρήσεις, γιατί αν συλληφθεί κάποιος ανασφάλιστος το πρόστιμο είναι πάνω από 10.000 ευρώ.

Ερ: Έτσι φαίνεται ότι θα πορευτούμε. Δε φαίνεται να αλλάζει κάτι άμεσα.

Απ: Πρέπει να πάρουμε μέτρα. Για μένα τα επιδόματα σε υγιείς ανθρώπους δεν έχουν νόημα. Οικονομική ανάγκη αν έχει ο υγιής άνθρωπος, να πάει να δουλέψει.  Καλύτερα να δοθούν στους ανθρώπους αυτούς, να πάνε να δουλέψουνε παρά με επιδόματα. Έτσι το βλέπω εγώ.

Προηγούμενο άρθρο

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Πατούλη

Επόμενο άρθρο

Στη Δημοτική Ενότητα Παγγαίου το υψηλότερο ποσοστό της ΝΔ στο Ν. Καβάλας