Δοκιμαστικά πρόκειται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες ειδική κάμερα που εγκαταστάθηκε στο χώρο της ΔΕΥΑΚ στη Δημοτική Aγορά, στο σημείο πληρωμής των λογαριασμών νερού.
Είναι μία συνεργασία της ΔΕΥΑΚ με το τμήμα Φυσικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Προβλέπει τη λειτουργία θερμο- κάμερας ή κάμερας θερμομέτρησης.
Απεικονίζει σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή που την συνοδεύει τις θερμοκρασίες των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο όπου πληρώνονται οι λογαριασμοί του νερού. Όταν η κάμερα μετρήσει θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών αμέσως ειδοποιεί ότι ένας από τους παρόντες στο χώρο ανθρώπους έχει πυρετό. Η κάμερα μπήκε σε κατάλληλο σημείο ώστε να «στοχεύει» σε αυτούς που βρίσκονται στο κατάστημα όπου πληρώνονται οι λογαριασμοί. Στο οποίο οι πολίτες αυτό το διάστημα εισέρχονται ένας-ένας, μιας και η ουρά που σχηματίζεται βρίσκεται σε παρακείμενο διάδρομο της Δημοτικής Αγοράς.
Η πρόταση υπεβλήθη στη ΔΕΥΑΚ από τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κ. Μιχάλη Κόγια. Μετά την δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος που εντάσσεται στα μέτρα της πρόληψης του κορονοϊού, θα αποφασιστεί η οριστική λειτουργία αυτού. Δεν αποκλείεται μάλιστα τέτοιες κάμερες ο Δήμος Καβάλας να προμηθευτεί και άλλες και να τις λειτουργήσει και σε άλλα σημεία όπου εισέρχονται πολίτες. Αρχικά είχε υποβληθεί πρόταση τέτοιες κάμερες να εγκατασταθούν ακόμη και στα σχολεία. Το σκεπτικό της ενέργειας αφορά όχι μόνο τη διαπίστωση περιστατικών πολιτών που κυκλοφορούν αν και άρρωστοι. Έχει σχέση με το να αποτρέπει πολίτες που είναι άρρωστοι (έχουν πυρετό) να επιλέγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους σα να μην τρέχει τίποτα.
Ο κ. Παναγιώτης Κόγιας είπε στην Πρωινή: «Ήταν μια σκέψη που προέκυψε λόγω της δύσκολης κατάστασης για τον κορωνοϊό. Επειδή στον ερευνητικό μας εξοπλισμό διαθέτουμε μία θερμοκάμερα. Την χρησιμοποιούμε σε ερευνητικές εργασίες. Θέλαμε και μεις σαν τμήμα Φυσικής να βοηθήσουμε, να κάνουμε κάτι καλό για τον τόπο μας. Θεωρήσαμε ότι είναι καλό να συνεννοηθούμε με το Δήμο Καβάλας, ο οποίος πάντα είναι στο πλευρό μας. Τους προτείναμε να τους παραχωρήσουμε την θερμοκάμερα για ένα διάστημα 1-2 μηνών. Να την χρησιμοποιήσουν εκεί που γίνεται η πληρωμή των λογαριασμών του νερού για να προλάβουμε κάτι που πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή μας. Η θερμοκάμερα είναι αντίστοιχη με θερμοκάμερες που χρησιμοποιούν σε άλλες περιπτώσεις, όπως αεροδρόμια κτλ. Ελέγχει τη θερμοκρασία στα όρια που θα ρυθμίσουμε εμείς. Στην προκειμένη περίπτωση ενεργοποιείται- δοκιμαστικά- όταν η θερμοκρασία είναι από 38 βαθμούς και πάνω. Δίνει ένα μικρό alarm, πιο πολύ για να επιστήσουμε την προσοχή σε κάποιον που ίσως και να μην γνωρίζει ότι είναι άρρωστος. Είναι σημαντικό να σας πω ότι η κάμερα ειδοποιεί εκείνη την στιγμή και δεν καταγράφει τίποτα».