Όλοι έχει τύχει να χτυπήσουμε αρκετές φορές στη ζωή μας. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές, κάποια χτυπήματα είναι κάπως πιο σοβαρά και πιο επώδυνα από άλλα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε αντιμετωπίσει ένα τραύμα για το οποίο χρειάστηκε να κάνετε ράμματα. Από μόνη της αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Και το θέμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσετε να φροντίζετε τα ράμματα ακόμη και αφού τα έχετε κάνει πια.
Ας δούμε πώς.
- Κρατήστε το σημείο καθαρό
Σίγουρα ο γιατρός σας θα σας κατατοπίσει κατάλληλα σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το σημείο καθαρό. Είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα διάφορα υγρά, τη βρωμιά και οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει το τραύμα να μολυνθεί. Ίσως να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε και γάζες προκειμένου να το πετύχετε.
Σημείωση: Στην περίπτωση των παιδιών είναι καλό να αποφεύγουν να παίζουν στην άμμο, στο χώμα και γενικότερα σε σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο τραύμα, τουλάχιστον μέχρι αυτό να επουλωθεί περισσότερο.
- Αποφύγετε το πολύ νερό
Αρχικά, τις πρώτες 24 ώρες (τουλάχιστον) θα χρειαστεί γενικά να αποφύγετε το να βραχεί το τραύμα. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας, αλλά είναι σημαντικό η πληγή να μείνει στεγνή στην αρχή. Αλλά και στην πορεία, θα πρέπει να αποφύγετε το πολύ νερό. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να κολυμπήσετε στη θάλασσα, για παράδειγμα. Τα ντους είναι προτιμότερα και πρέπει να προσέξετε να μην ρίχνετε νερό στο σημείο με πολλή πίεση.
- Μην ξύνετε το σημείο!
Αυτό ίσως και να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι όλης της διαδικασίας. Θα θέλετε πολύ να ξύσετε το τραύμα, αλλά θα πρέπει να το αποφύγετε πάση θυσία. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, μπορεί να καταλήξετε να τραβήξετε κάποιο ράμμα και η πληγή να ανοίξει και πάλι.
- Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα
Αντίστοιχα, δεν πρέπει να πιέσετε το σώμα σας, κάνοντας έντονες δραστηριότητες. Μια απότομη κίνηση μπορεί να κάνει το δέρμα να τραβηχτεί και όπως και στην παραπάνω περίπτωση, να οδηγήσει στο να ανοίξει και πάλι η πληγή. Ως ενήλικες καταλαβαίνετε, φυσικά, ότι πρέπει να προσέχετε. Αλλά στην περίπτωση των παιδιών, μπορεί να χρειαστεί να τους εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να τρέχουν ή να σκαρφαλώνουν όσο το τραύμα θεραπεύεται. Μην ξεχνάτε να μετράτε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο και το οξυγόνο με ένα οξύμετρο.
Φυσικά, όπως και για κάθε τι που αφορά ζητήματα υγείας, πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Εκείνος γνωρίζει καλύτερα πώς πρέπει να φροντίσετε το τραύμα σας και τι θα πρέπει να αποφύγετε.