Dark Mode Light Mode

Κανονικά ο αγιασμός, αμέσως μετά στην εστίαση! (φωτογραφίες)

Με τη βοήθεια του καλού καιρού και τη γνωστή προθυμία της πρώτης μέρας στα σχολεία, έγιναν χθες σε όλο το Ν. Καβάλας οι καθιερωμένοι αγιασμοί για την έναρξη των μαθημάτων.

Οι σκηνές ήταν οι συνηθισμένες, οι καθιερωμένες. Αυτές που προ λίγων ετών διακόπηκαν προσωρινά λόγω της πανδημίας. Επανήλθαν κι επανήλθαν ακόμη καλύτερες, αυθόρμητες, παραδοσιακές. Για την εκπαίδευση, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και φυσικά τους γονείς.

Φέτος λόγω της προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι και οι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες φρόντισαν να παραστούν σε όσο το δυνατό περισσότερους αγιασμούς. Να συζητήσουν με γονείς και εκπαιδευτικούς. Αλλά και παιδιά. Η ώρα των αγιασμών δεν ήταν παντού ίδια. Οι ιερείς δεν επαρκούν.

Ειδικά όταν σε μια ενορία (συνοικία) τα σχολεία είναι περισσότερα του ενός. Μετά το τέλος του αγιασμού ακούστηκαν οι καθιερωμένες συμβουλές των μεγαλύτερων. Ειδικότερα και συχνότερα των ιερέων. Επακολούθησαν οι οδηγίες προς τους μαθητές από τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς.

Στην πλειοψηφία τους οι μαθητές έλαβαν χθες τα βιβλία ώστε το μάθημα να αρχίσει άμεσα. Τα παιδιά είχαν ενημερωθεί κι έτσι σχεδόν παντού πήγαν στον αγιασμό με την τσάντα τους. Τα μεγάλα παιδιά μόνα. Τα μικρά με τους γονείς τους. Οι γονείς φυσικά ήταν παρόντες όπου τα παιδιά πήγαιναν στις μικρές τάξεις ή πολύ περισσότερο στην Α’ δημοτικού.

Όλο αυτό το τελετουργικό, η διαδικασία κτλ διήρκεσε περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια τα σχολεία άδειασαν. Εύκολα βρίσκεις που πήγαν τόσοι άνθρωποι. Στις καφετέριες! Όπου υπάρχουν κοντά στα σχολεία, προτιμήθηκαν. Και γέμισαν.

Πολλοί κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης. Γονείς με παιδιά ή τα παιδιά μόνα τους. Κι έτσι και χθες το κέντρο της πόλης είχε κίνηση. Αυτήν την ευχάριστη κίνηση των παιδιών που παίζουν ανέμελα σε όποιον ελεύθερο χώρο βρουν. Ενώ κι οι γονείς τους είναι κάπου εκεί κοντά.

Με δηλώσεις που έκαναν χθες στην Πρωινή οι αρμόδιοι και γνωρίζοντες, περιέγραψαν καλή την κατάσταση στα σχολεία. Ειδικότερα οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών του Δήμου Καβάλας κυρίες Μαρκάκη και Χατζηφραντζή δήλωσαν ικανοποιημένες για την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων.

Το ίδιο δήλωσε αλλά για τα σχολεία (δημοτικά νηπιαγωγεία) όλου του Νομού η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας κ. Γαϊτανίδου. Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδη.

Προηγούμενο άρθρο

Συνοδούς στα μαθητικά δρομολόγια των λεωφορείων ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων

Επόμενο άρθρο

Άδεια λειτουργίας ως το 2026 στο κολυμβητήριο