Τον Μάη του 2016 η Νέα Καρβάλη είχε γιορτή.
Έγιναν τα εγκαίνια του Καπλανίδειου Ξενώνα, ενός έργου που προορίζονταν για τα άτομα που δεν είχαν στέγη. Ήταν μια δωρεά της Ελένης Καπλανίδου και στη συνέχεια ένα συμπληρωματικό έργο από το Γ’ ΚΠΣ. Το τότε ΕΣΠΑ.
Δυστυχώς ο ξενώνας που περιγράφονταν δεν λειτούργησε ποτέ. Κάθε φορά που χρειάζονταν, πάντα ανέκυπταν σοβαρά γραφειοκρατικά ζητήματα. Αθόρυβα κι ανεπίσημα άρχισε να φιλοξενεί δραστηριότητες του χωριού (εθελοντική αιμοδοσία) και κάποιες περιόδους τα Καλοκαίρια διέμεναν σε αυτόν φιλοξενούμενοι χορευτές- καλλιτέχνες τοπικών φεστιβάλ.
Ήταν μια εκκρεμότητα αφού για το κτίριο ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα κι αυτό έμενε στην αφάνεια. Σε σημείο να κινδυνεύει να παλιώσει μένοντας κλειστό! Ως που ήρθε η ανάγκη των προσφύγων από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Έτσι το προηγούμενο διάστημα έγιναν- μέσα σε λίγες μέρες- όλα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια. Ευχόμαστε ο ξενώνας να λειτουργεί μόνιμα και μετά το τέλος του προσφυγικού προβλήματος στην Ουκρανία.
Η συνέντευξη του Νίκου Καρακεϊσογλου
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης κ. Νίκος Καρακεϊσογλου μίλησε στην Πρωινή. Και για τον ξενώνα και την πρόσφατη ιστορία του και για το ρόλο που ανέλαβε από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ερ: Η Νέα Καρβάλη έχει φιλοξενούμενους που έχουν έρθει από την Ουκρανία.
Απ: Την Παρασκευή 11 Μαρτίου δηλαδή περίπου πριν 10 μέρες, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Δήμαρχος και με ρώτησε αν μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε στον Καπλανίδειο Ξενώνα κάποιους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Φυσικά του απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί ο Καπλανίδειος Ξενώνας είναι ένα κτίριο το οποίο διαθέτει σχεδόν τα πάντα για τη φιλοξενία τουλάχιστον 20 ατόμων. Από εκεί και μετά σε συνεργασία με τον κ. Χαζαρίδη του Δήμου Καβάλας προσπαθήσαμε να το ετοιμάσουμε όσο το καλύτερα γίνεται. Χρειάζονταν κάποιες παρεμβάσεις από τη μη λειτουργία του το προηγούμενο διάστημα. Με τη ΔΕΥΑ Καβάλας ελέγξαμε όλα τα υδραυλικά αλλά και το κτίριο. Όπου χρειάστηκε κάποια μικροπαρέμβαση, αυτή έγινε. Το κτίριο ήταν πανέτοιμο από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας14 Μαρτίου. Εδώ και λίγες ημέρες, ήρθανε δυο οικογένειες από την Ουκρανία. Είναι μάνες με τα παιδιά τους. Η μια με το ένα το παιδί της και η άλλη με τα δυο τα παιδιά της. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 5 άτομα, δυο κυρίες και τρία παιδάκια όπου η ηλικία τους είναι από 2 έως 10 ετών. Μας ενημέρωσαν ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν άλλα 8 άτομα και κατά πάσα πιθανότητα και αυτά θα είναι γυναίκες και παιδιά.
Ερ: Αυτό το Καπλανίδειο Ίδρυμα λειτουργεί για πρώτη φορά για το σκοπό για τον οποίο έγινε μετά από μια σημαντική δωρεά.
Απ: Η Καπλανίδου Ελένη η οποία απεβίωσε στις αρχές της χρονιάς είναι η κύρια δωρήτρια του κτιρίου. Είχε φτάσει σε ένα σημείο και στη συνέχεια το έργο το ολοκλήρωσε ο Δήμος Καβάλας. Μεγάλος συντελεστής αυτής της ενέργειας είναι η Πολιτιστική Στέγη της Ν. Καρβάλης με τον Καπλάνη Ιωσηφίδη ο οποίος είναι πρόεδρος της και είναι αυτός που παρότρυνε την κ. Καπλανίδου να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, σε μια τέτοια δωρεά.
Ερ: Είναι ένα κτίριο το οποίο είναι πολύ καινούριο. Πόσο καιρό ήταν κλειστό;
Απ: Αυτό το κτίριο λειτουργεί αρκετά χρόνια τώρα, απλά ήταν για τη φιλοξενία των γκρουπ που ερχόντουσαν για το φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» καθώς επίσης και το Cosmopolis δηλαδή λειτουργούσε μόνο τη θερινή περίοδο. Τώρα δόθηκε η δυνατότητα να το λειτουργήσουμε και τώρα, ακριβώς για το σκοπό που είπατε και είναι η κοινωνική μέριμνα.
Ερ: Τη δουλειά του τη κάνει αυτό το κτίριο αν και μερικοί λένε ότι είναι ένα μικρό κτίριο κτλ.
Απ: Μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα. Τα δωμάτια είναι 10. Είναι 5 τρίκλινα, 2 τετράκλινα, 2 δίκλινα και 1 μονόκλινο. Το κάθε ένα από αυτό διαθέτει μπάνιο, τουαλέτα καθώς επίσης υπάρχει και πρόνοια και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μπορεί να μπει κάποιο καροτσάκι σε κάποιες από τις τουαλέτες αυτές, έτσι όπως πρέπει να λειτουργήσει. Το μειονέκτημα αυτή τη στιγμή του συγκεκριμένου κτιρίου το οποίο είναι σε πάρα πολύ κατάσταση, μπορούμε να πούμε ότι είναι έλλειψη ηλεκτρικής κουζίνας. Δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη. Πάλι όμως με την παρέμβαση του Δήμου και τη χορηγία του Επιμελητηρίου έχει έρθει ηλεκτρική κουζίνα. Απομένει μόνο η σύνδεση και εγκατάσταση που θα γίνει τη Δευτέρα (σήμερα) ή την Τρίτη (αύριο) με δωρεά του προέδρου των ηλεκτρολόγων του κ. Κωνσταντινίδη Παναγιώτη.
Ερ: Δώστε μας την εικόνα των ανθρώπων αυτών που έχουν έρθει από τον πόλεμο.
Απ: Το μέρος που έφυγαν από την Ουκρανία είναι κοντά στο Χάρκοβο. Ήρθαν με δικό τους όχημα. Είναι συγγενείς μεταξύ τους και οι δυο οι οικογένειες. Ξεκινήσανε δυο-τρεις μέρες νωρίτερα αλλά λόγω των βομβαρδισμών σε κάποια σημεία αναγκαστήκανε να σταματήσουνε. Τελικά έφτασαν εδώ στη Ν. Καρβάλη. Είναι δυο νεαρές κυρίες όπως σας είπα με τα παιδάκια τους. Από εδώ και πέρα για μας μένει το πώς θα φιλοξενήσουμε αυτές τις οικογένειες. Μεσολάβησε μια κυρία η οποία είναι χρόνια παντρεμένη εδώ στην Καβάλα για να έρθουν στη Ν. Καρβάλη. Απευθύνθηκε στο Δήμο Καβάλας και στη συνέχεια έγινε η πρόταση του Δήμου Καβάλας προς τα εμάς, αν μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε αυτές τις οικογένειες. Φυσικά ήταν υποχρέωση μας γιατί είμαστε καθαρά ένα προσφυγικό χωριό και πιστεύουμε ότι εμείς πρώτοι πρέπει να συντρέξουμε σε αυτό.
Ερ: Είχαν πολλά πράγματα μαζί τους ή ήρθαν με μια βαλίτσα;
Απ: Ότι μπορούσαν να φορτώσουν δυο οικογένειες σε ένα αυτοκίνητο.
Ερ: Εδώ έρχεται και ο ρόλος της κοινωνίας της Ν. Καρβάλης. Φανταζόμαστε ότι από την πρώτη ώρα είστε στο πλευρό τους.
Απ: Είμαστε από την πρώτη στιγμή κοντά τους. Τόσο εγώ όσο και η Πολιτιστική Στέγη καθώς επίσης και οι κυρίες οι οποίες αποτελούν την επιτροπή της λειτουργίας του ξενώνα. Είμαστε κοντά σε οτιδήποτε χρειαστούν. Στην πορεία βλέποντας τις ανάγκες που θα αντιμετωπίζουνε θα είμαστε πάντα δίπλα τους. Έχουμε φροντίσει ήδη για το φαγητό τους. Η κυρία η οποία είχε μεσολαβήσει για την άφιξη τους, τους πήρε για να τους κάνει κάτι από την πατρίδα τους, την επόμενη μέρα που ήρθανε. Υπάρχει μέριμνα για φαγητό το μεσημέρι, καθώς επίσης και για το βράδυ. Μιλάμε για δυο κυρίες πολύ αξιοπρεπείς. Δε μας έδωσαν την εντύπωση ότι ζητάνε ζητιανιά. Απλά θέλουνε τη βοήθεια μόνο για τη στέγη. Δεν απαιτούν κάτι, αυτή την εντύπωση μας έδωσαν. Μας ευχαριστούν συνέχεια με δάκρυα στα μάτια.
(φωτογραφίες από τα εγκαίνια του ξενώνα τον Μάη του 2016)