Την προσεχή Δευτέρα 11 Οκτώβρη αρχίζει η δια ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα και στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας.
Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν, οι πρώτοι φοιτητές (παλιοί και νέοι) είναι ήδη στην Καβάλα. Οι πρωτοετείς ανεβαίνουν σταδιακά στο ΔΙΠΑΕ κι επισκέπτονται τις γραμματείες των σχολών και τμημάτων που θα φοιτήσουν.
Επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους (την οποία αρχικά έκαναν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους), ταυτοποιούν τα στοιχεία τους. Κι ενώ η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για δια ζώσης μαθήματα μετά από 2 χρόνια (λόγω πανδημίας), το μεγάλο πρόβλημα αφορά την έλλειψη καθαριστριών.
Σήμερα και για αρκετές επόμενες ημέρες το ΔΙΠΑΕ Καβάλας δεν έχει προσωπικό καθαριότητας. Θα προσλάβει περίπου 20 μέσω ΑΣΕΠ, έγκριση δόθηκε από το ΑΣΕΠ, αλλά η γραφειοκρατεία δεν είναι σύντομη. Στην καλύτερη περίπτωση το προσωπικό που θα επιλεγεί θα αναλάβει καθήκοντα στο τέλος του μήνα.
Μέχρι τότε; Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει καθαριότητα.
Περίεργο, αρνητικό μα απόλυτα αληθινό. Το ΔΙΠΑΕ Καβάλας είναι θύμα της γραφειοκρατίας και των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Προ έτους ζήτησε μόνιμη λύση στο πρόβλημα αλλά η έγκριση στο αίτημα ήρθε τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη. Οι διοικούντες του ΔΙΠΑΕ Καβάλας είναι κατηγορηματικοί. Ισχυρίζονται ότι έκαναν ότι μπορούσαν.
Στο πρόσφατο παρελθόν με έκτακτες δαπάνες και απευθείας αναθέσεις αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Μόνο που στην παρούσα φάση δεν μπορούν παρά να περιμένουν την προαναφερθείσα διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Ορίστηκε η αρμόδια επιτροπή που θα παραλάβει τις αιτήσεις, θα κάνει τη μοριοδότηση κι ως εκ τούτου και την επιλογή. Και πάλι χρειάζεται να μεσολαβήσει μια προθεσμία 10 τουλάχιστον ημερών από τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης για την πρόσληψη των καθαριστριών. Την παραλαβή αιτήσεων κτλ.
Εν τω μεταξύ προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας είναι εμβολιασμένοι. Εμβολιασμένοι φέρονται να είναι και οι περισσότεροι φοιτητές. Είδη πρόληψης κορωνοϊού (αντισηπτικά κτλ) υπάρχουν. Τόσο στις αίθουσες όσο και στους διαδρόμους. Λέγεται ότι υπάρχει πρωτοβουλία διαμαρτυρίας καθηγητών για την έλλειψη καθαριστριών. Αυτή θα εκφραστεί σύντομα.
Είτε μέσω συνέλευσης, είτε μέσω συνέλευσης και ανακοίνωσης. Καθηγητές φέρονται να διαμαρτυρήθηκαν ήδη μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόβλημα της έλλειψης καθαριστριών αφορά όλο το ΔΙΠΑΕ κι όχι αυτό στην Καβάλα. Εξ αυτού του λόγου η έγκριση για πρόσληψη καθαριστριών με χρόνο απασχόλησης 8 μήνες, αφορά 74 συνολικά άτομα. Κάποιες – οι περισσότερες από τις 74- καθαρίστριες θα προσληφθούν για να εργαστούν στην έδρα του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη.
Από πλευράς καθαριότητας οι αίθουσες του ΔΙΠΑΕ Καβάλας είναι καθαρές και κλειδωμένες. Έχει να γίνει μάθημα σε αυτές πολλούς μήνες. Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι τουαλέτες είναι καθαροί επίσης. Για τον ίδιο λόγο. Υπάρχουν σκουπίδια περιμετρικά των κτιρίων και στα σημεία που το βράδυ υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση ατόμων. Νεαρών. Φοιτητών και μη. Από τη Δευτέρα θα γίνεται μάθημα σε τουλάχιστον 10 διαφορετικούς χώρους (αίθουσες). Κι όταν αποχωρούν οι φοιτητές δεν θα υπάρχει διαδικασία καθαριότητας σε αυτές.
Σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις (κτίρια) του ΔΙΠΑΕ Καβάλας υπάρχει και το πρόβλημα της ελαττωματικής μόνωσης στην οροφή. Νερά της βροχής περνούν στο εσωτερικό κι έτσι στους διαδρόμους υπάρχουν στη σειρά μικρά δοχεία για να τα μαζεύουν. Αυτό το πρόβλημα αφορά την συντήρηση των κτιρίων που δεν έγινε. Είναι σοβαρό και διαφορετικό από την έλλειψη καθαριστριών. Δυστυχώς για αυτό δεν είναι ορατή άμεση λύση.
Μέχρι το τέλος του μήνα που στην καλύτερη περίπτωση το ΔΙΠΑΕ Καβάλας θα έχει το προσωπικό καθαριότητας που χρειάζεται καλό είναι να το βοηθήσουν οι άλλοι φορείς του Νομού. Οι Δήμοι ή η Αντιπεριφέρεια θα μπορούσαν να διαθέσουν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα κάποιες από τις καθαρίστριες που διαθέτουν. Προσωρινά φυσικά.