Dark Mode Light Mode

Κάπου υπάρχει λάθος: Μείωση τουρισμού 71% στην ΑΜΘ για το 2022!

Ξαφνιαστήκαμε και ξαφνιαστήκαμε αρνητικά. Το Ινστιτούτο έρευνας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) ανακοίνωσε προχθές αποτέλεσμα μελέτης του, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει μείωση τουρισμού 71% το 2022 σε σχέση με το 20219. Είναι δυνατόν; Φυσικά και όχι.

Κάπου υπάρχει λάθος. Ωστόσο η δημοσιοποίηση αυτών των συμπερασμάτων δυσφημεί τουριστικά την Περιφέρεια μας. Ουσιαστικά το Ν. Καβάλας. Όσοι κάτι περισσότερο γνωρίζουν στην περιοχή, μας ζητούν να μην λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη μελέτη. Πλην όμως αυτή «ταξίδεψε» ως είδηση σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας για την Περιφέρεια ΑΜΘ αρνητική εικόνα.

Το κείμενο του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρει αρχικά:

«Τα τουριστικά μεγέθη και  τη διαφορετική ταυτότητα των προορισμών ανά την Ελλάδα αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τα επιμέρους χαρακτηριστικά για τις 13 Περιφέρειες, προτάσσοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη  χάραξη συγκεκριμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, από τις εκθέσεις ανά Περιφέρεια και με βάση τα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό του 2022, προκύπτει ότι το Νότιο Αιγαίο με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες, έχοντας μερίδιο που ανέρχεται στο 27% επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται  μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 31% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 821 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Περιφέρεια με τις χαμηλότερες τουριστικές εισπράξεις πανελλαδικά είναι η Δυτική Μακεδονία, με μόλις 49 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφεται η χαμηλότερη Μέση Δαπάνη Ανά Επίσκεψη, με 240 ευρώ, στοιχεία που αναδεικνύουν τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης των δύο Περιφερειών».

Αμέσως μετά κάνει ειδική αναφορά σε κάθε Περιφέρεια. Πάντα το 2022 σε σχέση με το 2019: «Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης υποδέχθηκε το 3% των επισκέψεων, σημειώνοντας μείωση κατά 71% σε σύγκριση με το 2019 (από 3,8 εκατ. σε 1,1 εκατ.), ενώ στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων είναι στο 2%, σημειώνοντας μείωση κατά 17% σε σύγκριση με το 2019 (από 440 εκατ. ευρώ σε 367 εκατ. ευρώ). Η Μέση Δαπάνη αυξήθηκε κατά 192% από 115 ευρώ σε 334 ευρώ».

Προηγούμενο άρθρο

Πρώτα επιμόρφωση για την αξιολόγηση, μετά κοπή βασιλόπιτας

Επόμενο άρθρο

Δεν έγινε δεκτή παραίτηση του Αντιδήμαρχου Χρήστου Μποσμπότη