Dark Mode Light Mode

Κάστρο, Θάσος: Το γραφικό χωριό στην ενδοχώρα του νησιού που συναγωνίζεται τις παραλίες του

Ορεινά, γραφικά χωριά που κερδίζουν τις εντυπώσεις σε δημοφιλή ελληνικά νησιά.

Χωρίς δεύτερη σκέψη όταν κάποιος φέρνει στο νου του εικόνες καλοκαιριού στην Ελλάδα αυτές σίγουρα συμπεριλαμβάνουν χρυσαφένιες, αμμώδεις ακρογιαλιές ή παραλίες με λευκό βοτσαλάκι, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και τσιπουράκι δίπλα στη θάλασσα.

Τα ελληνικά νησιά βρίθουν από επιλογές για όλους, προσφέροντας στον καθένα ξεχωριστά αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον πλούτο της Ελλάδας και την πολύπλευρη προσωπικότητα του εκάστοτε προορισμού, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω πέραν των ονειρικών παραλιών τους.

Δεν είναι λίγα, λοιπόν, τα νησιά στη χώρα μας που διαθέτουν εξίσου όμορφα και γραφικά ορεινά χωριά στην ενδοχώρα τους, τα οποία καταφέρνουν με κάποιον κέντρο να κλέψουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών τους με την ανόθευτη ομορφιά και την απαράμιλλη γραφικότητά τους.


Κάστρο, Θάσος

Η πανέμορφη Θάσος είναι γνωστή τοις πάσι για τις υπέροχες παραλίες που κάνουν τη φήμη της να έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Ονειρικά κρυστάλλινα νερά που συνδυάζονται με έναν τρόπο εκπληκτικό με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει το νησί, αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο τους. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι πολλοί, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Θάσος διαθέτει εξίσου εκπληκτικά χωριά στην ενδοχώρα του νησιού, τα οποία συναγωνίζονται σε ομορφιά τις παραλίες του νησιού.

Ένα από αυτά είναι και το Κάστρο, το οποίο θεωρείται και ο παλιότερος οικισμός του νησιού.

Χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, προσφέρει εκπληκτική θέα στα φαράγγια και τις χαράδρες στην ευρύτερη περιοχή, πήρε το όνομά του από το κάστρο που υπάρχει εδώ, το τείχος του οποίου χρονολογείται από το 1403. Το γεγονός ότι δεν είναι ορατό από την θάλασσα βοήθησε στην προστασία του χωριού στο πέρασμα των χρόνων από τις επιθέσεις και τις λεηλασίες των πειρατών.

Στα πιο σημαντικά μνημεία του χωριού η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, η οποία χτίστηκε μέσα σε 40 μέρες με άδεια του Σουλτάνου το 1804. Για την δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του κάστρου.

Το χωριό από το 1905 κι έπειτα άρχισε να ερημώνεται, με τους κατοίκους του να επιλέγουν τις παράκτιες περιοχές του νησιού για την διαμονή τους. Τα τελευταία, χρόνια, ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες επισκεύασαν τα παλιά σπίτια χρησιμοποιώντας τα ως εξοχικές κατοικίες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

πηγή:newsbeast.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αναστάτωση μικρής έκτασης επί της Τενέδου (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Κρόνος – Καβάλα 60-39: Τρίτη θέση και χάλκινο μετάλλιο για τα κορίτσια της Ένωσης