Απρόσμενη και σίγουρα ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη που παρουσιάζει από τον περασμένο Δεκέμβρη, η γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας το 2014. Πιο συγκεκριμένα ο απολογισμός του 2016 ,όπως τον περασμένο Δεκέμβρη παρουσιάστηκε στο δ.σ. της σχολικής επιτροπής, δείχνει ένα σημαντικό πλεόνασμα περίπου 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία που εξηγούν το πλεόνασμα αφορούν την περίοδο του 2014 δηλαδή την περίοδο της υπεξαίρεσης. Η σχολική επιτροπή ανέθεσε σε λογιστή τον ακόμη πιο αναλυτικό έλεγχο των παραστατικών προκειμένου να αποδειχθεί επακριβώς τι συμβαίνει. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που αναφέρονται στην πρόταση του Ανακριτή που ασχολείται με την υπόθεση.
Ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί. Το Καλοκαίρι του 2014 αποκαλύπτεται η υπεξαίρεση, την οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ο τότε πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Χ. Γλάνος. Την υπολογίζει σε ποσό περίπου 30.000 ευρώ. Επιστρέφει ένα τέτοιο ποσό στο ταμείο αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη. Ο Ανακριτής προτείνει άσκηση δίωξης για υπεξαίρεση 230.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος απολογείται κι είναι από καιρό ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στο νομικό πρόσωπο του Δήμου Καβάλας κάνουν δική τους παράλληλη έρευνα κι υπολογίζουν την υπεξαίρεση στις 170.000 ευρώ. Ως που τον περασμένο μήνα διαπιστώνουν πλεόνασμα 150.000 ευρώ.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν λέει τίποτα απ’ όλα αυτά δημοσίως. Αυτό γίνεται κατόπιν συμφωνίας προκειμένου να γίνει ένας ακόμη έλεγχος. Ο οποίος θα υπολογίσει παραστατικά του 2014 που δεν είχαν υπολογιστεί. Σύντομα το νομικό πρόσωπο θα ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ταυτόχρονα υπάρχει το συγκεκριμένο πλεόνασμα που μάλλον περιορίζει (αλλά δεν εξαφανίζει πλήρως) την υπεξαίρεση.
Σε γενικές γραμμές προκύπτει ότι η κατάσταση στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας το 2014 ήταν τέτοια που οι έλεγχοι που έγιναν δεν κατέληξαν σε οριστικό αποτέλεσμα για το πόσα χρήματα λείπουν. Εξ αυτού του λόγου συνεχίζονται και σήμερα. Όσο για τον φερόμενο ως δράστη, από τότε δυσκολεύονταν να προσδιορίσει επακριβώς τι χρήματα πήρε. Υποστήριζε ότι άλλοτε έπαιρνε χρήματα από το ταμείο κι άλλοτε τα επέστρεφε.
—