Τα προβλήματα των αγροτών συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Δευτέρα.
Η πρόταση ψηφίσματος που ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος δεν έγινε δεκτή από τους δημοτικούς συμβούλους Καλανταρίδη, Γραμμένο, Δρακονάκη, Τσανάκα, Πετρόπουλο, Παπαδόπουλου Σ., Τσουρουκίδη, Τελίδη, Κουφατζή, Μαυρίδη και Ξανθόπουλο.
Οι υπόλοιποι συμφώνησαν στα ακόλουθα αιτήματα:
1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των
μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
2) Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές). Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07€/kvh.
3) Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια.
4) Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
5) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να σφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές και καταστροφές και νόσους στο 100%.
6) Το πρώτο εμπόδιο για την περιβόητη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι η μη ολοκλήρωση αγροτικού κτηματολογίου σε κάθε τομέα, πρέπει να ξέρουμε πια ιδιοκτησία είναι απαλλαγμένη από δασικές υποθέσεις με καθορισμένη την πολεοδομική τους χρήση, ποιές είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μπορούν να υπάρξουν κτηνοτροφικές ζώνες.
Το ΥΠΑΑΤ διαθέτει πλέον μια ισχυρή βάση δεδομένων μέσω του ΟΣΔΕ ,έχει καταγράψει όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις .Πολιτική βούληση χρειάζεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουμε πλήρες κτηματολόγιο που μαζί με τα υπόλοιπα επιμέρους κτηματολόγια θα συνδράμει στην δημιουργία του συνολικού κτηματολογίου.
Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου θα μπορούμε να ορίσουμε της χρήσης της γής (γεωργική βοσκότοποι Δασικές εκτάσεις κ.λ.π).
7) Τράπεζα γενετικού υλικού με σκοπό την απεξάρτηση από τα πολυεθνικά μονοπώλια σπόρων.
Οι σταθμοί παραγωγής γενετικού υλικού μπορούν να επαναλειτουργήσουν και να παράγουν σπόρους και φυτά προσαρμοσμένα στις κατά τόπους κλιματολογικές συνθήκες
8) Απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων σπόρων φυτών και εμπορίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα για την παράνομη εισαγωγή γεωργικών εφοδίων και τροφίμων
9) Καλλιέργεια ενεργειακών φυτών να παραμείνει συνδεδεμένη με την συμβολαιακή γεωργία και τα συμβόλαια αυτά να διευρυνθούν, εκτός από τις ατομικές συμβάσεις να μπορούν να γίνονται και συλλογικές συμβάσεις. Τα συμβόλαια αυτά να αποκτήσουν νομική ισχύ.