Μετά από μια πολύωρη διαδικασία που άρχισε το πρωί και τέλειωσε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στο Μονομελές Καβάλας, καθηγητής ξένων γλωσσών κρίθηκε ένοχος επειδή στο πρόσφατο παρελθόν πλαστογράφησε ξενόγλωσσα πτυχία μαθητών του.
Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία αλλά το δικαστήριο είχε άλλη άποψη. Όλα έγιναν στην Καβάλα πριν από λίγα χρόνια. Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκαν τα εξής δεδομένα (όλα στοιχεία και της δικογραφίας): Ο καθηγητής εργάζονταν σε φροντιστήριο της Καβάλας κάνοντας το μάθημα των Γερμανικών.
Μέσω ίδιας διαδικασίας έκανε και ιδιαίτερα. Μετά τις καθιερωμένες ετήσιες γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων δήλωνε προφορικά στους μαθητές του ότι αυτοί πέτυχαν ή απέτυχαν.
Κι όταν έρχονταν η στιγμή να παραδώσει το πτυχίο (σε αυτούς που πέτυχαν), φέρονταν να παραδίδει φωτοτυπία αυτού. Σύμφωνα με τη δικογραφία η υπόθεση που έφθασε στο δικαστήριο αφορούσε 10 πτυχία που θεωρούνταν πλαστά.
Ο εκπρόσωπος του φροντιστηρίου που κατέθεσε ως μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι εξαπατήθηκε από τον καθηγητή υπάλληλο του. Η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν κάποιοι μαθητές θέλησαν να θεωρήσουν το πτυχίο τους για να το χρησιμοποιήσουν.
Τότε άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά κι ότι αυτό ίσως ήταν πλαστό. Βεβαιώθηκαν από τα όσα επακολούθησαν. Τα πτυχία προέρχονταν είτε από Αυστριακό φορέα, είτε από το ελληνικό κράτος. Κάπως έτσι ο καθηγητής βρέθηκε κατηγορούμενος για πλαστογραφία μετά χρήσεως και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή.
Από την ακροαματική διαδικασία έγινε επίσης γνωστό ότι ο καθηγητής εργάζονταν στο φροντιστήριο από το 2011 έως το 2018. Τα τελευταία έτη της εργασίας του ανέκυψε το όλο θέμα κι έτσι στη συνέχεια έπαψε να εργάζεται στο φροντιστήριο.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την ενοχή του κι ισχυρίστηκε ότι λάμβανε με κούριερ τα πτυχία σε φωτοτυπία, ακριβώς τα ίδια και χωρίς καμία δική του παρέμβαση τα παρέδιδε στους μαθητές του.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του επέμενε ότι εκτός των άλλων ο κατηγορούμενος δεν είχε κανένα λόγο να κάνει την ενέργεια για την οποία κατηγορούνταν. Μάρτυρες κατέθεσαν τόσο ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου όσο και μαθητές που έλαβαν τα επίμαχα πτυχία.
Μετά την καταδικαστική απόφαση ο κατηγορούμενος κατέθεσε έφεση ώστε η υπόθεση να κριθεί και σε δεύτερο βαθμό. Η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά (μαζί με κάποιες ακόμη την ίδια μέρα) και παρά τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού επειδή ανήκει σε αυτές που κινδύνευαν με παραγραφή.