Όπως αναμενόταν η ατμοσφαιρική διαταραχή έδωσε γενικευμένες καταιγίδες και τοπικά έντονα φαινόμενα στην βόρεια χώρα με τον νομό Καβάλας να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Αναλυτικότερα, ο καταιγιδοπυρήνας που επηρέασε μεγάλο κομμάτι του νομού Σερρών, όταν εισήλθε στο ανατολικό του κομμάτι ΄΄χωρίστηκε΄΄ σε δύο κύτταρα. Το πρώτο πέρασε πάνω από το Μενοίκιο όρος και ενισχύθηκε. Παράλληλα, το δεύτερο κύτταρο κινήθηκε προς το νοτιοδυτικό κομμάτι του νομού Σερρών και τον Στρυμωνικό κόλπο με τάση εξασθένησης.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από το ραντάρ της βουλγαρικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Στη συνεχεία, ο πρώτος καταιγιδοπυρήνας κινήθηκε ανατολικά προς το Παγγαίο, οπού ενισχύθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα να πέσουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Καβάλας γύρω από το βορειανατολικό κομμάτι του Παγγαίου.
Ενδεικτικά, στο Παλαιοχώρι το ύψος του υετού έφτασε τα 60mm (δείτε στοιχεία του σταθμού εδώ). Ο δεύτερος καταιγιδοπυρήνας κινούμενος ανατολικά πέρασε σταδιακά στον κόλπο της Καβάλας χωρίς κάποια τάση ενίσχυσης.
Έπειτα, ο πρώτος πυρήνας από το δυτικό κομμάτι του κάμπου της Καβάλας άρχισε να κινείται ανατολικότερα ωστόσο πέρασε γρήγορα σε φάση διάλυσης με αποτέλεσμα η πόλη της Καβάλας να μην επηρεαστεί από έντονα φαινόμενα (μόλις 2mm υετού).
Ωστόσο, ο δεύτερος πυρήνας μόλις εισχώρησε στα ενδότερα του κόλπου της Καβάλας άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό.
Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα τεράστια ποσά διαθέσιμης ενέργειας ανύψωσης (CAPE INDEX) που υπήρχαν στην περιοχή σε συνδυασμό σε μια πιθανή σύγκλιση των επιφανειακών ανέμων, που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή που ενδεχομένως να ενισχύθηκε περαιτέρω από τα καθοδικά ρεύματα (στο εμπρόσθιο τμήμα) των δύο πυρήνων που περιγράφονται.
Ο καταιγιδοπυρήνας συνέχισε να αναπτύσσεται και να κινείται ανατολικά-νοτιανατολικά. Έτσι, έφτασε στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Θάσου όντας εξαιρετικά ενισχυμένος (μέγιστη ανακλαστικότητα ~70dBZ, τιμή που υποδεικνύει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζόπτωσης).
Εν συνεχεία επηρέασε (εξασθενούμενος) μεγαλο κομμάτι του νότιου-κεντρονότιου τμήματος του νησιού. Τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα (ωστόσο δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί στην συγκεκριμένη περιοχή) και η συχνότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων ιδιαίτερα υψηλή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο άρθρο μας για τις ζημιές στα Λιμενάρια ΕΔΩ.
Αποτύπωση της εξαιρετικά υψηλής ηλεκτρικής δραστηριότητας και των δύο πυρήνων και μερικές φωτογραφίες από την πόλη της Καβάλας.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν λήφθηκαν από τον Φίλιππο Κασάπη για λογαριασμό του NorthMeteo.gr από την πόλη της Καβάλας. Παρακαλούμε για αναδημοσίευση όπως αναφέρατε την προαναφερόμενη πηγή:
πηγή:northmeteo.gr