Dark Mode Light Mode

Καταγγελία παρεμπορίου στις Λέσχες Αξιωματικών!

Το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου, ο νέος Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτριος, δέχθηκε στην Κομοτηνή, σε ευρεία σύσκεψη, τόσο τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων, όσο κι αυτές των Ομοσπονδιών, Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Μέτιο, οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών του έστειλαν επιστολή, στην οποία του ξεκαθαρίζουν τι ζητούν από το ίδιο. Εντύπωση προκαλεί η καταγγελία που διατυπώνουν πέντε Πρόεδροι των αντίστοιχων ομοσπονδιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για παρεμπόριο, που όπως αναφέρουν γίνεται στις Λέσχες Αξιωματικών, λέσχες του Στρατού, όπου πολλοί και διάφοροι αναφέρουν στην επιστολή τους, ψωνίζουν προϊόντα σε τιμές κόστους. Για την Ομοσπονδία της Καβάλας το κείμενο υπογράφει ο Πρόεδρός της Ιωάννης Παναγιωτίδης.  Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

Κατόπιν της συσκέψεως του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου, με τις ΟΕΒΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι απόψεις μας κινούνται σε 3 άξονες ήτοι:

Παραεμπόριο:  Το παραεμπόριο, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές της τοπικής οικονομίας που έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίμαξη και τον μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά όσων έχουν σχέση με την οικοδομή. Για το παραπάνω θέμα προτείνουμε:

Να διενεργηθεί μία επιστημονική έρευνα ώστε να μπορέσει να αποτιμηθεί πλήρως το ακριβές ποσοστό επί του ΑΕΠ της Περιφέρεια που χάνεται από το παραεμπόριο.

Ανάπτυξη μεικτών κλιμακίων σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς, μια που εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ενίσχυση των δομών και υποδομών των συνοριακών σταθμών – γεφυροπλάστιγγες, σκάνερ, με δυνατότητα τηλεματικής σύνδεσης μεταξύ των υπουργείων οικονομικών Ελλάδας και Βουλγαρίας και φυσικά στελέχωση σε έμψυχο υλικό – προσωπικό

Άμεση ενεργοποίηση των ΚΕΛΑΥΕΚ, ώστε να παταχθεί το υπάρχον πρόβλημα του παραεμπορίου στις υπαίθριες λαϊκές αγορές και σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους της Περιφέρειας.

Προς την σωστή κατεύθυνση  θα ήταν η διενέργεια καμπάνιας για τις συνέπειες του παραεμπορίου στην κοινωνία και την τοπική οικονομία, στη  μέση οικογένεια της Περιφέρειας

Μία παράμετρος ιδιότυπη του παραεμπορίου που δημιουργεί άνισο οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας είναι τα στρατιωτικά πρατήρια, οι Λέσχες αξιωματικών, τα ΚΑΥ, όπου πλέον μπορεί ο καθένας να καταναλώνει , να ψωνίζει σε τιμές κόστους χωρίς έλεγχο (επίδειξη ειδικών στρατιωτικών καρτών) με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ανωμαλία   σε όλη την αγορά

Κατανάλωση:  Ένας δεύτερος άξονας που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι οι καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων της Περιφέρειας

Ενίσχυση των δράσεων υπό την Περιφέρεια σε συνεργασία με φορείς και κινήματα καταναλωτών, Ομοσπονδίες, Εμπορικούς Συλλόγους  ώστε να ξεκινήσει μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης (από τα δημοτικά σχολεία έως  και το τελευταίο χωριό) της σημασίας του να αγοράζω στον τόπο μου, στη χώρα μου, στην πόλη μου, στο χωριό μου και πόσο θετικό πρόσημο δίνει αυτό στην τοπική οικονομία μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται μεσο- και μακροπρόθεσμα

Ανάδειξη των προϊόντων της Περιφέρειας με την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ως εκ τούτου ζητούμε από εσάς να διερευνηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπαγωγής κριτηρίων των προϊόντων που μπορούν να ταυτοποιηθούν ως ΠΟΠ και ΠΓΕ

Συνολική ανάδειξη των προϊόντων της Περιφέρειας ίσως με ενιαίο λογότυπο, ώστε να είναι ευδιάκριτο στον καταναλωτή  και να προτιμά τα παραπάνω προϊόντα

Η ήδη πετυχημένη (SYNERGEIA) δράση της Περιφέρειας να εντατικοποιηθεί, να ενισχυθεί μια και οι προηγούμενες αυτές δράσεις έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κατανάλωσης

Ανάπτυξη: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι  η περιβόητη και χαμένη στο διάβα του χρόνου ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί για την ανάταξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Τουρισμός. Το 2017 έχει πολύ σωστά οριστεί ως έτος τουρισμού για την Περιφέρειά μας. Η είσοδος εκατομμυρίων τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς αποτελεί ένα δέλεαρ και στοίχημα για την Περιφέρειά μας και πρέπει να συντονιστούμε όλοι μας, ώστε όλος αυτός  ο τουρισμός να αφήνει έστω την σκόνη του από το Νευροκόπι, τα Λιμενάρια, τη Σαμοθράκη και τα Δίκαια. Είναι απαραίτητη η σήμανση πλέον να γίνει σωστότερη και ευκρινέστερη,  ώστε να βοηθά τον τουρίστα να βρίσκει αυτό το οποίο επιζητεί. Οι καφέ πινακίδες πρέπει να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και είναι σχεδόν ανύπαρκτες στο σύνολο της Περιφέρειας.

Θεμιτό και εφικτό συνάμα είναι να γίνει μία μεγάλη έρευνα για το προφίλ του Ρουμάνου, Βούλγαρου και Τούρκου τουρίστα – καταναλωτή  μιας και έτσι θα μάθουμε τι περίπου επιζητούν από εμάς για να μπορέσουν να προσαρμοστούν και οι επιχειρήσεις – και όχι μόνο – ανάλογα. Φυσικά πρέπει να γίνει και το αντίθετο: φεύγοντας δηλαδή από την περιφέρειά μας κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι, αν βρήκαν αυτό που ήθελαν και τι προβλήματα και δυσκολίες αντιμετώπισαν. Μέσα από αυτές τις έρευνες μπορούμε και εμείς να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα.

Αναπτυξιακός Νόμος: Ο πρόσφατα ψηφισθείς αναπτυξιακός Νόμος δυστυχώς δε δίνει κανένα ιδιαίτερο κίνητρο στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η γειτνίαση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία δημιουργεί ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, εφόσον και τα φορολογικά κίνητρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, η μισθοδοσία είναι πέρα για πέρα άνισα σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες. Ζητούμε την βοήθειά σας προκειμένου  να πιέσουμε για μία τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου ώστε να δίδονται φορολογικά κίνητρα στην περιοχή μας για τις  επιχειρήσεις  και για επιχειρήσεις που θα επαναπατριστούν στην περιοχή μας.

Επιδότηση 12%: Η οριστική κατάργηση της επιδότησης κόστους εργασίας θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο κίνητρο μέσω των αναπτυξιακών νόμων της ενίσχυσης της μείωσης του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων λειτουργώντας έτσι προς όφελος όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα (μείωση ανεργίας). Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί λύση στα οφειλόμενα ποσά της επιδότησης του κόστους εργασίας από το 2010 στις δικαιούχες επιχειρήσεις είτε με την καταβολή τους έστω τμηματικά η μέσω εξειδικευμένων  προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας.

Το θέμα των νέων διοδίων: Ο σχεδιασμός και μόνο ανάπτυξης νέων διοδίων επί της Εγνατίας οδού αποτελεί ακόμη μία πετριά στις ήδη ψυχορραγούσες επιχειρήσεις μας. Αντί αυτού μετ’ επιτάσεως αντιπροτείνουμε την ανάπτυξη διοδίων στους συνοριακούς σταθμούς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερο εισόδημα για το κράτος και να μειωθεί η εκροή εισοδήματος προς κατανάλωση στις όμορες χώρες.

Τέλος θέλουμε να γνωρίζετε κύριε Περιφερειάρχη, ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας, δίπλα στο έργο σας και παρόντες όποτε και όπου μας χρειάζεστε.

Πιστεύουμε ότι η αγαστή συνεργασία μαζί σας λειτουργεί θετικά και πολλαπλασιαστικά προς όφελος όλων μας.

Σας ευχαριστούμε

Για την ΟΕΒΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Βαφειάδης Ανέστης

Για την ΟΕΒΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Παναγιωτίδης Ιωάννης

Για την ΟΕΒΕΣ ΔΡΑΜΑΣ, Μουρμούρης Όθωνας

Για την ΟΕΒΕΣ ΕΒΡΟΥ, Μπέλλας Αθανάσιος

Για την ΟΕΒΕΣ ΞΑΝΘΗΣ Τσιακίρογλου Μαρία

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Η 2η φάση του διαγωνισμού «Ευκλείδης» της Ε.Μ.Ε.

Επόμενο άρθρο

Καλά λόγια για τους Γιατρούς του Κόσμου Καβάλας