Οι ναυτιλιακές προκαλούν βάναυσα την τοπική κοινωνία
Οι δύο τουλάχιστον από τις τρεις ναυτιλιακές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τις γραμμές Καβάλας – Θάσου, προγραμματίζουν να καταργήσουν η μία για τρεις και η άλλη για έξι μήνες, μέσα στον προσεχή χειμώνα τα δρομολόγια των σκαφών τους από Καβάλα προς Πρίνο και τούμπαλιν.
Αυτό προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα των προτάσεων που έχουν υποβάλλει προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και τα οποία δημοσιεύει σήμερα η Πρωϊνή.
Συγκεκριμένα η ΑΝΕΘ με έγγραφό της με αριθμό πρωτοκόλλου 448/2016 και ημερομηνία 7 Ιουλίου 2016 ζητά να εγκρίνει το Υπουργείο για το σκάφος της «Αγιος Παντελεήμων» την εκτέλεση δρομολογίων από και προς Πρίνο μόνο για τους μήνες Νοέμβριο Δεκέμβριο του 2016 και ξανά από Απρίλιο του 2017 και μετά. Αφήνει έξω δηλαδή του μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2017.
Το ίδιο και χειρότερο σενάριο προτείνει η άλλη εταιρεία «Κοινοπραξία Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων Καβάλας – Θάσου» η οποία με σχετικό έγγραφό της προς το Υπουργείο με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2016 προτείνει για τη νέα δρομολογιακή περίοδο που αρχίζει από 1/11/2016, το σκάφος της «Παναγία Θάσου» να αρχίζει να εκτελεί δρομολόγια από και προς Πρίνο από 28 Απριλίου 2017 (!!!) αφήνοντας χωρίς δρομολόγια την γραμμή Καβάλας –Πρίνου – Καβάλας για έξι ολόκληρους μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2017).
Η προκλητική αυτή ενέργεια των δύο εταιρειών έρχεται στο φως της δημοσιότητας λίγες μόνον μέρες μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας που δείχνει την αλματώδη αύξηση της κίνησης επιβατών και οχημάτων στις γραμμές της Θάσου που εκτελούν με τα σκάφη τους αυτές οι εταιρίες.
Η κίνηση αυτή των ναυτιλιακών εταιριών είναι φανερό ότι αποτελεί πρόκριμα για την πλήρη κατάργηση της γραμμής του Πρίνου που αν συμβεί θα αποτελέσει φοβερό πλήγμα στην τοπική οικονομία και θα αποκόψει το μισό νησί από την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην Καβάλα.
Οι τοπικοί φορείς, οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και όλη η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει μαζικά και δυναμικά στην ασυδοσία των εταιριών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην αδιαφορία του κεντρικού κράτους.