Εγκαταλειμμένο και σε ιδιαίτερα κακή εξωτερική κατάσταση βρίσκεται ένα ιστορικό κτήριο της Καβάλας. Πρόκειται για το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο (πρώην Αρρένων), που διατρέχει πλέον σοβαρό κίνδυνο. Καταρρέει αφού τα απαραίτητα έργα συντήρησης όχι μόνο δεν έχουν προγραμματιστεί αλλά μέσω διαφόρων ατυχών συμπτώσεων το πρόβλημα αναδεικνύεται μόλις τώρα και με μεγάλη καθυστέρηση.
Οι Καβαλιώτες γνωρίζουν καλά την ιστορική του σημασία. Ήταν ήσυχοι αφού σε αυτό έως και τον Γενάρη του 2017 φιλοξενούνταν το Κ.Ε.Κ. της Περιφέρειας ΑΜΘ (πρώην ΝΕΛΕ Καβάλας). Ως που η Πολεοδομία μετά από έλεγχο το έκρινε ακατάλληλο. Το Κ.Ε.Κ. μετακόμισε αθόρυβα σε ένα γραφείο(!) του Διοικητηρίου κι έτσι δύο και πλέον μήνες τώρα υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη. Το κτίριο ανήκει στο δημόσιο αλλά στην ουσία είναι μια πολύτιμη περιουσία της πόλης. Της Καβάλας και της ιστορίας της.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήθηκε η όλη κατάσταση ακόμη κι όταν το Κ.Ε.Κ. της Περιφέρειας αποχώρησε μετά από μακρά παραμονή στο ακίνητο η οποία άρχισε τη δεκαετία του 80.
Καταρρέει το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας
Από τον Φεβρουάριο του 2017, το Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας μεταφέρθηκε και λειτουργεί σ΄ ένα μικρό γραφείο, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου. Πρόκειται για την ιστορική για την Καβάλα ΝΕΛΕ, Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης, που δημιουργήθηκε όταν νομάρχης της Καβάλας ήταν ο διορισμένος από το κράτος, Κώστας Μαμέλης. Ήταν η δεκαετία του ‘80. Η ΝΕΛΕ εγκαταστάθηκε στο κτήριο της παλιάς Μεραρχίας, απέναντι από το εξίσου παλιό κτήριο της πόλης το Γυμνάσιο Αρρένων Καβάλας (σήμερα 1ο Γυμνάσιο). Λειτούργησε εκεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Στο μεταξύ η ΝΕΛΕ άλλαξε όνομα, χωρίς ν΄ αλλάζει αντικείμενο, και από νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης, έγινε ένα κανονικό Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, που θυμίζουμε ότι διατηρούσε και διατηρεί παράρτημα στη Μουσθένη.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση από την 1/1/2011 υποβάθμισε τη λειτουργία του κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης το οποίο επηρεάσθηκε κι από την οικονομική κρίση. Η δουλειά πάντως συνεχίζονταν κανονικά.
Καταβλήθηκαν φιλότιμες προσπάθειες, ανάπτυξης του κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να αποκτήσει παραρτήματα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ώσπου τους προηγούμενους μήνες, τέλος 2016, αρχές του 2017, έγινε έλεγχος στο ιστορικό κτήριο, από την πολεοδομία, η οποία το έκρινε επικίνδυνο.
Ήταν υποχρεωτικό να μεταφερθεί το Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης σε άλλο χώρο. Εγκαταλείφθηκε έτσι ένα ιστορικό κτήριο της Καβάλας, που κατά τα λοιπά ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, πιθανότατα στη Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΝΕΛΕ και μετέπειτα το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο κτήριο χωρίς να πληρώνουν χρήματα στο δημόσιο.
Σήμερα το εν λόγω Κέντρο υπολειτουργεί, αφού δεν υπάρχουν σεμινάρια. Αλλά και σεμινάρια να υπήρχαν δε θα μπορούσε να τα υλοποιήσει αφού στο γραφείο του Διοικητηρίου όπου πλέον έχει εγκατασταθεί, δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες το παλιό κι έμπειρο προσωπικό του συνταξιοδοτείται, σιγά – σιγά. Δεν υπάρχει ενίσχυση του προσωπικού, με αποτέλεσμα στο Κέντρο να εργάζεται σήμερα επί της ουσίας ένας μόνο άνθρωπος.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτήριο, τα οποία φυσικά και δεν αντιμετωπίστηκαν από το Φεβρουάριο και μετά, που το κτήριο άδειασε, ρημάζει και ουσιαστικά καταρρέει, έχουν σχέση με τα δεδομένα εξωτερικά. Εσωτερικά η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, στην είσοδο του κτηρίου, από την οδό Κωνσταντινίδου Ποιητού, υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα αλλά και τα γνωστά πορτοκαλί πλέγματα.
Η είσοδος στην αυλή είναι ελεύθερη, αφού κανείς δεν σκέφτηκε να την κλειδώσει και να εμποδίσει την πρόσβαση στους περίεργους και περισσότερο στα παιδιά. Δε μπορούσε άλλωστε αφού το ήμισυ της πόρτας λείπει. Αντίθετα στο ακίνητο έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και στην κεντρική είσοδο μπήκε μία μεγάλη κλειδαριά.
Στο ιστορικό αυτό κτήριο, που πολύ παλιά φιλοξενούσε την 11η Μεραρχία της Καβάλας, υπάρχει ένα μεγάλο υπόγειο, ένα ισόγειο και δύο όροφοι, μαζί με μια μεγάλη σοφίτα. Το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης χρησιμοποιούσε για τη λειτουργία του το ισόγειο και τον πρώτο όροφο.
Τώρα συμπολίτες που περνούν από την περιοχή, εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη του ακινήτου, αφού οποιαδήποτε σχέση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης έπαψε να υπάρχει, άρα για τις επόμενες απαραίτητες ενέργειες η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να απευθυνθεί στο δημόσιο. Λέγεται ωστόσο ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορούσε να δρομολογήσει η ίδια τις εργασίες συντήρησης του ακινήτου και να μην αποχωρήσει, προκειμένου η διάσωση του κτηρίου να εξασφαλισθεί τοπικά, χωρίς τώρα να πρέπει να απευθυνθούν οι αρμόδιοι και οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς στην Αθήνα.
Η ιστορία του κτηρίου
Το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα νεοκλασικά κτίσματα της Καβάλας. Χτίστηκε τη διετία 1904 – 1905 από τον Τούρκο μεγαλοκτηματία Χατζή Σικίρ αγά. Σήμερα, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 στέγασε τις υπηρεσίες του Δ’ Σώματος Στρατού και αργότερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την 11η Μεραρχία.
Το κτήριο είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που έχει δεχτεί επιδράσεις από το γερμανικό νεοκλασικισμό. Ψευδοκίονες με καμπύλες επιφάνειες χωρίς ραβδώσεις, με κιονόκρανα ανατολίζουσας διακοσμητικής, σε συνδυασμό με τα καμπύλα τόξα του πρόπυλου, ένα τύμπανο (στο δεύτερο όροφο της νότιας πρόσοψης) με αφηρημένα ανθεμωτά διακοσμητικά στοιχεία και άλλα, δίνουν την αίσθηση επιτυχημένης ανανέωσης της νεοκλασικής με την οθωμανική αρχιτεκτονική.
Χαρακτηριστικό είναι το γείσωμα της κεραμωτής στέγης με μικρούς κιλλίβαντες και ξύλινη επένδυση από στενές σανίδες με ρομβωτά σχήματα.
Το κτήριο χωρίζονταν από το γειτονικό Γυμνάσιο Αρρένων με υψηλό τοίχο τον οποίο κατεδάφισαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 κι έτσι τα δύο κτήρια έχουν πλέον κοινή αυλή.