Σε μια ιδιαιτέρως σεμνή τελετή και υπό βροχή, ο Δήμος Καβάλας τίμησε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Με την κατάθεση κόκκινων τριαντάφυλλων στο Εβραϊκό Μνημείο της Καβάλας, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, συγγραφέας Ιωσήφ Μεβοράχ, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, Δανιήλ Εμμανουηλίδης, και ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καβάλας, και στέλεχος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Σπιτσέρης, τίμησαν την Διεθνή Ημέρα Μνήμης στο όνομα των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων, που δολοφονήθηκαν από Γερμανούς και Βούλγαρους φασίστες το 1943 στο στρατόπεδο Τερπλίνκα της Πολωνίας.
Δηλώσεις
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μουριάδης, η τελετή αυτή είναι η απαρχή σειράς δράσεων που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο Δήμος, σε συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον Μάρτιο του 1943 που οδηγήθηκε στον αφανισμό σχεδόν το σύνολο των Καβαλιωτών εβραίων.
«Σκοπός μας να μην αφήσουμε να ξεχαστεί η ιστορία μας κυρίως από τους νέους, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν ότι το φαινόμενο του ρατσισμού και του αντισιωνισμού οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις, που είναι σε βάρος της Δημοκρατίας».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανταπόκριση που βρήκε η πρόταση του Δήμου Καβάλας από 9 Δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης να συστήσουν Δίκτυο Πόλεων, οι οποίες είχαν εβραϊκές κοινότητες που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, ώστε, πέρα από τις κατά τόπους, να γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό Δήμο κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι όσοι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Καβάλας θελήσουν, θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό Έκθεσης, με θέμα την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας. Ο κ. Μεβοράχ τόνισε ότι «αν δεν μνημονεύουμε το παρελθόν, οι νέες γενιές δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το μέλλον.
Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι το Ολοκαύτωμα δεν αφορά μόνον στους εβραίους. Είναι παγκόσμιο θέμα, αφού, πέρα από τους εβραίους, θύματα ήταν και οι ομοφυλόφιλοι, οι τσιγγάνοι και άλλοι.
Θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στους νέους, ώστε να κάνουμε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη». Χαρακτήρισε, δε, «καταπληκτικές» τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Καβάλας στο θέμα της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο κ. Εμμανουηλίδης είπε πως ήδη στα σχολεία έχει φτάσει σχετικό έγγραφο με την πρόταση του Δήμου και της εβραϊκής κοινότητας να κληθούν οι μαθητές να διαγωνιστούν στην Έκθεση με το προαναφερθέν θέμα. «Μέσα από αυτήν την ενέργεια, θέλουμε, με την καθοδήγηση των καθηγητών, τα παιδιά να εμπλακούν στα θέματα της τοπικής ιστορίας». Σημείωσε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερο βραβείο για τις 10 καλύτερες Εκθέσεις.
Ο κ. Σπιτσέρης υπογράμμισε πως «ίσως πρόκειται για τη μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας και αποτελεί χρέος μας να θυμόμαστε τα τραγικά ποσοστά των εβραίων της περιφέρειάς μας, οι οποίοι υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις με σκοπό να φωνάξουμε όλοι μαζί “Ποτέ Ξανά”».
Μετά την κατάθεση λουλουδιών στο Εβραϊκό Μνημείο, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Καβάλας, Ιωσήφ Μεβοράχ, παρακολούθησαν την εκδήλωση των μαθητών και του καθηγητών του 4ου Γυμνασίου Καβάλας, η οποία περιελάμβανε την προβολή οπτικού υλικού και την παρουσίαση στοιχείων για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας.
πηγή: Δήμος Καβάλας