Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή η πρόεδρος και αρχιπροπονήτρια του ΟΚΑΚ, κ. Κατερίνα Δράκου.
Αρχικά έκανε την αποτίμηση του 202ι για το σύλλογο που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που υπάρχουν στο «Ανθή Καραγιάννη» και αξιολόγησε με πολύ καλό βαθμό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 που έγινε στην Ελευθερούπολη.
Αναλυτικά.
Ερ: Θέλουμε την αποτίμηση του 2021 για τον ΟΚΑΚ;
Απ: Η αγωνιστική χρονιά που πέρασε ήταν άλλη μια επιτυχημένη χρονιά για το σύλλογο, και παρ΄ όλες τις δύσκολες συνθήκες (πανδημία, τραυματισμοί) σταθήκαμε πολύ καλά. Λάβαμε μέρος σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (επτά συνολικά) και αξιολογηθήκαμε σε όλα. 13 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα, από τα οποία τα 6 στις μεγάλες κατηγορίες ΑΓ και Κ23, πράγμα που δείχνει το βάθος και την ποιότητα. Καταταγήκαμε 2ος επαρχιακός σύλλογος στις γυναίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΓ (πίσω από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που είναι ο κορυφαίος σύλλογος στην Ελλάδα), και μάλιστα με σημαντικές απουσίες.
Είμαστε στη θέση 31 σε σύνολο σχεδόν 300 αξιολογούμενων σωματείων πανελλαδικά. Είμαστε 1ος σύλλογος στην περιφέρεια ΑΜΘ, και 3ος σύλλογος στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΑΜΘ συμπεριλαμβανομένων και των Σερρών, έχοντας μπροστά μας τους δυο συλλόγους των Σερρών. Είμαστε σταθερά ο 1ος σύλλογος στο νομό πολλά χρόνια τώρα, φέτος συγκεντρώσαμε 2.583 βαθμούς αξιολόγησης ενώ τα 3 άλλα σωματεία του νομού συνολικά έχουν 1060 βαθμούς.
Ερ: Φαίνεται ότι ο ΟΚΑΚ είναι σταθερά ο πρώτος σύλλογος της Καβάλας με βάση την αξιολόγηση από τον κεντρικό ΣΕΓΑΣ.
Απ: Στον ΟΚΑΚ κάνουμε ποιοτική δουλειά.Όλα αυτά με τα δικά μας παιδιά, που ξεκίνησαν από μωρά στο σύλλογο και σήμερα πρωταγωνιστούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αγαπούν το σύλλογο και δεν έφυγαν με μεταγραφές παρά τις προτάσεις που είχαν. Δεν είναι εύκολο να κρατήσει ένας επαρχιακός σύλλογος τους αθλητές του όταν φύγουν για σπουδές. Ο ΟΚΑΚ το έχει καταφέρει χάρη στη φιλοσοφία που έχει.
Κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι πιστεύουμε ότι ο σύλλογος υπάρχει για τους αθλητές του και πρέπει να τους εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες προπόνησης, να τους παρέχει, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών του δυνατοτήτων, όλα όσα χρειάζονται για να δουλέψουν απρόσκοπτα τους στόχους τους. Βάζουμε μαζί τους στόχους της χρονιάς και είμαστε συμμέτοχοι σε κάθε επιτυχία, αλλά και αποτυχία. Ο αθλητής είναι η βάση και ο λόγος ύπαρξης ενός σωματείου. Αυτό στον ΟΚΑΚ είναι αξίωμα αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο, τους προπονητές, τους αθλητές και τους γονείς.
Ερ: Υπάρχουν στον όμιλο και καλά στελέχη με με τα οποία υπάρχει σωστή, αρμονική συνεργασία;
Απ: Έχω την τύχη να συνεργάζομαι στο Δ.Σ. με ανθρώπους που αγαπούν βαθιά τον ΟΚΑΚ. Είναι παλιοί αθλητές του συλλόγου, έχουν περάσει από τον αγωνιστικό αθλητισμό και ξέρουν καλά τις ανάγκες των αθλητών, τον κόπο και τις δυσκολίες τους. Είναι πάντα αρωγοί οικονομικά, αλλά και ηθικά σε όλες τις αποστολές, τις διοργανώσεις, τις ανάγκες των αθλητών.
Έχω την τύχη να συνεργάζομαι χρόνια τώρα με τους αξιόλογους προπονητές μας, οι οποίοι ακολουθούν τη φιλοσοφία του ΟΚΑΚ και δουλεύουν ακούραστα σε όλα τα επίπεδα. Και τα αποτελέσματα φαίνονται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Οι γονείς των αθλητών μας είναι κοντά μας και αρωγοί σε όλα. Τόσο κοντά ώστε να αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών τους, και τόσο μακριά ώστε να τους δίνουν το χώρο που πρέπει για να εμπιστευτούν τους προπονητές τους.
Ερ: Οι προοπτικές που υπάρχουν για τον ΟΚΑΚ το 2021;
Απ: Όταν λοιπόν λέμε ότι ο ΟΚΑΚ είναι μια οικογένεια καταλαβαίνετε τι εννοούμε.
Έτσι λοιπόν ονειρευόμαστε για τη νέα χρονιά και βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να έχουμε ανάλογη πορεία μ΄αυτή των τελευταίων ετών και ακόμη καλύτερη. Το υλικό μας είναι εξαιρετικό και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο απολογισμός θα είναι και πάλι θετικός για μας.
Ερ: Ποιο αθλητικό γεγονός ξεχώρισε για το 2021 στο νομό μας;
Απ: Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16 που έγινε φέτος στην Ελευθερούπολη ήταν σαφώς το κορυφαίο γεγονός για το στίβο στο νομό. Ένα Πρωτάθλημα με άψογη διοργάνωση, σε ένα πανέμορφο στάδιο για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Ο Δήμος Παγγαίου απέδειξε ότι δίνει στον αθλητισμό την αξία που του πρέπει. Έφτιαξε ένα υπέροχο στάδιο 8 διαδρόμων, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα στάδια του εξωτερικού που διοργανώνουν μεγάλα μίτινγκ. Με τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μπήκε δυναμικά στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων και πιστεύω ότι θα παίρνει συνέχεια μεγάλους αγώνες από δω και πέρα.
Ερ: Δίνει άλλη διάσταση στον κλασσικό αθλητισμό το στάδιο της Ελευθερούπολης με τις 8 διαδρομές. Στο «Ανθή Καραγιάννη» χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις, υπάρχουν προβλήματα;
Απ: Είναι μεγάλη υπόθεση να έχει ένας νομός δυο στάδια που μπορούν να διοργανώσουν μεγάλους αγώνες. Το «Ανθή Καραγιάννη» είναι επίσης ένα υπέροχο στάδιο, στο οποίο όμως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, κυρίως στον ελαστικό τάπητα για να μείνει και η Καβάλα στο χάρτη των μεγάλων αγώνων.
Είναι σημαντικό κέρδος για την οικονομία της πόλης ο αθλητικός τουρισμός. Πρέπει όμως η δημοτική αρχή να επενδύσει στις εγκαταστάσεις για να φέρουν οικονομικά οφέλη στην πόλη. Στην Καβάλα το στάδιο έχει αρκετά προβλήματα. Ο ελλιπής φωτισμός κάνει σχεδόν αδύνατη την προπόνηση μετά τις 5 το απόγευμα το Χειμώνα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει άμεσα να λυθεί γιατί είναι επικίνδυνο να κινούμαστε και πολύ περισσότερο να τρέχουμε στο σκοτάδι.
Ο αποκλεισμός από το χόρτο σχεδόν 2 μήνες τώρα δημιουργεί προβλήματα στην αποκατάσταση των αθλητών. Έχουμε κάνει προτάσεις για το φωτισμό και νομίζω ότι με καλή διάθεση και άμεσες αποφάσεις μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο Δήμος Καβάλας έχει τη δυνατότητα και πρέπει να ξαναβάλει το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» σε τροχιά μεγάλων διοργανώσεων.
Ερ: Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλασσικός αθλητισμός της Καβάλας;
Απ: Κλείνοντας θα σχολιάσω την έλλειψη χορηγών στο στίβο και τη δυσκολία να υπάρξει οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες σε αντίθεση με τα ομαδικά αθλήματα, που απολαμβάνουν τη συμπάθεια των οικονομικά εύρωστων συμπολιτών και επιχειρήσεων.
Εμείς δυστυχώς έχουμε σχεδόν αποκλειστικούς χορηγούς τους γονείς των αθλητών μας, και τώρα με την πανδημία η οικονομική δυστοκία κάνει πολύ δύσκολο το έργο των ερασιτεχνικών σωματείων.
Πρέπει η πολιτεία, η Περιφέρεια, οι δήμοι να βοηθήσουν οικονομικά και μέσα από αυστηρή αξιολόγηση να επιχορηγήσουν τα σωματεία ανάλογα με το επίπεδό τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.