Dark Mode Light Mode

Καθαρισμός Κράνους Μηχανής: Ένας Πλήρης Οδηγός

Ο καθαρισμός του κράνους της μηχανής σας είναι πολύ σημαντικός για την υγιεινή σας. Πέραν του ότι εξωτερικά μαζεύει σκόνη και ρύπους από την ατμόσφαιρα, μην ξεχνάτε ότι λερώνεται και εσωτερικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πρόσωπό σας ή τα μαλλιά σας ιδρώνουν και μετά πρέπει να έρθει και πάλι σε επαφή με το πρόσωπό σας. Σε αυτό τον πλήρη οδηγό που φτιάξαμε θα εξηγήσουμε τι χρειάζεται και πως καθαρίζονται τα κράνη με αφαιρούμενες και με μη αφαιρούμενες επενδύσεις. Επίσης θα παρουσιάσουμε αν πρέπει να πλένεται το κέλυφος, η ζελατίνα καθώς και πόσο συχνό πρέπει να είναι το πλύσιμο.

Τι χρειάζεσαι για τον καθαρισμό του κράνους

Πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό του κράνους σου χρειάζεσαι κάποια βασικά εργαλεία. Αυτά είναι:

  • Λεκάνη
  • Πανάκι με μικροΐνες
  • Μαλακή πετσέτα
  • Απαλό σαπούνι
  • Οδοντόβουρτσα
  • Βαμβακερό πανάκι (που δεν αφήνει χνούδια)

Κράνος με αφαιρούμενες επενδύσεις

Το κράνος με αφαιρούμενες επενδύσεις μπορεί να καθαριστεί πολύ εύκολα. Σας παρουσιάζουμε τον τρόπο μέσα από 8 απλά βήματα.

  1. Αρχικά αφαιρούμε τη ζελατίνα και τις επενδύσεις από το κράνος. Δείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να τα αφαιρέσετε με ασφάλεια.
  2. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία περίπου 30 C. Προσοχή: Είναι σημαντικό να έχετε χλιαρό νερό. Το καυτό νερό μπορεί να καταστρέψει τις επενδύσεις ενώ το κρύο νερό μπορεί να μην καθαρίσει τόσο καλά.
  3. Βάζουμε την πετσέτα στο νερό και την τοποθετούμε πάνω στο κράνος.
  4. Βάζουμε το σαπούνι στη λεκάνη με το νερό, και βάζουμε μέσα τα μαξιλαράκια.
  5. Τρίβουμε τις επενδύσεις μεταξύ τους για να φύγουν οι βρωμιές και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
  6. Πλένουμε με χλιαρό νερό τις επενδύσεις μέχρι να φύγει το σαπούνι. Μετά στραγγίζουμε για να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Προσοχή: Στραγγίξτε απαλά. Δε θέλουμε να παραμορφωθούν ή να κοπούν τα μαξιλαράκια.
  7. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν στη σκιά και όχι στον ήλιο.
  8. Με το πανάκι καθαρίζουμε το εξωτερικό του κράνους και με μια οδοντόβουρτσα τρίβουμε τις λεπτομέρειες.

Κράνος χωρίς αφαιρούμενες επενδύσεις

Σε αυτή την περίπτωση ο καθαρισμός του κράνους είναι ακόμα πιο απλός.

  1. Αφαιρούμε τη ζελατίνα. Πλένουμε το κράνος στο ντουζ, με χλιαρό νερό και σαπούνι.
  2. Το ξεπλένουμε μέχρι να φύγει το σαπούνι και στραγγίζουμε τα μαξιλαράκια απαλά.
  3. Το αφήνουμε να στεγνώσει στο πλάι, ώστε να περνάει αέρας και να το στεγνώνει.

Πλένεται το κέλυφος και η ζελατίνα;

Όπως είδαμε στη 2η περίπτωση το κέλυφος μπορεί να πλυθεί στο ντουζ. Οπότε μπορείτε αν θέλετε να ακολουθήσετε την ίδια τακτική για τον καθαρισμό του ακόμη κι αν έχετε κράνος με αφαιρούμενες επενδύσεις.

Η ζελατίνα μπορεί να πλυθεί, αλλά χρειάζεται υπομονή.

  1. Αρχικά πλένουμε με χλιαρό νερό, γιατί το ζεστό μπορεί να την καταστρέψει.
  2. Βάζουμε σαπούνι σε ένα πανάκι και τρίβουμε απαλά μέχρι να φύγουν οι βρωμιές. Αν κάποιος λεκές είναι επίμονος δεν τρίβουμε με δύναμη για να μην γδάρουμε τη ζελατίνα. Αντίθετα, τρίβουμε απαλά για περισσότερη ώρα.
  3. Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό για να φύγουν οι σαπουνάδες και το καθαρίζουμε με ένα μαλακό πανάκι, γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν στίγματα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το κράνος μου

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το κράνος σας εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα αν φοράτε make-up θα πρέπει να το καθαρίζετε συχνότερα απ’ότι αν δεν φοράτε. Επίσης αν το καλοκαίρι το φοράτε κάθε μέρα και ιδρώνετε θα πρέπει να το καθαρίζετε κάθε 15-20 μέρες. Ο γενικός κανόνας είναι πως αν το κράνος μυρίζει ή τα μαξιλαράκια έχουν αλλάξει χρώμα τότε θέλει καθάρισμα. Όσο περισσότερο περιποιείστε τα μαξιλαράκια, τόσο περισσότερο θα αντέξουν.

Συμπερασματικά, ο καθαρισμός του κράνους μηχανής είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Αν έχει επενδύσεις που αφαιρούνται, βγάλτε τες και πλύντε ξεχωριστά με χλιαρό νερό. Αν όχι, τότε πλύντε το στο ντουζ, και πάλι με χλιαρό νερό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει τη ζελατίνα. Αν θέλετε να την πλύνετε, χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και καθαρίζετε απαλά. Μετά τον καθαρισμό την σκουπίζετε με ένα πανάκι. Τέλος, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα για να πλύνετε το κράνος σας. Αυτό εξαρτάται από τη χρήση που του κάνετε. Να θυμάστε όμως πως όσο το φροντίζετε θα είναι σαν καινούριο.

Προηγούμενο άρθρο

6 παιδικά ντυσίματα για το φθινόπωρο

Επόμενο άρθρο

Τι Πρέπει να Κάνεις Πριν την Πώληση ή Ενοικίαση του ακινήτου σου