Dark Mode Light Mode

Καθαρό σπίτι με παιδιά: Από το συμμάζεμα ως την καθαριότητα υπάρχει κόλπο!

Image by Freepik

Κάθε εργαζόμενος γονιός έχει να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση μια μεγάλη πρόκληση: Το καθαρό σπίτι! Η απλώστρα, η σφουγγαρίστρα, η σκούπα και το ξεσκονόπανο είναι προέκταση του χεριού μας. Κι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα διαρκώς συσσωρευμένα αντικείμενα. Για την ακρίβεια μοιάζει λες και τα παιδιά είναι μαγνήτες αντικειμένων.

Αν ανήκετε κι εσείς σε εκείνους, που ξυπνούν κάθε πρωί με τακτοποιημένο, καθαρό σπίτι και καταλήγουν το βράδυ να απορούν, πως κατέληξε να μοιάζει λίγο καλύτερο από χοιροστάσιο, συνεχίστε να διαβάζετε.

10 τρόποι να διατηρείτε καθαρό και συμμαζεμένο ένα σπίτι με παιδιά

  1. Πρώτα ξεσκαρτάρισμα, μετά συντήρηση

Όσο πιο πολλά πράγματα έχετε στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μάθουν τα παιδιά σας τη θέση κάθε αντικειμένου. Το ίδιο δύσκολο θα τους είναι και να τα τακτοποιούν. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε από ένα δωμάτιο, ίσως το μπάνιο που είναι και σχετικά πιο εύκολο. Μετά προχωρήστε και στα υπόλοιπα. Η λογική είναι να αφαιρέσετε, οτιδήποτε είναι περιττό.

  1. Όλα έχουν τη θέση τους και όλοι γνωρίζουν ποια είναι αυτή

Κάθε πράγμα στη θέση του συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά μόνο όταν καθένας ξέρει που πηγαίνει τι. Εδώ υπάρχει ένα μυστικό ακόμη για να δουλέψει αυτό το κόλπο.

Κάθε πράγμα στη θέση του και η σιδερώστρα στη δική της

Η τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων μέσα στο σπίτι να γίνεται με σκοπό τη λειτουργικότητα, να εξυπηρετεί και να έχει νόημα για όλα τα μέλη της οικογένειας. Έτσι η σιδερώστρα θα πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο, που συγκεντρώνετε τα ασιδέρωτα.

Αντίστοιχα το κουτί με τις μπογιές και τα μπλοκ ζωγραφικής είναι σε χαμηλό σημείο, ίσως μέσα στη ντουλάπα ή σε κάποιο συρτάρι στο ύψος του παιδιού, ώστε να μπορεί εύκολα να το βγάζει για να ζωγραφίσει και να το μαζεύει εξίσου εύκολα.

Ομοίως αν βάζουμε τις κούπες του καφέ στην άλλη άκρη της κουζίνας μακριά από την καφετιέρα, αυτό δε βγάζει νόημα. Αν ο καλόγερος ή το πορτ μαντό για τα παλτό, δεν είναι στο χολ, αλλά στο σαλόνι, μάλλον τα πανωφόρια θα καταλήξουν παρατημένα σε άλλο δωμάτιο.

Παρατηρήστε τις συνήθειες της οικογένειάς σας και οργανώστε το σπίτι σας με έναν τρόπο που συνδυάζει τις συνήθειές όλων σας, όχι μόνο τις δικές σας.

  1. Κεφάλαιο παιχνίδια: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Πηγαίντε με σθένος στο παιδικό δωμάτιο. Προς θεού μη φανεί ότι αμφιβάλλετε, τα παιδιά το μυρίζουν όπως τα σκυλιά καταλαβαίνουν τον φόβο. Ενημερώστε από την προηγούμενη τα παιδιά, ότι τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα θα πετάξετε- δώσετε παιχνίδια και θα αφήσετε κάποια.

Ξεκινήστε με τα απλά:

  • Βγάλτε τα πάντα έξω.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να βάλουν σε μια σακούλα τα χαλασμένα παιχνίδια.
  • Εσείς βρείτε εκείνα με τα οποία έχουν καιρό να παίξουν. Αυτά θα τα δώσουν σε άλλα παιδάκια/ στην εκκλησία ή αφήστε τα στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Έτσι όταν θα πιάσετε τη σφουγγαρίστρα για να κάνετε τα πατώματά σας αστραφτερά, ο χώρος θα είναι άδειος από εμπόδια.

Πως θα ξεκολλήσω το παιδί από αυτά τα παιχνίδια;

α) Βγάλτε φωτογραφίες. Εξηγήστε του, ότι έτσι θα μπορεί να το βλέπει όποτε θέλει και θα το θυμάται. Θα δείτε, ότι με τον καιρό μόνο του το παιδί, θα σας ζητάει φωτογραφίες. Όσο για το αν τις ζητάει να τις δει; Η εμπειρία μας λέει, ότι ούτε τις φωτογραφίες ούτε το παιχνίδι θα ζητήσει.

β) Ενσυναίσθηση και προσφορά. Πείτε στο παιδί σας, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να παίξουν και άλλα παιδάκια, που ίσως δεν έχουν παιχνίδια. Μάθετέ του έτσι την αξία της προσφοράς, αφού θα κάνει χαρούμενα και άλλα παιδάκια.

γ) Ένα έρχεται, ένα φεύγει. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αυτοκινητάκια. Για κάθε ένα καινούριο αυτοκινητάκι, δίνουμε ένα. Έτσι δε θα καταλήξετε να μαζεύετε ολόκληρες κούτες με αμαξάκια.

  1. Δημιουργήστε ένα εύκολο και σύντομο πρόγραμμα καθαριότητας

Για να πούμε τα πράγματα ακριβώς όπως έχουν, ένα πράγμα είναι η σε βάθος καθαριότητα του σπιτιού, άλλο πράγμα η τακτοποίηση και συντήρηση του σπιτιού. Ακόμη και την απλή συντήρηση του σπιτιού να καταφέρουμε, είναι πολύ σημαντικό δεδομένου του πλήθους υποχρεώσεων, που έχουμε καθημερινά.

Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο πρόγραμμα, όπου κάθε μέρα της εβδομάδας θα αφιερώνετε 25-30 λεπτά για μια δουλειά στο σπίτι.

 

Δευτέρα: Μπάνιο

Τρίτη: Ξεσκόνισμα

Τετάρτη: Σκούπα

Πέμπτη: Ατμοκαθαριστής/ Σφουγγάρισμα

Παρασκευή: Κουζίνα (πάγκοι- εξωτερικές επιφάνειες)

Σάββατο: Τακτοποίηση τροφίμων/ ντουλάπια/ ψυγείο

Κυριακή: Βεράντα

 

Επίσης θα σας βοηθήσει πολύ, αν κατανείμετε τις υποχρεώσεις σε κάθε μέλος της οικογένειας, εφόσον τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν να βοηθήσουν. Και από 2 – 2,5 ετών τα παιδιά είναι σε θέση να μαζεύουν μόνα τους τα παιχνίδια τους, οπότε είναι μια καλή στιγμή για να εξοικειωθούν με αυτό.

Φυσικά μπορείτε σε όλες αυτές τις μέρες να κάνετε τις δικές σας προσθήκες ή άλλες αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου και του σπιτιού σας.

 

Image by Freepik

Προηγούμενο άρθρο

Solo ταξίδια: Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ασφάλεια

Επόμενο άρθρο

Προώθηση ιστοσελίδων SEO: Η αρχή γίνεται από την κατασκευή ιστοσελίδων