Dark Mode Light Mode

Κάθε επίσκεψη σε δημόσιο Νοσοκομείο είναι και μια εμπειρία: Γράφει ο Βασίλης Λωλίδης

Οι ώρες αναμονής μιας χειρουργικής επέμβασης φαντάζουν πραγματικά ατελείωτες καθώς περιμένεις να βγει το συγγενικό σου πρόσωπο. Είναι όμως ώρες σκέψης και κάποιες φορές περισυλλογής.

Κοιτάς προσεχτικά κάθε γωνιά του νοσοκομείου. Παρατηρείς ακόμα πιο προσεχτικά γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό να περνούν από μπροστά σου. Αρχικά, διαπιστώνεις πως αυτοί οι άνθρωποι δίνουν καθημερινά έναν αγώνα με το σύστημα, με τον εαυτό τους, με τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Στην κλινική πάντως που σήμερα περνώ αυτές τις πρωινές ώρες αναμονής το χαμόγελο, η ευγένεια, ο πληθυντικός είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι η προσπάθεια των γιατρών να βρουν λύσεις ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν, μετά από ενάμιση και δύο χρόνια που βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Οι δημόσιοι χώροι πεντακάθαροι…

Όντως, το σύστημα…. “δουλεύει” κ. υπουργέ γιατί υπάρχει ΜΟΝΟ το ΦΙΛΟΤΙΜΟ γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Την ίδια ώρα, βλέπεις τους άδειους και ψυχρούς διαδρόμους, το εδώ και …. πόσες μέρες χαλασμένο ασανσέρ, το ΑΤΜ που χρόνια τώρα κάνει την δική του διαμαρτυρία στην είσοδο, τις παλιές χαλασμένες τηλεοράσεις πάνω από τις ντουλάπες που δεν τις στέλνουν στην ανακύκλωση, τις ξεχασμένες από το 2023 αφίσες εκδηλώσεων, ένα καζανάκι που χάνει κυβικά νερό, και… και… και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα.

Αναρωτιέσαι όμως…. τόσες διοικήσεις; Τόσο δύσκολο να ευπρεπιστεί λίγο ο δημόσιος χώρος του νοσοκομείου; Λίγο χρώμα, λίγο πράσινο, λίγο αισθητική…. λίγο από το κάθε ένα για γίνει η ζωή και η ψυχολογία όλων…. λίγο καλύτερη, λίγο πιο όμορφη. Για να απαλύνει τον πόνο, την αγωνία, την πολύωρη αναμονή, για να ομορφύνει τη διαμονή των ασθενών.

Ασθενείς από Ξάνθη και Δράμα έρχονται συνέχεια στο ΓΝΚ για να χειρουργηθούν και να νοσηλευτούν σε κλινικές. Ακούς ασθενείς, συνοδούς και τραυματιοφορείς να σου λένε πως στους γειτονικούς νόμους δεν υπάρχουν πλέον…. νοσοκομεία, μόνο κέντρα υγείας.

Τελικά…. κάθε επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι εμπειρία και μόνο αν τη ζήσεις από κοντά αντιλαμβάνεσαι τον αγώνα που δίνεται καθημερινά εκεί μέσα.

Προηγούμενο άρθρο

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος δράστη για πληθώρα παραβάσεων...

Επόμενο άρθρο

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βιωματικό εργαστήριο εφήβων «What if???»