Dark Mode Light Mode

Καθυστέρηση στην καθυστέρηση για την κτιριακή υποδομή του νέου δικαστηρίου Θάσου

Δεν ξαφνιαζόμαστε ακούγοντας τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργο Γραμμένο. Για το νέο χώρο λειτουργίας του δικαστηρίου της Θάσου καμιά από τις υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκε. Απολύτως καμία. Κι ας ήταν υποσχέσεις από αρκετά σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα. Κι ας πρόκειται για κάτι αναγκαίο ως προς τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη Θάσο.gramenos

Η συνέντευξη

Ερ: Ξεκίνησε το νέο δικαστικό έργο στην Καβάλα. Ήρθαν οι δικαστές; Πως είναι τα πράγματα;

Απ: Ξεκινήσαμε στις 16 Σεπτεμβρίου το νέο δικαστικό έτος. Την Τετάρτη (18/9) πραγματοποιήσαμε τον καθιερωμένο αγιασμό μας στο δικαστικό μέγαρο. Έχουμε ένα ζήτημα με τους εισαγγελείς, το οποίο προσπαθούμε να το επιλύσουμε. Με μια πάρεδρο, η οποία δεν αντικαταστάθηκε. Έχουμε απευθύνει έγγραφα κι εμείς κι η Εισαγγελία Καβάλας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ευελπιστώ ότι θα λυθεί το θέμα. Κατά τα άλλα οι Πρωτοδίκες είναι όλοι στις θέσεις τους.  Ισχύουν από φέτος νέες διατάξεις σ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Καβάλα. Έχουν καταργηθεί τα Ειρηνοδικεία ως βαθμός δικαιοδοσίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες διατάξεις οι οποίες ξεκίνησαν από τις 16 του μήνα.

Ερ: Προσωπικό υπάρχει στις δικαστικές υπηρεσίες;

Απ: Αν εξαιρέσουμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια με το πρώην Ειρηνοδικείο Θάσου, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καβάλας όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι εκεί, στην Καβάλα το 80% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες.

Ερ: Γιατί δεν τηρούνται οι υποσχέσεις που σας έχουν δώσει για το πρώην Ειρηνοδικείο της Θάσου;

Απ: Είναι ένας αγώνας τον οποίο δίνουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε μια τελευταία είδηση από το Υπουργείο Υποδομών, μια υπηρεσία (κτηριακές υποδομές του δημοσίου) που αναλαμβάνει την επισκευή, ανέγερση των δημοσίων κτιρίων, ότι θα είναι στη Θάσο την Παρασκευή (20/9) μαζί με τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο. Αργούν όμως πάρα πολύ. Εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος μιλήσαμε και μιλάμε και με 2-3 Υπουργούς και καταλαβαίνετε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια άμεση πρόσβαση στα Υπουργεία. Παρόλα αυτά υπάρχει η καθυστέρηση. Όταν ένα πρόβλημα, ένα αίτημα αφορά την Περιφέρεια και όχι την Αθήνα είναι γνωστό ότι χρειαζόμαστε το διπλάσιο χρόνο απ’ ότι στο κέντρο για να πραγματοποιήσουμε ή να εκτελεστούν κάποια έργα. Είμαστε μαθημένοι σε αυτή εδώ την κατάσταση. Έχει περάσει ένας χρόνος και παραπάνω από την υπογραφή του μισθωτηρίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν έχει προχωρήσει το όλο θέμα. Αυτό το διάστημα πληρώνουν ενοίκια για έναν χώρο που δεν λειτουργεί. Μέσα στο χώρο που θα λειτουργήσει το νέο δικαστήριο της Θάσου υπάρχουν έπιπλα πανάκριβα έτσι όπως τα είχαν εγκαταλείψει. Είναι τα έπιπλα της πρώην Δ.Ο.Υ. Θάσου.

Ερ: Θα γίνουν τηλεδίκες και στην Καβάλα; Πραγματοποιήθηκαν κάποια σεμινάρια.

Απ: Είναι ένα σύστημα το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποια Πρωτοδικεία και στη συνέχεια σ’ όλη την επικράτεια. Επιτρέψτε μου να κρατήσω μικρό καλάθι…

Προηγούμενο άρθρο

Αποχωρούν οι Βαλκάνιοι, απαραίτητοι οι εργάτες από τρίτες χώρες

Επόμενο άρθρο

Ισοπαλία ο Νέστος, άδοξη ήττα του Άρη Πηγών (φωτογραφίες)