Dark Mode Light Mode

Κάτι αλλάζει στα Airbnb και στην Καβάλα: Λιγότερες οι κρατήσεις τον Ιούνιο σε σχέση με πέρσι

Ο κτηματομεσίτης κ. Φάνης Ταξίδης κάνει έναν απολογισμό της τουριστικής περιόδου σχέση με τον μήνα Ιούνιο.

Συγκρίνει τον φετινό με τον περσινό. Ειδικεύεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η εταιρία του έχει τη διαχείριση πολλών τέτοιων κατοικιών στην περιοχή. Φέτος ο Ιούνιος δεν ήταν καλός.

Παρατηρεί ότι και αυτός είναι ένας λόγος για μια αλλαγή. Από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Ρόλο όπως εξηγεί παίζει και η αλλαγή του νόμου με την αύξηση της φορολογίας.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται το Καλοκαίρι του 2024 με την τουριστική κίνηση; Με τα Airbnb και με όλους αυτούς τους Βαλκάνιους που θέλουν να κάνουν διακοπές ή να έχουν μια παραθεριστική κατοικία στην περιοχή μας;

Απ: Η τουριστική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι όπως η περσινή, για να είμαστε ειλικρινείς. Δείχνει όμως να δυναμώνει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ δυνατός και πέρσι. Η χρονιά η περσινή ήταν η πιο δυνατή τα τελευταία χρόνια.  Δεν ξέρουμε η φετινή πόσο θα ανακάμψει βασικά στους δυο-τρεις μήνες που υπολείπονται. Υπολογίζω και τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ο Ιούνιος του 2024 δεν ήταν καλός, δεν ήταν σε αυτά τα επίπεδα που θα θέλαμε. Τα καταλύματα που ήταν σε τιμή πάνω από 100-120 ευρώ τη βραδιά, δεν είχαν μεγάλη πληρότητα. Αυτά είχαν πρόβλημα. Τα καταλύματα που ήταν στα 60-70 ευρώ στην τιμή ανά βραδιά, δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Είχαν κενά αλλά όχι ιδιαίτερο πρόβλημα. Δείχνει η αγορά μια ισορροπία αυτή τη στιγμή, έναν ορθολογισμό γιατί είχαμε ξεφύγει τα τελευταία χρόνια. Ειδικά με το τέλος της πανδημίας και μετά, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε ξεφύγει στην περιοχή μας.

Ερ: Το Χειμώνα που μεσολάβησε έγιναν και άλλα Airbnb.

Απ: Μπαίνουνε πολλά καινούργια στην αγορά, όμως βγαίνουνε κιόλας. Κάποιοι άνθρωποι είναι φανερό ότι έχουν κουραστεί. Ακούγανε 70-80 ευρώ έσοδα την ημέρα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Στο τέλος δεν σου μένει ποσό πάνω από 40-50%. Ιδίως με τα καινούργια μέτρα που πήρανε. Αν υπολογίσουμε τα 10 ευρώ τη βραδιά που είναι ο φόρος που έχει βάλει το κράτος, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Φέτος φορολογικά τα «εκτέλεσε» τα καταλύματα η κυβέρνηση! Και δεν είναι μόνο αυτά. Τα Airbnb έχουν κι άλλα έξοδα.

Ερ: Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν γίνεσαι πλούσιος μέσα σ` ένα Καλοκαίρι…

Απ: Ναι ακριβώς. Και τους παλιούς τους έχει κουράσει αυτό. Πολλοί αλλάζουν, βάζουνε τα σπίτια τους στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό το βλέπουμε στη διαχείριση κατοικιών που κάνουμε και συνεχίζουμε. Τα μέτρα που παρθήκανε δεν ισορρόπησαν την κατάσταση. Υπάρχει ένα πρόβλημα στη στέγη και στην πόλη μας αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι τεράστιο όπως στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα έχει ξεφύγει λίγο η κατάσταση, όσον αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση. Τα κυβερνητικά μέτρα αυτά που πάρθηκαν κλείνουν το μάτι στους ξενοδόχους, για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν δίνουν λύση στα προβλήματα των  ανθρώπων που δεν έχουν στέγη να νοικιάσουν. Ακούμε ζούμε στις εποχές των μισθών 700-800 ευρώ, βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση. Δεν μπορεί ο κόσμος να ανταπεξέλθει. Δεν είναι οι τιμές των ενοικίων αυτές που επιτρέπουν μια οικογένεια να νοικιάσει ένα αξιοπρεπές σπίτι. Ένα καινούργιο ζευγάρι τέλος των πάντων ένα σπίτι γύρω στα 400 με 450 ευρώ. Δεν είναι εύκολο.

Ερ: Ακούμε ανθρώπους που λένε μπαίνουμε στο Booking ή στο Airbnb για να γίνουμε πλούσιοι.

Απ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχει αυτή η εντύπωση αλλά όλοι συνέρχονται σε κάποιο βαθμό. Άκουγαν τα ποσά και λέγανε ότι μέσα σε ένα μήνα θα γίνουμε πλούσιοι, δεν είναι όμως έτσι. Αυτό το έσοδο είναι ένα συμπληρωματικό βοήθημα για τα καθαρά που μείνανε απ’ αυτήν την κατάσταση. Συμπληρώνει ας πούμε ένας συνταξιούχος τη σύνταξη του με το να νοικιάζει ένα σπιτάκι. Παντού έχουν γίνει καταλύματα και η εικόνα που έχουμε δεν είναι όπως πέρσι. Στο Παληό οι κατοικίες δεν είναι όπως πέρσι. Μας παίρνουν τηλέφωνο και αγχώνονται ότι δεν έχουν κρατήσεις. Τα μετρούσανε τελείως διαφορετικά.


Ο Φάνης Ταξίδης από το 2004 και έπειτα είναι ιδρυτής της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, η οποία δραστηριοποιείται στις πωλήσεις και ενοικιάσεις ακινήτων και ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας.

Πιο πρόσφατα η εταιρία ασχολείται ενεργά με την διαχείριση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξενοδοχειακών μονάδων (Hellenic Estate Suites and Villas), διαθέτοντας εικοσαετή εμπειρία  στον τομέα όχι μόνο των κτηματομεσιτικών αλλά  και στον κατασκευαστικό τομέα.

Προηγούμενο άρθρο

Απογοήτευση από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις καιρικές συνθήκες (συνέντευξη Γρηγόρη Γρουζίδη)

Επόμενο άρθρο

Αρχές Οκτώβρη η «KavalaExpo 2024»